26 Haziran 2013 Çarşamba

MUTFAK CADILARI - FİLİZ YÜCEL

Biliyorsunuz Berkin Elvan adlı 12 yaşındaki kız çocuğu. Bakkala giderken başına gelen gaz bombası fişeği ile komada günlerdir. İnananlarınız dualarını eksik etmesinler. Hiçbir şeyden haberi yokken çocuğun başına gelene bakın. Diren "Berkin" diyorum ve paylaşımıma geçiyorum.

Bugün kitaplarımı yerleştirirken bir dergi eki olduğunu düşündüğüm "Mutfak Cadıları" adlı bir kitapçığa rastladım. Her satırıyla kadın haklarını savunan bir kitap.




Hem devlet önünde, hem de aile içinde kadınların bütün sorunlarını dile getirmişler. Çok ilginç saptamalar var ve espirili bir şekilde yazılan kısımlar var. Şimdi çok güldüm falan diyeceğim kızacaksınız ama güldüm gerçekten. :)) Tabi beni ilgilendiren kısmı yemekle ilgili bölümdü. Şimdi size o bölümü aktarıyorum.


Kitaptan alıntıdır.

            Babam "şu kızlara yemek pişirmeyi öğret, büyüyünce aç kalacaklar" dediğinde, ciddiye almadığında takındığı tavırla "hııı" der geçerdi annem. Biraz büyüdüğümde "yemek pişirmeyi öğrenme, yoksa evlenince hep sen yaparsın" diye kulağıma fısıldamıştı. Boşanınca gerçekten babamın dediği oldu, aç kaldım. Ama yılmadım güzel yemek pişiren erkeklere aşık oldum.
            Annemin sözünden çıkmadım, ama yıllar sonra farkettim ki yine de olmuyor. Cinsiyetçi işbölümü farklı formlarda yeniden doğuyor. Şöyle izah edeyim. Emek sürecini baştan sona ele almakla başlayalım. Yemeği pişirmek, sadece malzemelerini sihirli bir beceri ile birbirine katıp, baharatlarını uygun oranda ekleyip, ateşi ayarlamaktan mı ibaret? hayır bu kısım yemek pişiren erkeğin (YPE) dahil olduğu ve burnundan kıl aldırmadığı kısım. Bir aşama geri gidelim lütfen:

             YPE: Sen de havucu rendeleyip, domatesleri doğrar mısın?

             BEN: Elbette hayatım, sen  yemeği pişirecen de ben bunu mu yapmayacağım?

Yıllarım ustabaşı gibi geçinen  erkeklerin arasında "soğan doğra, rendele, yıka, olmadı bir daha yıka, büyük doğramışsın, ince ince olacak" ile geçti. Bu da benim gibilerin görünmeyen emeğidir işte.
Bir aşama daha geri gidelim, alışveriş? Kim gitti, aldı getirdi, yerleştirdi malzemeyi ? Ya da son dakka "aaa zeytinyağı bitmiş" deyince bir koşu bakkala giden hep bendim. Tamam yemek pişti. Sofra, salata, bulaşıklar? YPE görevini tamamlamış oturmaktadır. Bizzat bizim minnettar olma halimiz onun tatmin duygusunu kabartırken, kim bulaşıklarla ilgilenecek? "Eee canım ne olacak? Alt tarafı makineye koyacağım."  Şimdi yemek pişirmenin tüm emek sürecini baştan aşağı düşünelim ve kendi emeğimizi önce biz görelim.

Geçiyoruz işin prestij kısmına. Dikkat edin bakalım, YPE günde üç öğün yemekleri mi pişiriyor, yoksa misafir yemeklerini mi? Misafir çağırıp üç, dört çeşit yemekle muhteşem sofralar kuran YPE, hafta içi size bunu yapmıyorsa korkarım siz kekleniyorsunuz. Yemek pişirmek, hele ki leziz yemek pişirmek, konuklarının takdirini kazanmak bir tür prestij çünkü.

Bir de yemek üzerinden kolaycı bir prestij edinme yolu var, o da pek çok sayıdaki meşakkatli yemeğe karşılık, tek çeşit ama konukların ilgisini çekecek bir şey yapmak. Annemin onca yemeğine karşılık, babamın bir tek kurabiye yapıp, tüm iltifatı toplaması gibi. Babaannemin 80 yıllık ömrü boyunca pişirdiği 72 küsur çeşit yemeğin, dedemin yapmayı bildiği tek bir piyaz kadar itibar görmemesi gibi.

"Artık eşitiz" ya da "Patriyarka bizim ilişkilerimizden muaf" efsanelerinde baş rolü kapan yemek pişiren erkek ve çocuk bakan erkek modellerine biraz daha yakından bakalım lütfen...



Daha birçok konu var kitapta. Çoğu erkekler aleyhinde olduğu için benden bu kadar. :))))



Ayrıca kadın protestolarından görüntüler ve yukarıdaki gibi ilginç pankartlar var. Bir pankartta da "ev işlerine harcadığımız zamanı geri istiyoruz" yazıyordu. :)))) Bir diğeri de, "ev işlerini bırak dünya dursun" Buna yorum yok. :))))

Arka kapak da çok ilginç.


Hoşçakalın.

