3 Kasım 2013 Pazar

KARNIBAHARLI ISPANAK - LAKERDAYA HAZIRLIK

Çoktandır yemek paylaşımı yapmamışım ama bakıyorum blogların çoğunda bir durgunlık var. En çok balık yiyoruz ama değişik bir balık olmadığından geçen sene paylaştığım yemekler çıkıyor ortaya. Doğru düzgün palamut bile yiyemedik bu sene, bir kendini gösterdi ve gitti. Lüfer bollaşıp ucuzlar gibi oldu o da çekildi ortadan. Bol bol çinekop, sarı kanat yedik hatta bıktık. :)) Lakerda için palamut bollaşsın diyorduk ama baktık ki boşuna bekliyoruz ve piyasada da nispeten uygun fiyata torikler baş gösterdi bu sene de lakerdalarımız torikten olsun dedik. Zaten aslı da bu.




İşte dörtbuçuk kiloluk toriğimiz balıkçımızın tezgahında. Lakerda da en önemli olay balığın kandan tamamen arınması. Zerre kadar bir pıhtı kurtlanmasına sebep oluyor. Hadi evde uğraşıp temizliyorsunuz ama kılçığın kenarında ortada bir yerde iliği var onun da kesin çıkması gerek, onu bilen birinin çıkarması şart. Sağolsun balıkçım uzun süre uğraşarak işin bu kısımlarını halletti.



Eve gelince buzlu su yaptım balıkları birkaç saat beklettim, sonra tekrar buzlu su gene birkaç saat bekleyecek. İleriki aşamaları yaptıkça anlatırım. Şimdilik bu kadar.

Karnıbaharlı ıspanak Girit'li Türk'lerin çok sık yaptıkları bir yemekmiş. Bir kitapta tarifi görünce günlerdir dolapta sürünen karnıbahar ve ıspanağı böyle değerlendirmeye karar verdim. Sonuç beklentimin çok üstünde süper oldu.


Yanında bir dilim mısır ekmeğiyle çok iyi gitti. Mısır ekmeğini de mi sen yaptın falan diye sorabilirsiniz ama fırından aldım. :))



Ispanakları çok çok iyi yıkadıktan sonra yukarıdaki gibi kalın kalın doğruyoruz. Kitapta kök kısımlarını koymayın diyor ama ben bunun mantığını  anlamadığım için koydum.



Karnıbaharı da çiğden parçalayıp koymuş tarifte ama ben  bol tuzlu suda biraz haşladım. Nedense karnıbahar haşlanmadan pişmez diye bir ön yargım var.



Tencereye zeytinyağını, küçük doğradıımız bir kuru soğanı koyup biraz kavuruyoruz. Sonra ıspanak ve parçalara ayırdığımız karnıbaharı ekliyoruz. Ben biraz da pirinç koydum. Bir süre daha kavurduktan sonra biraz su koyuyoruz. Şeker ve tuzunu ayarlayıp sebzeler pişinceye kadar ocakta tutuyoruz. Afiyet olsun.

40 yorum:

  1. Balık çeşitleri yemek için gün sayıyorum hatta saatlere düştüm diyebilirim :)) rastlarsam bakarım lakerda tarifinizede :)

    ıspanak ve karnabahar bileşimi çok ilgimi çekti..Ama çok güzel fikir ve görünüm bnece..Karnabahar haşlamadanda pişer ben yıkayım önyargınızı :D

    Afiyetle yiyin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye şu sıralar bollaştı gibi balık.. lakerda biraz zahmetli ama sonunda değiyor. Haşlamadan pişer diyorlar ama ıspanak çabuk piştiği için karnıbaharı biraz haşlayıp koydum. yorum için teşekkürler.

