7 Mayıs 2013 Salı

ISPANAKLI, KURU MEYVELİ SALATA ve ENGİNARLI, ETLİ BEZELYE

Farkındasınız uzun süredir balık ve deniz ürünü paylaşımı yapmıyorum çünkü balık yemiyorum çoktandır. Yakınımızdaki balıkçım yasaklar başlıyor diye tezgahı kapattı, bir ızgara aldı. Izgara balık satıyor, o da Norveç uskumrusu. Hani Eminönü'nde tekneler de ekmek arası sattıkları balık. Aslında çok güzel balıktır, çok yağlıdır ızgarası süper olur. Ama tek sorun dondurulmuş olduğu için erir erimez pişirmek gerekir. Dün dayanamadım çeyrek ekmeğe koydurup bol soğanla sokağın ortasında yedim. :)))) Niye anlattım ki ben bunu? Salata ve etli bezelye tarifi paylaşacaktım . :))

Önce çok güzel bir salata tarifi veriyorum. Hem de sağlıklı. İçindeki malzemeleri görünce hak vereceksiniz.



Kıvırcık salata ve ıspanağın körpe taraflarını çok iyi yıkıyoruz ve süzüyoruz.



Elimizle ıspanak ve salatayı iri iri doğrayıp servis kasesine alıyoruz. Üzerine çekirdeklerini çıkarıp ikiye böldüğümüz siyah ve yeşil zeytinleri (ben içi biberli yeşil zeytin kullandım) koyuyoruz.

 

İstediğiniz miktarda dolma fıstığı ve kuru üzümü de salatanın üstüne serpiyoruz. Biraz balsamik sirke, zeytinyağı, limon suyu ve tuz koyup iyice karıştırıyoruz. Afiyet olsun.

Bu güzel salatanın yanında yemeğimiz enginarlı, etli bezelye. Enginar bol, taze bezelye bol ve ucuz, aylardan Mayıs kuzu etinin en güzel zamanı.Benim gibi kuzu etini çok seyrek yiyenlerdenseniz bu hakkınızı mutlaka bu ay kullanın. Hayvanların doğada taze çıkan otlarla beslendikleri tek ay. Hatta kokoreç seviyorsanız bu ay tadına doyum olmaz. En lezzetli zamanıdır kuzu kokoreçin. Ben de sebze ve etlerdeki bu güzelliklerden dolayı  enginarlı, kuzu etli bezelye pişirdim. Çok çok güzel oldu tavsiye ederim tam zamanıdır.


     

Tencereye yağı koydum kızınca kuru soğanı ve kırmızı biberi atıp biraz kavurdum, eti ilave ettim.




Şu sıralar bezelyeler nasıl iri değil mi? Ona da mı hormon veriyorlar yoksa? Neyse et suyunu çekince ve yumuşayınca irice doğradığım enginarları ve bezelyeyi attım.


      
Üç dakika kadar sonra biraz su koydum, tuzunu ve karabiberini attım. Hatta bir tane de kesme şeker koydum. Tencerenin kapağını kapattım ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirdim. Bu arada tabi ki dereotu inanılmaz yakışır ama evde yoktu. Afiyet olsun.                                                                                                           

40 yorum:

  1. Ekmek arası balık ne güzel bir lezzettir. Bir ara Kadıköy sahilinde balık/ekmekçiler vardı. Ortam çok kötüydü ama bir gün her şeye rağmen orada oturduk, balık/ekmek yedik ve tadı hâlâ damağımdadır.
    Kuzu eti konusunda size katılıyorum. En güzel zamanı. Bir çok sebzeyle veya kapama olarak pişirmek lazım.
    Esen kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kadıköy iskelesinde de yerdim bir zamanlar. Zaten kötü ortamdaki yiyecekler çok lezzetli olur. :)) Düşünsenize stat önlerindeki köfteleri. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Bunların yanında da tereyağlı-peynirli erişte ne güzel olurdu:)
    Hepsi çok güzel ve iştah açıcı görünüyor,emeğinize ellerinize sağlıkla çok teşekkürler..iyi akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsun tereyağlı erişte gerçekten süper olurdu. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  3. Salata bir harika. Enginar ondan da merdane.:) Her ikisi de muhteşem gözüküyor. Balık sezonu kapanınca mutsuz olmanı engelledi bu güzel sebzeler:) Sezon açılışında muhteşem bir görüntü bekliyoruz:) Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nilgün metroya bir yolum düşse alırım gene bir sürü deniz ürünü. :)) Sebzelerle idare ediyoruz şimdilik. Karar aldım senin bloğa sabah kahvaltı sonraları gireceğim. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Elinize sağlık İlhan bey.Her ne kadar salata,enginar tarifi verseniz de aklınız halen balıklarda demek ki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya uysu uymasın balıktan bahsetmişim birçok postta. Sonra okuyunca kendi kendime gülüyorum. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Balık yediğinizi bizim canımızı cektirmek için yazmış olabilirmisiniz :) Afiyet şeker olsun :)
    Salata gerçekten çok sağlıklı gözüküyor..Bana sorarsanız öğünde tek olarak tüketeceğim bir salata..Bezelye zaten benimde bu aralar favorim herşeyde kullanıyorum neredeyse :) Yemekte çok güzel gözüküyor , kuzu etinin zamanını sizden öğrendim :)
    Afiyetle yemişsinizdir inşallah...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül Nolveç uskumrusu sizin oralara da geliyordur mutlaka. Ama evde olmuyor ya çok yağlı balık mangal olması gerek ki yağı aksın. Evet kuzunun tam zamanı. Teşekkür ederim.

