27 Mayıs 2013 Pazartesi

GÜL REÇELİ




ilhanucer.blogspot.com  adresindeki kitap bloğumda bugün Ayşe Kulin'in son kitabını paylaştım. Beklerim. ))


 Boyumdan büyük işe kalktım ve reçel yaptım. Hem de gül reçeli. Sever miyim gül reçelini? Nefret ederim. Sebebide yatılı okulda her sabah bunu verirlerdi. Ama sokağın başında gül yapraklarını görünce dayanamadım aldım. Satan hanım çok yaşlı biriydi belki de ona bir katkı olacağını düşündüm.








Rengi olmamış falan dediler olabilir ama tadı süper. Baktım internetten onlarca tarif var, hiç biri de birbirini tutmuyor. Hele şeker ve su konusunda inanılmaz abartmalar var onun için ben kafama göre yaptım.









Değişik renkte güller. Hepsi kırmızı olmalıymış diyenler var. Ama genel söylem eğer kokuyorsa rengi önemli değil reçel olur deniyor. Bunlarda kokuyordu. :)) Bir dolu gül yaprağıydı evde tarttım 300 gram geldi. İlk önce tencereye gül yaprağı, üzerine şeker, tekrar gül yaprağı şeker olarak yerleştirdim. Şeker 5 bardak yani yaklaşık bir kiloydu. Bana kalsa yarısını koyardım şekerin ama internet bilgileri korkuttu beni.









Bu şekilde bir gece beklettim tencerenin kapağı kapalı olarak. Ertesi gün şeker biraz erimiş ve sulanmış oluyor.








2 su bardağı su koyarak kaynattım ara sıra karıştırarak.Gül yaprakları saydamlaşmaya başlayınca yarım limon suyu sıktım ve yaklaşık üç dakika sonra ocağı kapattım. Sıcakken kavanozlara koydum, daha doğrusu bir kavanoz oldu. :)))) Yazarken bile terledim. :))

Bu arada bu sefer kesin rejime başladım. Kesin diyorum çünkü bir ay sonra büyük oğlum evleniyor, kilo vermem şart.








Bunun göstergesi olarak bugün öğlen ve akşam yapıp yediğim zeytinyağlı kabak. Tabak çok süslüymüş şimdi fark ettim. Köşelerdeki limonlar falan yemeğe dahil değil.:))









O kadar lezzetli oldu ki inanması çok zor. Çünkü kabak zaten uyuz bir sebzedir altınla döşesen kabak işte adı üstünde. :)) Bol sarımsak, taze soğan, kuru soğan, nane, domates, sivri biber, dereotu üzerlerine biraz zeytinyağı, tuz, az şeker hepsini çiğden koydum süper oldu. Alın size rejim yemeği. Afiyet olsun.

46 yorum:

  1. Festigan suan online dim baktim gul receli dedim hemen bir kase uzatayimda belki banada verirsin azbirsey:)) bende cok sevmem ama taze evde yapilmis belki cok cok guzeldir afiyetler olsun..Hmm diet laflari dolasiyor ortalikta ee kolay degil damat babasi olmak..yakisikli ve fit olacagiz demekki dugunde :)) Kabak yemegi en cok sevdigim yaz yemeklerindendir bol yogurtlu olursa..ellerine saglik vede kolayliklar diliyorum diet inde..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet gene diyet lafları başladı. :)) Ama bu sefer ciddi. Ben de kabağı yoğurtlu severim ama ilk başlarda yoğurtta yok neyse idare ederiz. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. Tebrik ederim İlhan bey,demek kayınpeder oluyorsunuz :) Gençlere mutluluklar dilerim.
    Kabak konusunda sizinle aynı fikirde değilim,ben severim kabağın her halini,rejim içinde çok güzel bir tercih.
    Gül reçeli konusu ise gerçekten takdire şayan...Ne diyelim oğlunuzla,gelininizle mutlu sofralarda yiyin reçelinizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet galiba öyle olacak. İyi dileklerinize teşekkür ederim.