      Sil
  2. İlk defa ıspanakla karnıbaharı bir arada görüyorum :) Mutlaka deneyeceğim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisinin de mevsimi bütün kış yiyeceğiz farklı tarifler denemek akılcı olur bence. teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  3. Enfes görünüyor.Ellerinize sağlık.Yanındaki de mısır ekmeği sanırım.O da sizin elinizden çıkma mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet mısır ekmeği. Blogda da yazmıştım ben yapmadım. Fırından aldım. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Sebze yemeklerine bayılırım. Hemen bende yapacağım:)) Ellerinize sağlık İlhan bey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende sebzeciyim. tabii bir de balıkçı. :)))) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Ispanaklı karnıbahar yemeği harika görünür, tadı da eminim nefistir...Eline sağlık İlhan abicim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla tahminimden daha lezzetli oldu. Ve de değişik. teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  6. Bloglarda durgunluk olduğu çok doğru yani kendimden pay biçtim bu aralar el kol kalkmıyor ,sanırım mevsimden .Havalar aslında sıcak ama normal değil bu sıcaklık,sebzeler her zaman yenmeli ama balıklarda süper duruyor elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bloglarda durgunluk olduğu kesin. sebebini bilemiyorum. Bence sebze de balık da her zaman yenmeli. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. İYİ AKŞAMLAR İLHAN BEY
    GÜZEL TARİFLERİNİZİ ÖZLETTİNİZ
    BALIKLARI BUZLU SUYA KOYMANIN ÖZEL BİR NEDENİ VARMI MEREK ETTİM
    BLİYORSUNUZ TAM BİR BALIK CAHİLİYİM
    KARNIBAHARLI ISPANAK HİÇ DUYMAMIŞTIM
    EMİNİM LEZZETLİDİR
    AKLIMA YATTI
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buzlu suya konmanın sebebi hem uzun süre sud kalacağı için balığı diri tutuyor, hem de zannedersem kanının temizlenmesine yardımcı oluyor. Hamsiyi veya sardalyayı ayıklamadan biraz buzlu suda beklet kılçığının ne kadar kolay çıktığını göreceksin. karnıbaharlı ıspanağı bence dene umarım seversin. teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. karnıbaharlı ıspanak çok güzel bir yemek olmuş.çok beğendim.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
  9. Wow evde lakerda ha! Hiç yemedim ama ablam çok sevdiğinden bilirim lakerdayı. Böyle ince ayrıntıları olduğunu bilmiyordum, öğrenmiş oldum :)
    Karnabahar ve ıspanak bir arada güzel görünüyor. Bu aralar bolca tükettiğim bir sebze karnabahar. Böylesini de merak ettim şimdi. Ellerinize sağlık, görüşmek üzere..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok lezzetli oluyor ama bayağı zahmetli lakerda yapmak. Karnıbaharı seviyorsan mutlaka dene ıspanaklısını da seveceğini düşünüyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  10. Nerede o geçen yıl kışın yediğimiz palamutlar nerede! tutkunu olmuştum da kendim de şaşırmıştım. Bu kış ara ki bulasın. N'apalım olanlarla idare edeceğiz. Benim de pişmeyi bekleyen karnıbaharım var. Biraz da ıspanak ilavesi ile deneyebilirim. Değişiklik iyidir. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten geçen sene bıkmıştık resmen palamuttan. Kıymetini bilememişiz. :)) Deneyin ıspanaklı karnıbaharı güzel oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Ben o baligi gorsem kacacak yer arardim:)0 Lakerda yi senden ogrendim nedit diye burada arastirdim ve oildukca bol miktarda kavaniozlarda hazir olarak satildiklarini gordum ama yiyebilecegimi sanmiyorum:(
    Ispanakli karnabahar farkli olmus..cig yemenin disinda birdaha ispanaga katayim bende..bu arada haslanmadan oldukcada cabuk pisiyor ama ogrenmissindir artik.:) ellerine saglik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müthiş bir lezzettir nasıl yenmez? Ama orada acaba hangi balıktan yapıyorlar. Çünkü birçok balıktan yapılabiliyor. Ispanaklı karnıbaharı dene bence de. Tamam haşlanmadan pişer de o k adar da kolay pişmiyor denemiştim geçmişte. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  12. Karnıbahar+Ispanak=? ama düşününce lezzetli olur gibi. Klasik tariflerden farklı bir alternatif. Karnıbahara henüz geçiş yapmamıştım ama Cuma günü pazardan alıp denemek iyi olur. Ellerinize sağlık. İlhan Bey.
    Lakerda konusunda diyecek söz bulamıyorum . Tam anlamıyla ustalık isteyen bir lezzet. Ama siz de öylesiniz zaten Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün kış yiyeceğimize göre sebzeleri değişik şekillerde pişirmekte fayda var. Deneyin seversinizz umarım. Lakerdanın ustalık isteyen kısmı iliğini çıkarmakta onu da balıkçım yaptı zaten. :)) Gerisi uzun bir süreç. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  13. Lakerda pek benlik değil ama ıspanakla karnıbahar oldukça ilginç bir ikili olmuş..Ellerinize sağlık..İlk fırsatta deneyeceğim..Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balık seviyorsanız lakerdayı da seversiniz bence. Karnıbahar, ıspanak değişik bir yemek oluyor tavsiye ederim. Yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  14. Yine eskilere gittim ilhancığım sayende. Şu lakerdalar tenekeye basılırken, (Babamın çarşıdan bir arkadaşı bizim evde yapıyordu) annemin hazırladığı temiz süpürge çöpleri geldi aklıma.Adamcağızın başına dikilir, tüm dikkatimle seyrederdim. Bu işler, o insanlarla rafa kalktı benim için. Buldum mu iyisini hiç kaçırmam:) En son çarşıda Agah beyin balıkçısından almıştım. Bir daha almadım.:) Yediklerimize sayalım:)) Peynir tenekesiyle yedim ayıp yani:) Gelelim ıspanak ve karnıbahar ikilemesine... Hiç yemedim ama şöyle bir hayal ettim, benim damak tadıma çok yakın bir lezzet olduğunu düşündüm ve yapmak üzere niyetliyim:)) Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  15. O tenekeye basılan tuzlaması. ben de yeni öğrendim aradaki farkı. Bugün dediğini hamsiden yaptım. :)))) Ama artık ağzı vakumlu saklama kapları var onlara yaptım. :)) Lakerdanın son oluş aşması tuzlu suda imiş. Bak şimdi hatırladım gerçekten tenekede yerdik ya. Karnıbahar-ıspanak güzel oluyor dene bence beğenmezsen sayarsın bana. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet; o tenekeler, mahalledeki bisiklet tamircileri ya da lehim makinası olanlar tarafından lehimlenerek kapatılırdı çünkü:)))