      Sil
  6. İlhan bey harika yemek yapıyorsunuz :). Yıllar evvel yalova iskelesinde feribot beklerken rahmetli anneciğimle yediğimiz balık ekmek düştü aklıma, tadı hala damağımdadır... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya o Yalova iskelesinde deçok anılarımız vardır saatlerce feribot beklerken. :)) Zaten öyle yerlerde güzel oluyor. Düşünsenize lüks bir yerde balık yiyorsunuz çatal bıçak her lokmadan sonra ağzını, elini sil. Garsonlar başında ne kötü ya. Gazete üzerinde yanında dörde bölünmüş kuru soğan, alttan çaktırmadan çay bardağında aslan sütü. Aynı bu manzara Karaköy iskelesinde gece vaur saatleri seyrekleşince olurdu. Vapuru kaçırıp bu olayı yaşardık. Deniz karşınızda zevke bakın. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Salata ve bezelye nefis ama ben ekmek arası balıkta kaldım. Yasak başladığından beri biz de hasretiz balığa neredeyse ama haftasonu güzel bir cinekopla tekrar damaklar şenlendi neyse ki.

    YanıtlaSil
  8. Çinekopu bulmuşsunuz daha ne? Evet ekmek arası balık da fena olmuyor. Yani şükrelim halimize. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  9. Bende geçen akşam İstavrit yedim bilmiyorum zamanı geçtimi hiç anlamıyorum balıklardan :) iyi yapmışsınız balık-ekmek yemekle zaman zaman özlüyorum bende o lezzeti.
    Son zamanlarda salata çok yediğim için iyi oldu bu tarifiniz, yapalım :)
    Enginar ve kuzu eti severim çok severim hemde ama bezelye nedense hiç yiyemiyorum İlhan :) belki tüm bu lezzetlerin içinde yenebilir ve doğrusu çok leziz görünüyor. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok aslında istavritin zamanı sayılır. Bezelye hayret çok güzel olur ama tabi kişiye göre değişir. Aslında kuzu etli enginarda güzel olur herhalde. Ben küçükken bizim evde piştiğini hatırlıyorum. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  10. Günaydın, Her hafta enginar alıyorum. Kuzu etli enginar da nefis olmuştur.Salata da bir o kadar nefis...Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet etli de güzel oluyor. Enginar bolken her haliyle yemek gerek. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. salata da nefis olmuş.ellerinize sağlık.mutlu huzurlu günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Salata güzel ve içinde sağlıklı maddeler barındırıyor. Teşekkür ederim size de mutlu günler.

