12 Mayıs 2013 Pazar

SEZAR SALATASI

İlk önce anne olanların günü kutlu olsun. Son olaylardan sonra insanın canı hiçbir şey istemiyor aslında. Ama bu canilerin de amacı o değil mi? Yaşamı durdurmak, insanları bezdirmek. Bunun için içimiz kan ağlasa da devam edeceğiz günlük yaşamımıza. Bugün sizinle muhteşem bir tavuk yemeği tarifi paylaşıyorum. Bakmayın adının salata olduğuna tek başına bir öğüne yeter. Sezar salatası hemen her restoranda rastlayabileceğiniz bir salata ama ben Türkiye'de hiçbir yerde hakkıyla yapıldığına inanmıyorum. Herkes kafasına göre değiştirmiş tarifi. Oysa çok katı kuralları var bu salatanın. İlk başta her marulu kullanamazsınız hele kıvırcık salata kesinlikle. En uygunu şimdi her yerde rastlanan "Mini Yedikule" marulu.



Yukarıda fotoda görülen küçük aynı boy yaprakları olan marul.  Soğuk bir litre suya bir çorba kaşığı şeker, bir çorba kaşığı tuz atıp eritiyoruz ve tavuk göğüslerini tam yarım saat içinde bekletiyoruz. Sonra çıkarıp iyice kuruluyoruz. Ekmek çok kaliteli olması gerek. Evde kalıp bayatlamış ekmeklerden bu salata olmaz. Çavdar ekmeği ideal. Orjinalinde çiğ yumurta kullanılıyor bu bizim damak tadımıza ters. Ne çözüm üretmiş bizim amcalar buna? Yumurta yerine mayonez kullanmışlar, çok yanlış hatta cinayet. :)) Biz kefir kullanacağız.




Olmazsa olmazı worcestershine sosu. Çeşitli baharatlar ve ançuezden oluşan bu sos büyük marketlerde bulunabiliyor. Sırf bunda da değil, her türlü et yanında da kullanabilirsiniz. Ben bulamadım Kühne nin Amerikan sezar sosunu aldım.



Şimdi tarife geçiyorum ve iddia ediyorum piyasadaki lezzetsiz tavuklarla nasıl böyle bir lezzet ortaya çıkıyor inanamayacaksınız.

Malzemeler:

2 adet tavuk göğsü
Mini Yedikule marulu
2 dilim ekmek
3 diş sarımsak
Rendelenmiş permesan peyniri
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 çorba kaşığı limon suyu
1/2 çay kaşığı hardal
1.5 çay kaşığı Akdeniz sezar sosu
3 çorba kaşığı kefir
Tuz
Karabiber





Tarif:

Ekmekleri küp küp kesip fırında kızartıyoruz.
Bir diş sarımsağı havanda dövüyoruz ve tavada ısıttığımız bir miktar zeytinyağının içine atıyoruz. Bir iki çevirdikten sonra kızaran ekmekleri ekleyerek yaklaşık iki dakika zeytinyağında çeviriyoruz. Bu arada marulları yaprak yaprak ayırıp  yıkıyoruz ve süzüp iyice kuruluyoruz.
Blendıra kalan iki diş sarımsağı, hardalı, kefiri, sosu ve limon suyunu koyup  karışana kadar çalıştırıyoruz. Zeytinyağını azar azar ekleyerek blendırı çalıştırmaya devam ediyoruz. Permasanı da ekliyoruz ve sosa karışana kadar çalıştırıyoruz. Tuz ve karabiber ekleyerek tekrar çalıştırıyoruz.





Tavukları sudan çıkarıp kuruluyoruz. Burası çok önemli tavuklar kupkuru olacak. Üzerine fırça ile zeytinyağı sürüp çok iyi kızdırılmış tavaya koyuyoruz ve her iki tarafını da kızartıyoruz. Bu şekilde yapılan tavuğun lezzeti süper oluyor.

Marulları bir karıştırma kabına alıyoruz, üzerine blendırdaki sosu döküyoruz ve harmanlıyoruz. Ekmekleri de koyup tekrar karıştırıyoruz.




Kızaran tavukları kesme tahtasına alıp biraz bekledikten sonra parmak kalınlığında şeritler halinde kesiyoruz.





Marul ve ekmek  karışımını servis tabağına alıyoruz, üzerine tavukları  diziyoruz. Afiyet olsun.

43 yorum:

  1. Öncelikle kendi adıma teşekkür ederim..Dünden buyana haberlere bile bakmak istemiyorum..Ne acıdır bu en güzel olması gerekn günde :( Annelerin ağlamamsı gerekiyordu..
    Salata nefis gözüküyor..Bana görede başlı başına bir yemek , yanında başka yemek olmasada olur.
    Sezar salatanın orjinalini bilmediğim için bende öylesine yemişim demekki.
    Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok ağlamayın. Anneler ağlamasın. Valla her şeyi israr etmem ama bunu mutlaka dene böyle bir şey yok inan bana. Ama kurallarıyla, bakma bir sürü versiyonu var, balıklı, tavuklu- balıklı, etli falan hiç ilgisi yok bu tarif müthiş. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Biz Anneleri düsündügünüz belli oluyor Ilhan Bey;diyet de olan Anneler icin ideal,cocuklarin pesinde sürekli kosan Anneler icin ideal,Anne adaylari icin ideal:)) Ellerinize saglik...