      Sil
  3. İlhan genel olarak reçelleri zaten çok severim, pek ayırdığım söylenemez :) ama şimdi farkettimde ben uzun zamandır gül reçeli yemiyormuşum, çocukken yerdim halbuki. Severmiydim? severdim herhalde :) valla güzel görünüyor ellerinize sağlık.
    Kabak dolması ve mücveri çok severim ama yemeğini pek değil tatsız geliyor bana, gerçi siz çok fazla malzeme kullanmışsınız eminim tadı değişmiştir burdan bakıncada güzel görünüyor :) ellerinize sağlık.
    Aman dikkat düğüne az kaldıysa yemeye ara veriyoruz :) bu arada çok sevindim hayırlısı olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gül reçeli alınma değil mi genellikle. Ben marketlerde farkına bile varmam gül reçelinin. Kabak bu haliyle çok lezzetli olmuştu ben de şaşırdım. Evet düğüne az kaldı bakalım nasıl olacak kilolar falan? :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  4. Ve karşımızda müstakbel kayınpeder mi var şimdi?:)) Öncelikle Allah tamamına erdirsin:) Oğlum bırak şu zayıflama işini falan. Kayınpeder dediğin memleket gibi olmalı:) Şaka şaka ver gitsin fazlan varsa, taşımaya değmez:) Gül reçelini yaparken, nacizane bir uyarı, gül yapraklarının dibi kesilir, şekerin bir kısmı ile bir gece ovularak bekletilir, sonra ölçüne göre kalan şeker ve suyla şerbet kaynatılır ve ovulmuş gül yaprakları içine atılır. KIsa sürelerde iki defada kaynatılır. Şöyle yani; bir taşım kaynar altı kapatılır ve ılıması beklenir. ikinci defa tekrar kaynatılır ve limon suyu verilerek altı kapatılır. Annemden öğrendiğim bu. Bir daha yaparsan dene istersen:) Sevgiler kayınvalide ve kayınpedere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet kayınpeder. Okkalı bir kelime değil mi? :)) ya ben anlamadım bu işi .20 günde veriyorum aynen alıyorum sonra. :)) Bir daha yapmam zaten hayatta. Güllüoğlunun reçelleri varmış süper alırım ondan. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. İyi geceler İlhan Bey,
    Biz, gül reçelini evet tek renkten yaparız ve çok küçük parçalara ayırırız gül yapraklarını ki yerken kolaylık sağlasın ve daha iyi yumuşasın ( kayış gibi olmasın misal ) diye, bir dahakine böyle de denerseniz beğeneceğinize eminim.
    Kabakta enfes görünüyor, ellerinize sağlık, bende çiğden yapar ve içine çok azda pirinç eklerim.
    Sevgiler, güzel günler dilerim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yumuşadı aslında bakmayın görüntüsüne tadı güzeldi. :)) Pirinç koymadım çünkü hani diyetteyiz ya. :)) Teşekkür ederim yorumunuza size de iyi günler.

      Sil
  6. oo allah yardimciniz olsun dugun telasiniz icin ilhan bey. cok mutlu olsunlar inslh. gul recelinin kokusunu cok severim bu sene henuz hic recel yapmadim sadece gul marmelati yaptim ayni boyle. blendir yapinca pespembe oldu:)ellerinize saglik ve kabak mevsununa gelelim aldigim kabaklar acimsi bir tat birakiyor sebebini cozemedim ama onlarda bana uyuz oluyor sanirim kabak tadi verdiler resmen:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama güzel telaş bunlar. Gül reçeli zor gelid bana öyle beklemeli şeyleri sevmiyorum. Yemesenizde kabağı bir şey kaybetmezsiniz bence. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Eskiden annem de yapardı gül reçelini çok sevmezdim şimdide çok sevdiğim söylenemez ama arada değişiklik olması açısından yapıyorum, ev halkı seviyor:)kabakta nefis görünüyor elinize sağlık:) Oğlunuza da şimdiden mutluluklar dilerim:)Sevgilerimle...İyi haftalar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün sabah Cevahir migrostaydım. Reçel reyonunda bir kız vardı.Gül reçeli alan var mı hiç dedim. "Valla ben 15 gündür buradayım daha rastlamadım " dedi. :)) İyi dileklerinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  8. Reçel de kabak da çok lezzetli görünüyor, ellerinize sağlık.Bu arada oğlunuzun evliliği için şimdiden tebrikler, mutluluları daim olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana göre ikisi de güzeldi. İyi dileklerinize çok teşekkür ederim.

      Sil
  9. sevgili İlhan bey

    sevgiyle izliyorum sizi. Takdirlerim göklerde..
    :)))
    Ayrıca reime destek veriyorum.. biraz protein ağırlıklı ama sıfır karbonhisrat diyorum.. Hergün 1 saat yürüyün.. mucize kabili 4-5 kilo gidecek !
    :)) Sağlıkla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel şeyler yazmışsınız çok teşekkür ederim. Benim rejimim değişik biraz. İlk hafta sırf sebze ve çorba. İkinci hafta başlıyor et, balık, tavuğa. Evet yürüyüşü ihmal etmesem çok iyi olacak, sıcaklarda bastırdı zor oluyor.

      Sil
    2. :(((
      ah nasılda Güzelim güllere 100 puan verip, reçele dönüşümünü kutlamamışım !!
      Harika !