      Sil
  12. Buralarda da hiç balık kalmadı Sevgili İlhan bey. Bende Norveç somonu alacağım galiba..Hiç yoktan iyidir. Ve inşallah tazedir.. Yemeğiniz tam baharlık, görüntüde şahane.. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık balık yokken idare edeceğiz Norveç balıklarıyla. Dediğiniz gibi hiç yoktan iyidir. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Her ikiside harika ellerinize saglik ilhan bey..☺

    YanıtlaSil
  14. Ellerinize sağlık İlhan bey, enginar şüphesiz şu aralar baştacımız :) ama salatanıza hayran kaldım kuru meyvelerle zenginleştirmek güzel fikir ve çok sağlıklı.
    Bezelyelerin iriliği konusuna gelecek olursak, sanmam :) ancak yediğimiz her şeyden şüphe duyar olduk aslında rahatsız edende bu dimi... Yakın bir arkadaşımla konusuyorduk yakın geçmişte, pazardan limon aldım ve limon çok suluydu acaba su' mu enjekte ettiler deyince :))) kahkahaya boğuldum. Sanırım içinde bulunduğumuz vahemiyeti ortaya koyuyor, güven duymuyoruz artık yediğimiz hiçbir şeyin doğallığından...
    Sevgiler, bol afiyetli günler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru meyveler artık mutfağımıza girdi hem salatalarda hem yemeklerde. dediğiniz gibi her şeyden şüpheleniyoruz galiba haklıyız da. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  15. Ekmek arasi balik afiyet olsun. Dayanamamakda haklisin. Ancak yasaklanma konusu nedir? Salata degisikmis. Denemek icin not ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekmek arası balığın yeri her zaman ayrı. Balığın nesli tükenmesin diye üreme zamanlarında balık tutma yasağı geliyor, bayağı uzun sürüyor hem de. Aslında çok doğru bir olay tabi. Salatayı yap çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. Salataya bayıldım, harika görünüyor :)))
    Ellerinize sağlık. Afiyetler olsun :)))
    Bizim evde de özellikle 3,5 yaşındaki kızım, eşim ve ben çok severiz balığı ve sık sık tüketiriz.
    Balık ayrı bir sevda :)))) Tutmayı da yemeyi de çok seviyorum....
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel balık tutmak. Eskiden tutardım ama bu maknalı olanlarla beceremiyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. İlhan, salatayı bu yazının kraliçesi ilan ediyorum. Neden kral değil dersen, bilmiyorum:)
    Belki de kıvırcık ve ıspanağın en narin olanlarını kullandığımız içindir:)
    Çok sevdim bu salatayı.
    Enginarı, çok seviyorum diyemesem de, olunca yerim. İzmir de bol bol yedim geldim:)

    Artık, hormon korkusu içimize o kadar çok dolmuş ki, ne yiyeceğimizi şaşırdık.

    Ellerine sağlık. Yiyenlere afiyet olsun.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kraliçesi olsun napalım. :)))) Enginarı sevmeyen de çokmuş bloglardan anlaşıldığı üzere. İzmir yeri zaten iyi etmişsin. Ne kadar şüpheci olduk değil mi? Halbuki bezelyenin cinsindendir büyük ihtimal. Teşekkür ederim.

      Sil
  18. Ilhan biz alisik oldugumuz icin donmus balik yemeye..Norvectende olsa hayir demiyoruz bir coguna..yeterki okyanus baligi olsun..farm da yetismis olmasin....Eminonundeki balikcilardada nefistir simdi o ekmek arasi baliklar..hmm..afiyetler olsun
    Salata nefis Enginar ayri guzel..hic enginar pisirmeyen bana zorla pisirteceksin:)) onu ayiklamasini beceremeyecegimden buzlukta ayiklanmis olanlardan alipta deneyim bari..tazesi gibi olmaz ama en azindan denemis olurum:)
    (Eve giren karincalari defetme cabasindayim suan..biryandan bloglara bakip bir yandan makina ile cekiyorum minik canavarlari.off ya nerden geldiler :(. )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla 3 tarafı deniz olan bir ülkede Norveç balığı yemek ne kadar akılcı bilmiyorum ama onu ithal edenler utansın deyip geçiyorum bu konuyu. Karıncalar için limonu kesip kesip bir yerlere koy. Ben öyle biliyorum. Veya topla pilava,çorbaya güzel olur. :)))) Teşekkür ederim.

      Sil
  19. SALATA MUHTEŞEM
    YEMEĞE GELİNCE ODA ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR
    NEDENSE ENGİNARI ETLİ HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİM VE BEZELYELİ
    HAZIR MEVSİMİ HEMEN DENEYEYİM BARİ
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok başarılı oluyor dene bence de. Kuzu etinin de en lezzetli zamanı üstelik. Teşekkür ederim.

      Sil
  20. Guiso y ensaladas maravillosa me encantan,abrazos y abrazos.

    YanıtlaSil
  21. merhaba salata benım yıyeceğim sekıl görüntü muhteşem elıne sağlık

    YanıtlaSil