6 Mayıs 2013 Pazartesi

TAZE SOĞANLI, İÇ BAKLALI ENGİNAR

Bütün Galatasaraylıların şampiyonluğu kutlu olsun. Dün akşam maçtaydım dolayısıyla bugün ses falan yok bende. Bir de dönüşte metroda işgüzar bir polisin sıktığı biber gazını yiyince iyice beter oldum. Kapalı alanda  binlerce kişinin olduğu yerde adam sıktı valla. Sebep de metronun turnikeleri kitlendi binlerce kişi ezilme tehlikesi altında kenarlardan geçmeye başladı amcam buna sinirlendi. Ama sonrası var bir de olayın. Ne kadar polis ve güvenlik varsa çok fena dayak yedi. Neyse bu yaştan sonra biber gazıyla tanıştım , mutlu Türk vatandaşları arasındayım artık.




Şampiyonluk şarhoşluğu  içinde bu olayı pek kafaya takmadım. Yukarıdaki fotograf ne çok şey anlatıyor aslında bazı rakiplerimize gönderme de var anlayana tabi. :))




Bugün biliyorsunuz Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın ölüm yıldönümleri. Eğer yaşasalardı bugün başımızdaki yobazların adı bile olmayacaktı. Yukarıdaki karikatürde bu konuda çok şey anlatıyor. Işık içinde yatsınlar.

Biri mutlu, diğeri üzücü iki olaya değindikten sonra geliyorum asıl konumuza. Bu yemek eskiden İstanbul'da yaşamış Rumların mutfağından. Hemen itirazların geleceğini biliyorum,benim annem hatta anneannemde böyle pişirirdi, Rumlarla ilgisi yok falan diyeceksiniz. Birçok yemeğe ortak sahiplenmişiz bunun gerçeğini bilen de yok. Valla İtalyanlar çok daha kötü versiyonunu dünyaca üne kavuşturmuşken biz güzelim mantımızı kendimiz yapıp kendimiz yiyoruz. Onun için yakınmaya hakkımız yok. Enginarın tam zamanı sayılır İzmir'ler başladı. Sonra asıl Bayrampaşa enginarı başlayacak ve kısa sürede geçecek mevsimi.. Onu hiç tatmasak daha iyi çünkü ondan sonra bütün enginarlar saman gibi geliyor. :))






Malzemeler:
4 adet temizlenmiş, ayıklanmış enginar
1/2 kilo iç bakla
7-8 adet taze soğan
4-5 dal taze nane
1/2 demet dereotu
2 adet kesme şeker
1 adet limonun suyu
Tuz
Zeytinyağı



Şekilde görüldüğü üzere iç baklaların kabuğu ayıklanmış. Ben  yaptım zannetmeyin hayatta uğraşmam öyle şeylerle neyse geçelim bu konuyu. :))

Tarif:

Taze soğanları , naneyi, derotunun yarısını ince ince doğruyoruz ve hepsini karıştırıyoruz. Tencereye enginarlarımızı, kenarlarına da taze soğanlı karışımı ve iç baklaları yayıyoruz. yayıyoruz. Üzerlerine zeytinyağını gezdiriyoruz. En üste de kalan dereotunu koyuyoruz. Tuzunu ve şekerini ayarlıyoruz.





1/2 bardak da sıcak su koyarak tencerenin kapağını kapatıyoruz ve sebzeler iyice yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Sonra enginarları servis tabağına alıyoruz üzerlerine soğanlı ve iç baklalı karışımı koyuyoruz. Ilık hali çok güzel oluyor. Afiyet olsun.

28 yorum:

  1. Aaaa şoklaradyım tek açışta resimleri gördüm :) Bende telefonumdan resimlere , yazıyı pc den okuyorum ne işkence dimi :) Telefondan bakarken bi baktım aa pc dede açılmış resimler :)

    Neyse bu enginarı bir ben sevemedim :( Nefis gözüküyor ama ..Görünüş 10 puan :)
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O sorun sende devam ediyor demek. Enginarı sev artık bence. :)) teşekkür ederim.