      Sil
    3. :)) Yok o kadar güzel olmadı farkındayım.

      Sil
  10. Pişmiş gül yaprağının görüntüsü daha farklı nasıl olabilirki:)
    Bence oldukça güzel görünüyor tadıda mutlaka güzeldir
    Afiyet şifa olsun
    Kabak tarifinizide denicem:)
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pembe gibi olması gerekiyor galiba. Ben çok mu pişirdim acaba? Neyse seneye bakarız artık. Yani kabak işte deneyin kabak ne kadar güzel olabilirse o kadar oldu bence. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. Benim de annem Ispartalı çok güzel gül reçeli yapar arkadaşların yazdığı gibi aynen yapraklar kıyılıp ovalanıyor. Kırmızısından yapılıyor ama nerede artık kokulu kırmızı güller. Oğlunuza da şimdiden mutluluklar dilerim. Diyetinizde de başarılar ve kabak en güzel sebzelerden birisi bana kalırsa bol bol yiyin. Diyet için de mükemmel.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin dedikleriniz doğru tabi ki keşke önce sorsaydım. Ama bir daha yapmam zaten. :)) Evet bugün öğlende kabak yedim. Ama kabak tadı verdi artık. :)))) İyi dileklerinize teşekkür ederim.

      Sil
  12. Sevgili İlhan, ilk cümlenden yüz bularak rahatlıkla söyleyebilirim ki, gül reçelini hiç sevmem. Madem şeker yiyeceğim, çilek yada vişne reçeline hakkımı kullanırım:)
    Ama reçel olmadan önceki halleri çok güzel gerçekten. Kimin aklına geldi acaba gülden reçel yapmak:)
    Bence rengi harika görünüyor, ellerine sağlık...Eminim lezzeti de harikadır.

    Kabak konusuna gelince en çok sevdiğim sebzelerden biridir. Dün ben de aynı şekilde kabak yaptım. Eşim ağlamaklı oldu ama yedi. Az önce de evde kabak olduğunu bildiği için dışarıda yemeğe gitme fikrini attı ortaya. Bu yazıdan sonra öğle yemeği için dışarı çıkacağız:))) Kabak olunca eşim soluğu lahmacuncuda alıyor:))
    Ellerine sağlık İlhan...
    Ayrıca Öznur'un son yazısı için yaptığın güzel yorum için çok teşekkür ederim. Sizlerden bu güzel sözleri duymak beni çok mutlu ediyor.
    Sevgiler gönderiyorum sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben aslında galiba reçel sevmiyorum. :( Yok fena olmadı aslında lezzeti. Eşine sonuna kadar hak veriyorum kabak konusunda. O zaman sen canın dışarıda yemek istediği zaman kabak pişir bence. :)))) Ben sana teşekkür ederim.

      Sil
  13. yine özgün bir balık pişirme tarifi yazdım.
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balığı nereden buldunuz bu mevsimde.? :)) Hemen bakıyorum.