    Son olaylar icin ne diyebiliriz ki,tam hersey düzelecek,artik kan dökülmeyecek derken bir bakiyorsunuz bir baska yerde baska birileri yine kan dökmüs,yine sucsuz-günahsiz masum insanlara olan olmus.Keske elimizden birseyler gelse,güzel seyler icin umut etmekten baska yapacak hicbirseyimiz yok maalesef....
    Güzel bir haftaya baslamanizi diliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son olaylar artık son nokta amaçlarını kimse bilemiyor. Apo suçsuz melek, ama Suriye bebek katili. Nereden nereye geldik. Size de güzel, çok şanslı bir hafta olsun.

      Sil
  3. Benimde epeydir aklımda ama hakkıyla yapamazsam diye biraz daha bilgi toplayıp da yapmayı tercih ettim.Çünkü sizin de belirttiğiniz gibi piyasadakiler hep kafaya göre uydurulmuş bence...Sizin salata çok güzel görünüyor.Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Hülya hanım niyetiniz varsa yapmaya bu tarifi deneyin lütfen. Hatta sosu bulursanız daha da güzel olur. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  5. Çok üzücü günler yaşıyoruz gerçekten. İnsan rüya olsun istiyor. Dediğin doğru, hayatımızı durdurmalarına da izin vermemek gerekiyor.

    Sezar salataya bayılırım. Ne kadar yesem bıkmam sanırım. Bu tarif iyi oldu gerçekten. Çok teşekkür ederim İlhan...
    Sana sevgiler gönderiyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sezar salata turiste hitap ettiği için nerede yersen ye ideali değil. Bunu bir şekilde yapmanı tavsiye ediyorum çok zor da değil aslında malzeme önemli. Süper oluyor. Ben de sevgiler gönderiyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. İyi akşamlar İlhan bey, ben rutin hafta sonu işlerinden ancak bu saatte bakabildim. Tüm gün haberlerde iç acıtıcı olaylarla yandı yüreklerimiz. Ama yinede dünya dönüyor ve mezalimin cezasını ve belasını bulma temmennilerimiz ile üzüntülerimizi paylaşıyoruz birbirimizle..
    Salatanız muhteşem olmuş. Kefire bir az mesafeli olduğum için galiba ben sizlere afiyet olsun demekle yetineceğim. İyi geceler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kefir şart değil tabi ki. Yerine mayonez de kullanıyorlar. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Sezar salatayı Kİtchenette'lerde yemenizi naçizane öneririm çok başarılı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk fırsatta deneyelim o zaman. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Ilhan olaylara hic deginmeyecegim her sabahi gazeteleri okuyunca kufurle aciyorum..
    Sezar salatali tavugun cok guzel gozukuyor..Burada sezar salatasi cok meshurda simdi sen onca malzemeyi sezar salata sosu ile karistirdin??halbuki biz burada aliyoruz sezar salata icin kullanilan yuvarlak marulu, dograyip, hazir- kurutulmus sarimsaklanmis ekmekleride alip(Turkiyede hersey var gibi ekmeklerdende vardir sanirim?) uzerine dokup birde hazir sezar sos karistir en ustede sahte bacon..oldu bitti:))Yani sezar sos almissin sadece onu nicin kullanmadin demek istiyorum :) ama biliyorumki kendi ellerinle evdeki hazirlanan sos ile cok cok daha farkli bir lezzet olusmustur( kendi soruma kendim cevap verdim) tavuk kizartma usulunu ise mutlaka deneyecegim..ellerine saglik diyorum..sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında haklısın. Hazır sos olunca o kadar uğraşmak gerekmezdi. Ama kuhnenin sosuna güvenemedim. Çünkü bu markanın diğer ürünlerini hiç sevmem. Turşuya bayılan ben bir zamanlar kuhnenin turşuları yüzünden turşu yiyemiyordum. :)) tavuk bu usulle muhteşem oluyor. Yanlız tavuk iyice kurulanacak, yağlanacak ve ızgara önceden çok iyi ısınacak. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. olaylar bizi daha da gözlerimizi açıyor ,tabi ki aklı başında olanların ,diğerleri koyun mu desem ,aslında koyunlara da hakaret etmek itemem ya ....Salataya ,hele sosuna bayıldım ,tavuklar ise gün günden daha tatsız oluyorlar .....ellerinize sağılık İlhan bey,iyi hafta dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gözümüzü açıyorda baksana akp gene hediyeler dağıtmaya başlamış. Biz koyun sürüsü olarak 1 torba kömüre, yarım kilo peynire satarız oyumuzu. tavuk konusunda haklısın çok lezzetsizler ama bu usulle bir dene kurumuyor ve lezzeti içinde kalıyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  10. gerçekten çok güzel bir salata olmuş.ellerinize sağlık.mutlu huzurlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem salata, hem tavuk, hem sos hem ekmek daha ne olsun. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  11. İlhacığım eline sağlık arkadaşım. Gerçekten; hakketiği gibi yapılan yer çok az. Tam da söylediğin gibi aklına geleni koyanlar facia yaratıyorlar.:) Reklam olmasın ama, Nişantaşı Paul bu işi iyi bilir. Tuzludur ama iyidir. Hatay için yazmıyorum... Yazarsam hiç iyi olmayacak çünkü... Anneler günü kutlamana teşekkürler. Ben de eşinin ve anneciğinin bu mutlu gününü kutluyorum. Bu arada bak Haziran geliyor...:))) Babalar günümü kutlamayı da unutma! Alınırım haaaa:))))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tarif çok başarılı oluyor onun için herhalde dışarıda sezar salatası yemeyi düşünmem. Şimdi de babalar günü var değil mi? Kutlarım unutmam. :)) Teşekkür ederim, miniği öpüyorum.