      Sil
  2. Ne güzel dün akşam maçamı gittiniz :) bende bir Galatasaray'lı olarak gurur duydum tabi :)
    Karikatürler gerçeği anlatır zaten, evet vardı ve astılar.
    Size kesinlikle katılıyorum biliyorsunuz belki ben Yedikule'de yaşıyorum ve çocukken bir sürü Ermeni-Rum komşularımız vardı. Hayal meyal hatırladığım onlar Enginar'ı böyle yapıyorlardı. Çocukken hiç hoşlanmazdım ve ağzımı sımsıkı kapardım bu yemeği yememek için :) şimdi bayılıyorum o ayrı.
    Ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet maça gittim ve çok bağırdım.Hala sesimde sorun var bu yüzden. :)) Aslında yemek bloğunda siyaset yapmak istemiyorum ama dayanamıyorum o kadar çarpık şey var ki bu ülkede. Hakikaten küçükken sevilmezdi enginar. Ama sonraları anladık ki ne kadar faydalı ve lezzetli. Bir de asil bir tarafı vardır değil mi? :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. Arkadaşım bir Fenerbahçeliyim ancak mutluluğunu paylaşıyorum. Öncelikle tebrikler. Biber gazı üzerine, enginar iyi gitmiştir.:) Her derde deva bu sebze. Ben baklalı almıyayım ama enginarın birini hemen yiyebilirim.:) Şaka şaka istemem ben de salatasını yaptım çünkü.:) Sizlere afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
  4. Böyle centilmen fenerlilere can kurban.:)) Enginar bile kurtarmadı hala etkisi altındayım. :( Ben de iç baklayı çok seviyorum. Hatta kabuğuyla haşlayıp limon üzerine öyle yiyorum genelde. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Şampiyonluğunuzu kutlarım biber gazı için de geçmiş olsun..Bu hafta enginar alamadım canım istedi şimdi..Ellerinize sağlık..Afiyet şeker olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Enginarın tam zamanı bolca tüketelim. Ama fiyatı hep aynı kalıyor nedense.

      Sil
  6. Ah gencecik uc piril piril insani nasil da kolay gonderdiler olume...Dusunmek, dusunebilmek, hakkini aramak bizim ulkemizde en buyuk suc.

    Biber gazi olayi ici cok gecmis olsun.

    Enginar bizde uc sekilde pisirilir, baklali veya garniturlu bilinen yotemler, biz bir de haslariz sade suda ayiklamadan. Sonrasinda da zeytinagi limon ve tuZdan bir sos yapilir. Her bir yapraginin dibi bu sosa batirilir ve dibindeki kucucuk etler dislerle siyrilir, cips yer gibi. En son yapraklari bitince gobegi yenir afiyetle. Ben en cok 3. yu seviyorum Denemediyseniz tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün aynı eylemleri yapanlara neredeyse ceza bile yok. Biber gazına alışmamız gerekiyor sanırım artık her yerde. Karşı tarafın olmadığı bir şampiyonluk kutlamasında bile sıkılıyorsa.
      Enginarı ben öyle pişiremiyorum ama yemesine bayılıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Cim-bom'a gönül dolusu sevgiler :) Şimdilerde yaşanan fanatizmi bilmem ama Galatasaray'a çocukluğumdan beri gelen bir muhabbetim vardır. Şampiyonluğu kutlu olsun. Enginarı mümkün olduğunca tüketmeye çalışıyoruz. Karikatür, insanın içini acıtıyor.
    Esen kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeeeet şampiyona selam olsun. Enginarın mevsimi ne kadar uzun artık farkında mısınız? Bol bol tüketitoruz.
      Deniz Gezmiş'ler ışık içinde yatsınlar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Once sampiyonlugu kutluyorum..Biber gazi icin uzuldum..umarim cabuk gecer..cok alismislar galiba heryerde her an devamli kullaniliyor..polis ve guvenlik kuvvetlerimi dovuldu orayi anlayamadim? Dovenlerden biride senmiydin :) Deniz Gezmis ve arkadaslari bosuna oldurulen cocuklar..canlar..
    Yemek guzel olmustur eminim ellerine saglik diyorum ama ben ne enginar yapmasini beceririm nede ic bakla:( goruntu super..Bu arada sarki soyleyemeyeceksin birkac gun diye uzuluyorsun sanirim:) sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya sahne çalışmalarım aksadı bu biber gazı yüzünden. :)))) Ama iyi oluyor bir anda genzi falan açılıyor insanın. :)) Kim olacak biber gazını yiye n binlerce insan saldırdı. Yok ben yoktum aralarında o sırada nefes almaya çabalıyordum. :)) Enginar ve iç bakla pişirmek çok kolay bence sen sevmiyorsun bunları. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. galatasarayın hakkettiği bir şampiyonluktu bence.gs li olarak çok mutlu oldum.enginarda harika görünüyor .ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gerçekten hakkıydı. Kutlu olsun. Enginar bu kadar bolken şu sıralar değerlendirmek gerek. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. İç bakla tarifini senden görür görmez yapmıştım ve bayıldım. Sonra tekrar yapabilmek için buzluğada attım.
    Şimdi bu tarif de hemen uygulanacak:)
    Ellerine sağlık. Çok teşekkür ederiz.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu da çok lezzetli oluyor. Yaparsan ve de seviyorsan şekerini biraz fazla koy çok yakışıyor. Ben teşekkür ederim güzel yorumlarına.