      Sil
  14. İlhan Bey, mutfakta ne kadar beceriklisiniz. Ben yıllar evvel bir kez çilek reçeli yapmaya giriştim tencereyi yaktım bir daha da reçel meçel yapmadım evde. Ellerinize sağlık eminim çok güzel olmuştur. Kural tanımayın bence , yok aynı renk olacakmış da şöyleymiş de, en önemlisi tadı iyi mi, pişti mi gerisi boş bence :) Düğün için şimdiden hayırlı olsun, büyük oğlum dediğinize göre bir de küçük oğlunuz var sanırım? Kızınız yoksa, ailenize bir kız gelecek ne güzel, ardından da torunlar. Emin olun torunlar hafif göbekli dedeleri sever, malum siesta yaparken yumuşacık göbeğe yaslanmak ayrıdır, bu yaşımda büyükbabam hayatta olsa vallahi bırakmazdım :) Bu yüzden rejim işini bence çok abartmayın, sevgiler !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisini yapıyorsunuz evde reçel yapmamakla. Piyasada özellikle güllüoğlunun çıkardığı harika reçeller var. Evet bir kızım oluyor. Durun daha kayınpeder lafına alışamadım dede sonra. :)) Yok abartmıyorum rejim olayını gittiği yere kadar. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  15. Gül kokusu buralara kadar geldi :)Çok severim ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten kokusu çok güzel, tadı da iyi oldu aslında. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Önce kayınpeder sonra dede ,bakmışsınız torunla kabak yiyorsunuz.Belki torun sever katlanırsınız.Gül reçelinin uzman şehri Isparta dır.Alası orada yapılır.Yanlız reçel yapılan gülün cinsi değişiktir her gülün reçeli olmaz.Ama denemişsiniz yinede olmuş elinize sağlık.Rejim için bir öneride benden gelsin akşam yemeğini salatalı makarna yapın hiç açlık hissetmezseniz ve kilo vermeye yardımcı olur.Bol salatanın üzerine haşlanmış makarna koyun üç beş kaşık süper oluyor.Yoğurt konusunda yanlış bir inanış var yoğurt kilo yapmak aksine yağ yakar özellikle göbek bölgesi yağı ,iyi bir antioksidandır peribiyotiktir.Bağırsaklar için ideal bir besindir yanlız doğal süt ve mayalanan yoğurtan söz ediyorum,hadi kolay gelsin bakalım İlhan bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet torun yerse kabak da çekilebilir düzeye gelir. :)) Valla dediğim gibi anladığımdan ve sevdiğimden değil reçellik gül diye satıyordu bir teyze aldım, yaptım. İşin kötüsü rejim tribiyle yiyemiyorum da. :)) Benim diyette ilk hafta sadece sebze ve akşamları çorba var. Dedikleriniz 2. haftadan sonra başlıyor. Verdiğiniz bilgilere ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  17. Düğün var demek, kayınpeder oluyorsunuz ne güzel :) Çok şanslı bir gelinmiş ama bakın sizin gibi iyi yemek pişiren bir kayınpeder isterdim ben de :))
    Diyete ben de başlıyorum mecburi :S Yanıma arkadaş arıyordum iyi oldu sizin de başlamanız :) Artık sizden diyet yemek tarifleri alır yaparım. Hazır denenmiş :P
    Kabağı ben de pek sevmem ama yerim arada. Dereotuyla çok farklı bir şeye dönüşüyor :)) Ellerinize sağlık İlhan Bey. Genç çifte mutluluklar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eveeet düğün var hayırlısıyla. Bir de geline sormakgerek şanslı mı değil mi ? :)) Sen diyette bana güvenme bakarsın yarın bol yağlı, acılı, ekşili bir şey yapıp paylaşabilirim. :)) Yok şaka tabi bu sefer kesin niyetim ciddi. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  18. GÜL RECELİ BEN SEVERİM DOĞRUSU
    BENDE TAM AKSİNE PEMBE GÜLDEN OLUR BİLİYORDUM
    REÇEL ÇOK GÜZEL GÖZÜKÜYOR
    ELLERİNİZE SAĞLIK
    ELİNŞZDEN BBİ UÇAN BİDE KAÇAN
    BU ARADA HAYIRLI OLSUN
    BENİMDE EN BÜYÜK HAYALİM OĞLUMUN DÜĞÜNÜNÜ GÖRMEK
    DARISI BAŞIMA DİYEYİM BARİ
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu gül reçeli olayından bir şey anlamadım. Herkes başka bir şey söylüyor.İnşallah sen de oğlunun bu güzel günlerini görürsün. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  19. Daha ne olsun, rengi çok da güzel olmuş, ellerinize sağlık...oğlunuza da şimdiden mutluluklar diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana göre de güzel. :))Gül yaprakları karışıkmış galiba. Teşekkür ederim iyi dileklerinize.

      Sil
  20. Bende gül reçeli sevmeyenlerdenim ama bişeyleri süslemede falan kullanılabilir. Yani 1 kavanoz bulunmasında hiçbir sakınca yok. Bu arada kendinizi aştınız İlhan bey bu reçelle..Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konularda aşmam mümkün değil. :)) Ben balıklarımı istiyorum. :)) Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  21. Rengi bence güzel görünüyor.Ve anlatımınızda görsellerle süper olmuş.Bende yapmayı düşünüyorum ama bakalım önce diğer reçellerle aramı düzeltmem gerek:)denemelerim pek iyi sonuç verdi sayılmaz.Ellerinize emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size bir acemi tavsiyesi eğer diğer reçelleri yapmakta başarılı değilseniz gül reçelini denemeyin bence. Teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  22. Gül reçeli çok güzel görünüyor, elinize sağlık, farklı renklerde yapraklarla yapmanız da ayrı bir hoşluk vermiş bence:) esas zeytinyağlı kabak tarifiniz için teşekkürler, mutlaka deneyeceğim, sıcak yaz günlerinde böyle hafif ve lezzetli yemek tarifleri çok gerekli oluyor:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Farklı yapraklar bildiğimden değil satın aldığım hanımda o vardı aldım. Ama tek bildiğim şey kokmaları gerektiğiydi, ben de kokladım hepsi de kokuyordu. :)) Kabak yemeği tam yaz yemeği oldu deneyin bence de. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil