Malzemeler:
1 kilo taze bezelye
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kırmızı etli biber
1 yemek kaşığı salça
7-8 adet mantar
3 adet kemiksiz tavuk but
1/2 demet dereotu
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Tarif:
Tencereye zeytinyağını, soğanı, kırmızı biberi ve parçaladığımız tavuk etlerini koyup kavuruyoruz. Küçük doğradığımız havuçları, mantarları da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp kestiğimiz patatesleri katıyoruz biraz daha kavuruyoruz. Sıcak suda erittiğimiz salçayı üzerine döküyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra bezelyeleri koyuyoruz.Birbuçuk su bardağı sıcak suyu ekliyoruz, tuzunu ve karabiberini ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ocağı kapatmadan önce üzerine dereotu serpiyoruz. Afiyet olsun.
Yine her zaman ki gibi nefis bir yemek tarifi. Hafif ve leziz. Hem de doyurucu. Biliyorsunuz, yediklerimizin uzunca bir süre bizi tok tutması gerekiyormuş ki abur-cubura yönelmiyelim.
YanıtlaSilPaylaşım için teşekkürler.
Esen kalın :)
Bir de ben bezelye yerken nedense çok ekmek yiyorum. :( Abur cubur benim en büyük sorunum özellikle diyet falan yapıyorsam. İyi haftalar olsun. Teşekkür ederim.
Silİlhan, iç bakla yemeğinden sonra şimdide bezelyeyi mutfağıma tam anlamıyla sokacaksın gibi görünüyor.
YanıtlaSilSenin tariften sonra sürekli iç bakla yapar oldum hatta buzluğa bile attım.
Gerçi bezelyeyi sık sık yaparım. Yalnız biz bezelyeyi taze fasulye gibi yeriz. Yani içi henüz çıkarılmadan çok tazeyken yaparız yemeğini. Üzerine de bol sarımsaklı yogurt ve dereotu.
Bu şekilde tane bezelyeyede araka denir bizim oralarda. Annem bahçesinde yetiştiriyor. Şu sıralar toplayıp buzluğa atıyor benim için:)
Ellerine sağlık. Sayende bezelye sezonunu açacağız sanırım:)
Sevgiler...
Ne güzel iç baklayı sevmende etkim varsa ne mutlu bana. İstanbul'da bitti galiba.Araka bezelye burada o kadar az kaldı ki piyasada yapmak nasip olmadı. Annen ne kadar huzurludur o ortamda. Bahçe gibisi yok. Bezelye sezonunu aç bence de bu sene çok güzeller.
Silmmmm elinize saglik nefis.
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
Silleziz görünüyor
YanıtlaSilBezelye yada araka ayiklanmismi satiliyor taze olarak? Burada yesil var ama ic olarak sadece buzlukta satiliyor. Onlarida kullanmayi cok sevmiyorum ama bu yemekte cok lezzetli gozukuyor. Cook uzun zamandir yapmadim. Donmusta olsa alip yapayim gece yarisi insanin canida istiyor soyle ekmek batirip yemeyi:) ellerine saglik...iyi haftalar olsun..
YanıtlaSilİstersen ayıklanmış da var. Aslında buzluktan da fena olmuyor. Evet ya ekmek banmak süper bir olay. Teşekkür ederim sana da iyi, şanslı haftalar olsun.
SilYemek nefis görünüyor. Bezelyeyi tavuklu seviyorum ben de. Ama hiç mantarlısını yemedim. Yakışmıştır. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMantarı sebzelere çok yakıştırıyorum. Bezelyeyle de çok iyi oldu. Teşekkür ederim. Güzel, şanslı bir hafta olsun.
Silhavalar o kadar değişken ki kendimizi hastalıklardan korunmalıyız.Bol ,bol meyve ,sebze yiyin diyorlar ,sizin tam o yemeklerden biri,ellerinize sağılık,bizde bezeliye seviliyor(çok şükür).
YanıtlaSilÇok doğru. Daha 2 gün önce kaloriferi yaktık, 2 gündür de acayip sıcak. İnsan sokağa çıkarken ne giyeceğini şaşırıyor. Teşekkür ederim yorumuna.
YanıtlaSilEllerinize sağlık İlhan Bey,benim de mantarsız olarak çok sık yaptığım bir yemektir. Yanına bir cacık bir turşu dediğiniz gibi de bol ekmekle malesef harika oluyor :)) Ellerinize sağlık,harika...
YanıtlaSilTurşuyu iyi ki hatırlattınız. kurmuştum bir zamanlar herhalde olmuştur.:)) Bir de ekmek sıcak olursa. Şu an karnım aç da olsa 1 ekmek yerdim herhalde.Teşekkür ederim yorumunuza.
Silmantar yemesemde bezelyeyi çok severim.ellerinize sağlık.mutlu huzurlu günler.
YanıtlaSilBazı insanlarda mantar alerji yapıyor. Bne de aksine çok seviyorum ve özellikle şu sıralar çok tüketiyorum. Teşekkür ederim, size de güzel, şanslı bir hafta olsun.
Sillezzet deposu bir yemek olmuş
YanıtlaSilellerinize sağlık
Gerçekten lezzetliydi. Bezelyeler bu sene çok güzel. Teşekkür ederim.
Silhavalar rayına oturmadı daha ama bizim içimiz sabırsız artık yaz sebzelerini yemek istiyoruz işte onlardan bir tanesi bezelye yanına pilavda gider ama gdo suz olsun mümkünse yada bulgur ,elinize sağlık
YanıtlaSilArtık herhalde yaz geldi İstanbul'a. Çok sıcaktı bugün. Valla gdo ya bakarsak hiç bir şey yememek gerek. :( Ama doğru bulgur da güzel olur. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilArkadaşım senin bu sebze kombinasyonlarına hayran olmaya başladım:) Şu bezelyenin nam-ı değer "top top mamamızın" içine mantar koymayı hiç akıl etmemiştim. Dur bakayım sıra ben de :) Sevgiler ve Afiyetle.
YanıtlaSilya dedim ya mantara takmış durumdayım son zamanlarda. Ama inanılmaz yakışıyor. Hele kuru fasülyeye süper oldu. :)) Teşekkür ederim. İyi ve şanslı haftalar olsun.
SilElinize sağlık nefis görünüyor.
YanıtlaSilTeşekkür ederim Elif hanım.
SilBezelye bizim mutfakta da en çok tüketilen sebzelerdendir.Tazesi,konservesi,sultanisi :) Mantarlısını hiç denemedim ama güzel görünüyor,elinize sağlık.
YanıtlaSilMantar beklenmedik şekilde yakıştı. Bir deneyin isterseniz. Teşekkür ederim.
Siltam bir besin deposu olmuş. denemek gerek. ellerinize, emeğinize sağlık.
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
SilMerhaba İlhan Bey bezelyeyi pek severim ama yaratıcılığınıza hayran kaldım. İçine Mantar koymak ha?..Ellerinize sağlık. Hergün 1tabak sebze 1 tabak etli yemek yemek zorunda olan eşime güzel bir alternatif. Tekrar ellerinize sağlıkkkk..İyi akşamlar.
YanıtlaSilMantar çok yakıştı bence. Eşinizin mantarla sorunu yoksa bir deneyin umarım beğenir. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuza.
Sil