      Sil
  11. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  12. Yaa ne üzücü insanı doğru dürüst sevindirmiyorlar bile. Moda oldu artık, herşeye biber gazı.
    3 gencin ölümünden bu yana değişen bir şey yok aslında. O zaman idam etmişler karşıt görüşleri, şimdi hapse tıkıyorlar. Artık eyleme bile gerek yok, düşünüyor olman yeterli üstelik bunun için. Böylelerine prim veriliyor üstelik. Hala kara cahil bir toplum olduğumuzu düşünüyorum ben bu yüzden.
    Neyse, enginarların gölgede kalmasın :) Baklalı yiyemedim bir türlü enginarı. Hatta daha yiyemedim bile doğru dürüst bu sene. Geçmeden alıp baklalı denemeli. Ellerine sağlık, sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha da üzücü olanı gerekli gereksiz sıkmaları artık. Nayse alışacağız. Doğru söylüyorsun düşünmek bile suç bu ülkede. Hem de nasıl cahiliz gene oy veririz bunlara 1 çuval kömüre satarız oyumuzu. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. Geçmiş olsun, çok üzüldüm biber gazı olayına... Ama malum bugünler biber gazı, karanfil dağıtılır gibi dağıtılıyor. Eskiden çocukları asmak mübah sayılıyormuş şimdilerde terörislerle aynı sofralara oturmamız isteniyor, ne acayip öyle değil mi? Enginara sözüm yok, dediğiniz gibi tam zamanı, pamuk gibi, sevenler bol bol yesin :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biber gazına alışacağız mecburen öyle gözüküyor. Tabi o gençleri astılar şimdi bebek katiline villa yaptıracaklar oturması için. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. Güzel yorumunuz için teşekkür ederim. Enginar enfes görünüyor ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. FANATİK BİR FENERBAHÇELİ OLARAK ŞAMPİYONLUĞUNUZU KUTLUYORUM
    BİBER GAZI KÖTÜ OLMUŞ GERÇEKTEN GENCİ VAR YAŞLISI VAR
    DİKKATLİ KULLANILMALI
    BAKLALI ENGİNARA GELİNCE BAKLALARINI SİZE BIRAKAYIM ENGİNAR BANA KALSIN
    NEDENSE İÇ BAKLAYA ALIŞAMADIM HALA
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes senin gibi Fenerbahçeli olsa keşke. :)) benim fenerli akrabalarım 1 haftadır telefonlarıma çıkmıyor. :)) Biber gazı bizim polislerin oyuncağı oldu. Haklısın içi baklayı herkes sevmiyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. Şampiyonluğunuz için tebrikler...

    YanıtlaSil