      Sil
    2. :)) Şimdi vakumlu saklama kapları var aynı işi görüyor. :))))

      Sil
  16. Bu tarif en kısa sürede yapılacaktır. Hiç aklıma gelmezdi karnabahar ve ıspanağı biraraya getirmek. Mutlaka deneyeceğim.
    Ben de lakerdayı çok severim ama yapmak aklımın ucundan bile geçmez. Beni çok aşar bu konular... :)
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla yakıştılar galiba 2 alakasız sebze. :)) Lakerda gerçekten bayağı zahmetli hele nazını çekecek balıkçın yoksa zor da. Ama sonuç güzel olunca da insan mutlu oluyor. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  17. Ellerinize sağlık.. lakerdalar olunca da fotolarını yayınlayın lütfen, yiyemezsek de görelim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam paylaşırım fotografları. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  18. yapayım bunu.
    balıksız olarak.
    :)

    YanıtlaSil
  19. Karnıbaharı da severim.Ispanak farklı bir tad katmıştır.Ellerinize sağlık :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bayağı güzel oldu. Önümüz kış karnıbaharı değişik şekillerde değerlendirmek gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  20. Ellerinize sağlık İlhan bey bu nefis sebze yemeğinin yanına balığı ekmek niyetine yer üzerine çayla nefis mısır ekmeğini yerim... Gene iştahlandım:)) Afiyet olsun...
    Bu ara Girit mutfağına bende Planet tv de İdilika hanım sayesinde merak saldım bugün onun papaz yahnisini yaptım ama Girirt mutfağı cidden nefismiş kavurmasız irmik helvası tarifide aldım balık pişirince üzerine yapacağım:))
    Not: ilk kez sardalya balığı pişirdim sizden aldığım tarifle kılçığı rahatsız etti ama ayıklarkende çıkartamadım püf noktası varmı??

    YanıtlaSil
  21. Papaz yahnisi paylaşımınızı okudum ve not aldım. Elinize sağlık. Balığın özellikle sardalya ve hamsinin kılçığının kolay çıkması için. Balığı normal ayıklayın kılçıkları kalsın. Sonra içinde buz olan suya atıp 1o dakika bekletin. Sonra baştan kuyruğa doğru kılçığı çekin. İnanılmaz kolay çıkıyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil