23 Mayıs 2013 Perşembe

ETLİ KARIŞIK DOLMA

ilhanucer.blogspot.com adresindeki kitap bloğumda bugün d&r'daki inanılmaz fırsatlardan ve son okuduğum müthiş gerilim kitabından bahsettim. Ziyaret ederseniz çooooooook sevinirim.

Bugünkü tarifime geçmeden önce  İstanbul Gile Restaurant'ta karpuz-peynir tabağı istediğiniz zaman gelen tabağı göstermek istiyorum.






Zerafet böyle bir şey olsa gerek. Başka yorum yapmıyorum bu konuda.

Etli dolma tabi ki herkesin yapabildiği (yaprak sarmadan bahsetmiyorum :))) çok klasik bir yemek. Burada paylaşma amacım sadece bahar aylarına özellikle yakıştığını düşündüğümden hatırlatmak ve ne pişirsem diye düşünenlere fikir vermektir. Bugünlerde sizi fazla düşünmeye başladım farkındaysanız, artık balık paylaşımlarıma başlayabilirim. :)))) Kolay gözüken ama bazı kurallara uyulması gereken bir yemek, yoksa langur lungur yapınca insanı rezil eder.







Bu yemeği yapmaya niyet ettikten sonraki en önemli konu: Kıyması. Eğer güvenilir bir kasabınız varsa "dolmalık kıyma" istiyorum demeniz yeterli. Galiba biraz yağlı olması gerekiyor. Kabağımızın, domatesimizin, patlıcanımızın içlerini oyuyoruz. Kabağın üstünü kazıyoruz.

Derin bir kaba; kıymayı, önceden biraz ılık suda bekletip süzdüğümüz pirinci, bolca rendelediğimiz kuru soğanı, dereotunu, taze naneyi, maydanozu, 1 adet domates rendesini, çok az biber salçasını, tuzu, karabiberi (karabiber bol olursa çok yakışıyor) biraz zeytinyağını ve suyu koyup iyice karıştırıyoruz. Kıymanın biraz cıvık olması gerek, çok katıysa su ilave edeceğiz.







Miktar özellikle belirtmiyorum çünkü hepiniz zaten en iyi şeklini bilirsiniz, dediğim gibi fikir olsun diye paylaştım. Genede biraz ukalalık yapayım, kabağın içinden çıkanlarla sonra hatta sabah kahvaltıda mücver yapacağız. :))








Sonra dolma tenceremizi çıkarıyoruz, sebzelerimizin içini kıymalı karışımla dolduruyoruz. Üstten çok az boşluk bırakıyoruz, pirinci kavurmadığımız için şişecek ve o boşluk kaybolacak. Kabak ve patlıcanların ağzına birer dilim domates koyuyoruz, tencereye diziyoruz. Domatesin içleriyle çok az bir salçayı karıştırıp bunu suyla çoğaltıyoruz ve tencerenin kenarından döküyoruz. Üzerine cam bir tabak kapatıp önce harlı, sonra da kısık ateşte sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ocağı kapatmadan önce tabağı alıp çıkarıyoruz ve dolmaların üzerinden biraz zeytinyağı gezdiriyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt döküp yiyebiliriz. Afiyet olsun.

27 yorum:

  1. Yarın kabak dolması yapacağım ben de, tüm kış hasret kalmıştık :) yanında sade boncuk makarna ve tabii yoğurt bayılıyoruz elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet makarna gerçekten ekurisidir etli dolmanın . Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. lütfen hemen bir tabak gönderirmisiniz
    şimdi kermesden geldim ve karnım çok aç
    ayrıca bayılırım etli dolmaya
    ellerinize sağlık
    hayırlı akşamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen. Göndermek ne demek kendim getiriyorum. Sizin kermes kermesliği aşmış o kadar büyük ve çeşitli kermes olur mu? Teşekkür ederim sana da hayırlı akşamlar.

      Sil
    2. GERÇEKTENDE KERMES GİBİ DEĞİL

      HAKLISINIZ.ÇOK ÖZENİYORUZ.HER SENE ANKETLER HAZIRLIYORUZ.BEKLENTİLERE KARŞILIK VEREBİLMEK İÇİN
      DİYEBİLİRİMKİ EN DÜZENLİ VE BOL ÇEŞİTLİ KERMES.ABRTMAM HER HALDE
      HAYIRLI AKŞAMLAR

      Sil
    3. Belli çok özen gösterildiği, emek harcandığı. Ama sonunda insanı tatmin eden bir olay. Çok yorgunluk ama mutluluk.

      Sil
  3. Karışık kızartma ve cacıkla mönü tamamlanır mı..acaba:)

    ellerinize sağlıkla teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten süper olur. Bunları duyunca tekrar karnım acıktı. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Yapılışı da yemesi de zevkli bir yaz yemeği. Pişerken eve yayılan kokusu da cabası :)
    Yapanlara yiyenlere afiyetler olsun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemesi de zevkli gerçekten yoğurtla falan. İşte o eve yayılan koku ne olursa olsun sevmiyorum. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. nefis bir yemek .ellerinize sağlık.hayırlı cumalar.

    YanıtlaSil
  6. Ellerinize sağlık İlhan bey. Dur bende bu hafta yapayım. iyi hafta sonları.

    YanıtlaSil
  7. Hmmm uzun zamandir yapmadim zaten ben ne yapiyorumki haftanin 3 gunu balik 1 gunu sebze 1 gunu pizza hafta sonu tatildeyim,kimin cani ne isterse:)) Canim istedi bu dolmadan simdi..hmm bahcedede taze naneler buyumusken ben bir dolma yapayim bari..aynen senin usul..bol soganli maydanoiz ve dereotu (Bu ikisin i hic koymak aklima gelmedi), nane..orta yagli kiyma..biber ve kabak karisik(Patlican istemem onu zeytinyagli icin ayirdim:) Ellerine saglik diyorum..
    Bu arada ustteki tabak gercekten zarif..orange renkli gibi olanlar sosmu yoksa biberli yumusak peynirmi acaba??
    Keyifli hafta sonu diliyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haftanın 3 günü balık daha ne olsun? Ama donmuş balık herhalde. bunu yapmak kolay ya. Bloglarda görüyorum kibrit çöpü kadar sarma yapıyorlar 1 tencere. :( Ayrıca bence 1 ay sonra bu sebzeler senin bahçede olur. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. ah o karpuz tabagindan bu aksam hazirlayacagim da:))) bak onu hemen yaparim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şarabın yanına di mi? Peyniri fazla koyarsın artık. :))

      Sil
  9. Karpuz ve peynir tabağı çok görsel efektli ama sanki biraz malzemeden çalınmış gibi görünüyor. Belkide fotoğraftan öyle anlaşılıyor.:))

    Dolmaya gelince, evde piştiğindeki koku herşeye bedeldir. Huzur doldurur içeriyi. Benim dolmalar pek istediğim gibi olmuyordu. Yazını not ettim. İlk dolma seansı senin tarifle olacak:)
    Ellerine sağlık...
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğin gibi biraz sosyete işi. :)) Hani rakı içerken karpuz , peynir isteyince bu gelirse vay o garsonun haline. :)) Yok ben görselliği için paylaştım. Dolmanın gerçekten kendine has bir kokusu vardır değil mi? Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  10. Karpuz tabağı süpermiş ama görüntü olarak bence...benim gibi karpuz sever biri için karpuzlar bunun neresinde :))Görsellik için bir şey söylenemez ama çok hoş...
    Etli dolmalara gelince, daha nefis bir görüntü bence, mis gibi kokmuştur onlar pişerken şimdi, afiyet olsun, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karpuz konusunda çok haklısınız. :)) Dolmanın kokusu bir başkadır değil mi? Hele insan açken. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. karpuz tabağı deyilde mubarek oyuncak tabağı gibi :)) insan onu sunmaya utanır ama utanmamıs sunmuslar :) dolmalar ise harıka görünüyorlar ellerinize sağlık sahi sizmi yapıyorsunuz bütün yemekler nefis görünüyor baktığım kadarıyla..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru oyuncak tabağı gibi. :)) Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim.

      Sil
  12. Karpuz nerede göremedim gözlüklerimi takmam lazım :) Ellerinize sağlık dolmalar nefis...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim anlayışımızda bir karpuz peynir tabağı değil ama görselliği güzel. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Nefis görünüyor.Ellerinize sağlık

    YanıtlaSil