      Sil
  12. Hepimizi çok üzen bir olay yaşadık İlhan ama maalesef hayat akıp gidiyor. Okuduğumda içim dondu inanamadım o görüntüler mahvetti bizleri.

    Şimdi salata çok tüketen biri olarak bu tarifi inanılmaz beğendim. Birde siz aslına uygun olması için baya çalışmışsınız. Mini Yedikule Marul'u olduğunu bilmiyordum daha doğrusu marulları biliyorumda adının bu olduğunu bilmiyordum :) tam benim için bu tarifiniz, inşallah en uygun zamanda denerim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele bir de insanların kendi çekip yükledikleri var ki insanın yüreği dayanmıyor. Evet tam da uygun malzemeyi bulamamama rağmen çok güzel oldu. Evet sen salataları seviyorsun bunu mutlaka dene. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  13. Nasıl nefis görünüyor salata ! Tavuğun şekerli ve tuzlu suda bekletilmesi ilginç geldi. İnanın halim olsa şimdi kalkar yaparım ama çok yogun bir gündü. Yarın kesinlikle yapılacak. Tarifinizi aldım. Ellerinize saglık İlhan Bey. Yine lezzetli bir post olmuş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaparsan neticeyi bildir merak ediyorum sevip sevmeyeceğini. Güzel yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  14. Meşhur Sezar Salatası bu demek ki. Biraz el oyalayıcı gibi görünüyor ama madem ki sonuç iyi denemek lâzım. Teşekkürler.
    Esen kalın :)

    YanıtlaSil
  15. Rabia hanım doğru biraz el oyalayıcı ama bir deneyin, garanti veriyorum baş ucu yemeğiniz olacak. İnanılmaz lezzetli oluyor. Siz de esen kalın, Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  16. Biz çok severiz. Küçük kızımın favori salatasıdır...Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Sayfama bıraktığınız güzel yorum için çok teşekkür ederim İlhan bey. ben de sizin sayfanızı izlemeye aldım. Bu salataya bayıldım. Kızım İstanbul'da öğrenci. Evde pratik yiyecekler hazırlıyor. Özellikle tavukla. Sizin salatanız da kızım için başlı başına bir öğün oluşturacak şekilde. Ben de sizin bu tarifinizi kızıma gönderiyorum. Paylaşım için çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  18. Kızınıza öğrencilik yaşamında başarılar diliyorum. Aslında biraz oyalayıcı ama sonunda değiyor. Güzel yorumunuza çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  19. Öğün olarak da yenebilecek bir salata,değişik yerlerde yedim ama bu tarifle daha güzel olacak gibi görünüyor.Elinize sağlık.
    Haberlere gelince artık izleyemiyorum,izlemek istemiyorum.Kendi ruh sağlığımı koruma içgüdüsü mü bilemiyorum ama artık gerçekten dayanılır gibi değil olanlar ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok turistik bir yemek onun için her türlü değişikliğe (hile demek istemiyorum) uygun maalesef. Doğru söylüyorsunuz tek oyumuz var onun da bir işe yaramayacağını bilmek bezdiriyor insanı. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. ziyaret için teşekkür ediyorum
    inanılmaz ayrıntılı ve besleyici bir salata
    sizinde söylediğiniz gibi besleyici bi öğün aslında
    elinize sağlık
    yaşananlar çok acı üzücü ..........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle yanında başka bir şeye gerek yok. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  21. Görüntü şahane. Benim de sık tercih ettiğim ama dediğiniz gibi heryerde değişen bir salata :) Tavuk sebebiyle pek bir doyurucu oluyor. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle değişik yapıyorlar ki bazen sezarı gitmiş sadece salatası kalmış geliyor.:)) Teşekkür ederim.

      Sil
  22. Ellere sağlık.

    YanıtlaSil
  23. Adsız kerdeş teşekkür ederim. :))

    YanıtlaSil
  24. aman yarabbim mükemmel tarifler var hemen twitter da paylaşacağım bu blogu :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fatih kardeşim çok sağol. Teşekkür ederim.

      Sil
  25. Uzun zamandır uğrayamadım ama geçerli sebeplerim vardı:) elinize sağlık harika bir salata:)

    YanıtlaSil