24 yorum:

  1. İşte olan hiç suçsuz ekmek almaya giden çocuklara oluyor, onca karmaşada dünya ayağa kalkarken ailede o çocuğa git ekmek al diyor ya buda ayrı bir konu ebeveyni bir gecede kendi alsaymış ekmeği deyemiyoruz kader...
    Dualarımız bu küçük kızla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama 20 cm. den çocuğun kafasına atılıyor. Bunun savunması yok bence. Başka bir aile ferdi gitse o yaralanacaktı. İyileşeceğini umalım, pozitif enerji gönderelim. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Yavrucak iyileşecek inşallah. Ümitsizlik yarı yarıya kaybetmek demektir. O çok genç ve güçlü. Güzel günler görecek mutlaka.
    "Ne Şam'ın şekeri, ne arabın yüzü" der eskiler:))) Tırnağın varsa, başını istediğin gibi kaşıyacaksın yani:))) Anlayacağın arkadaşım! Şu YPE'lerden asla mutfağa sokmadığım gibi, başarıyı da paylaşacağım nitelikte bir YPE'de olmadı yakınlarımda. :) Dolayısıyla şikayet yok. ! Sevgiyle kal.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyileşsin ya. Hiçbir şeyden haberi yokken yedi biber gazı bombasını. Bravo valla şanslısın sen . :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Hepimiz Duacıyız minik kızımıza İlhan, zaten yaralanan ve ölenlere içimiz fazlasıyla acır elimizden bir şey gelmezken bu ufacık çocuğun komada olmasını yüreğim kaldırmıyor. Bitsin artık diyorum gerçekten bitsin.

    Zaten hep böyle olur kadınlar yıllarca mutfaktan çıkmaz devamlı yemek yapar ama erkek bir kere mutfağa girip basit bir şey yapsa kahraman muamelesi görür :) ne diyeyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi düşünelim iyi sonuçlansın. Bu polis terörünün bitmesi gerek gerçekten. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Bİ İNANAN OLARAK ELVAN KIZIMIZA RABBİMDEN ACİL ŞİFALAR DİLİYORUM
    KİTAP ÇOK İLGİMİ ÇEKTİ HALA BULMA ŞANSIMIZ VARMI ACABA
    BİR ERKEK OLARAK BENDEN BU KADAR DEMİŞSİNİZ AMA BENCE YETERİNCE TANITMIŞSINIZ ZATEN
    TEŞEKKÜRLER
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duan kabul olsun, Berkin iyileşsin. Kitabı bulmak zor çünkü bir dergi eki gibi sanki. Ben bölüm bölüm yazayım burada. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Benim esimde YPE ama bereket versin modeli burada anlatilanlardan biraz daha kaliteli. Nazar degmesin :-) Burada anlatilan tiple evli olanlara sabirlar diliyorum.

    Umarim bahsettigin kiz cocugu iyi olur. Yapanlarinsa elleri kirilsin!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen de çok şanslısın o zaman. Çünkü genelde yukarıda anlatıldığı gibidir. Berkin iyi olacak , bir ülkenin kalbi onunla beraber. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. Berkin in iyilesecegini umuyor ve istiyorum..yavrucak:(
    Kitap supermis sanki:))bayan lardan: evinde yemek pisiren yada mutfakta bilgili bir erkek olanlar bence cok sanslilar..isin kotusu hem erkek hemde kadin bilmiyorsa ozaman yandin:)) aslinda erkeller yemek yapip pisirsin ve ev temizligi yapsin bayanlarda calissin para kazansin eve gelip ayaklarini uzatsin hazir sofraya otursun elini hicbir mutfak isine surmesin..ohh ne guzel bir an dusundumde:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyileşek diye umuyoruz. Kitap aslında belli ki sıkı bir sosyalist feminist tarafından yazılmış ama mizah yönü de var. :)) Senin fikirlerinde güzelmiş bu konuda. Sağol yorumun için.

      Sil
  7. Kucuk kizimiza acil acil sifalar diliyorum en kisa surede iyilesir ins :(
    Yazar benide guldurdu dogrusu..Yemek yapmak zevk isi ..Kadin olsun erkek olsun fark etmez ..Sevmiyorsaniz bu isi her asamasi eziyet olur ,butun isler boyle degilmidir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün biraz ümit belirmiş galiba. Çok doğru söylüyorsun eğer zevk almıyorsan yemek işinden izdırap olur. Ama seven için de terapi. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. Berkin'in bir an önce iyileşmesini diliyorum. Bizim evde de YPE var :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnşallah iyileşecek. YPE den dolayı şanslı mısınız, yoksa şanssız mı? :)))) İki türlüsü de var çünkü.

      Sil
  9. hah haaaa eğlendim valla.
    :)

    YanıtlaSil
  10. Berkin için gerçekten çok üzülüyoruz ve dua ediyoruz. Ne günlere kaldık şu memlekette.
    Berkin'i bu hale getirenler de ikramiye aldı...Söz bitiyor bu noktada...

    Bu arada bir erkek olarak böylesine bir konuyu işlemeni takdirle karşıladım İlhan :)
    Bizde de YPE oluyor arada sırada... Bir de YPK var bizim evde zaman zaman. O da ben oluyorum :))))
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten ödüllendirildiler. YPE YPK oratklığı daha da güzel. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. Oooo ''çok sert''- ( diziden bir yorum )

    Ya benim gibi 37 sinden sonra mutfağa giren ve yemek yapyaı öğrenen bide üstüne sevdiklerine hizmet etmekten, pişirdiklerini yemelerinden haz duyanlar hangi gruba giriyor.

    Saf anne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. " süper anneler " gurubu. :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  12. Berkin Elvan, kara kaşlı,güzel gözlü bir erkek çocuk.Ne yazık ki henüz iyileşemedi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok özür postta o heyecanla kız çocuk demişim. Evet ne yazık ki iyileşemedi ama ona bunu reva görenler dışarıda. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil