İlk önce bugün sedametin.blogspot.com bloğununda görüp yaptığım ve muhteşem olan elmalı tatlının fotografını göstermek istiyorum. Tarifi yukarıdaki blogda var. Şiddetle tavsiye ediyorum, muhteşem oldu. Benim tatlı, pasta yapma seviyeme de uygunmuş demek ki çok başarılı oldum. Yaşasın. :))
Nasıl şekli ama? Çay bardağı ile kestik herhalde. Bu da yeni öğrendiğim bir şeydi. Buna da yaşasın.
Ters oldu galiba ilk önce yemek tarifi verip sonra tatlı olması gerekiyordu. Neyse bu sefer böyle olsun. Ayrıca ben tatlıyı hep yemekten önce yemeyi severim. :))
Bugün gene tam mevsiminde olduğumuz enginarın bir ilginç tarifini vereceğim. Bunu bir gazetenin gezi ekinde haber olarak gördüm, tarifi yoktu. Bu sene Yunan adalarına giderseniz kulağımı çınlatırsınız, bu yazın en favori mezesi buymuş oralarda. Deniz börülcesinden dolayı bu mezenin de aslında bizim patentimizde olduğunu falan düşünüyordum ama biraz araştırınca bu otun Yunanistan'da bizden çok daha önceden bilindiğini öğrendim. :)) O zaman işin bu kısmını fazla karıştırmayalım.
Artık deniz börülcesi İstanbul'da pazarlarda, bütün büyük marketlerde rahatlıkla bulunuyor. Ve benim bir iddiam var buradaki deniz börülcesi Ege'dekinden daha lezzetli. Çünkü ben orada çok sevmezdim burada ise tam tersi.
Baksanıza güzelliğine. En zahmetli kısmı.ayıklaması. Önce bol suyu kaynatıyoruz. İçine biraz karbonat atıyoruz, tuz koymuyoruz zaten tuzlu kendileri. Yaklaşık on dakika sonra çıkarıyoruz ve içinde buz olan çok soğuk suya atıp on beş dakika bekletiyoruz. Sonra işte en zor ve sabır isteyen kısmı yeşil kısımları içindeki çöpünden sıyırıp çıkarıyoruz.
Enginarlarımızı tencereye alıyoruz. Kenarından biraz su döküyoruz. 2 diş soyulmuş sarımsağı içine atıyoruz. Enginarların üzerinden biraz zeytinyağı gezdirip tuzunu da ayarlayıp, yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz.
Tavada çok az zeytinyağında bir havucu rendeleyip soteliyoruz.
Havuçları deniz börülceleriyle karıştırıyoruz. Üzerine biraz zeytinyağı ve dövülmüş bir diş sarımsak koyarak tekrar karıştırıyoruz ve bu karışımı enginar çanaklarının içine pay ediyoruz. Üzerlerine yarımşar ince dilim limon koyarak ocağın altını açıyoruz, beş dakika daha haşlayıp ocağı söndürüyoruz. Afiyet olsun.
Ellerinize sağlık çok güzel görünüyor..Deniz börülcesine de bayılırım, ama bu şekilde denememiştim..
YanıtlaSilBir deneyin o zaman güzel oluyor. Zaten enginara her şey yakışıyor. Teşekkür ederim.
SilDeniz börülcesini ayıklama zahmetine değecek galiba:) Ben her şart altında enginarı tek başına sevdiğimi söylesem de ve bizdeki uygulama hep böyle olsa da, denenmesi gerekiyor. Çok farklı bir lezzet düşünüyorum. Yaparsam ikna olurum:)) Bu arada kurabiye falan derken, hızla pastacı olma yolunda ilerliyorsun:) İNANMASAN DA:)) Tahtaya vurdum. YAŞASIN BİR PASTACI DAHA GÖZÜKTÜ ŞURALARDAN.:)
YanıtlaSilBenim de aslında enginarı en sevdiğim şekli haşlayıp zeytinyağ ile yemek. Ama böyle de güzel oldu. Senin ve senin gibilerin yanında pastacılıktan falan bahsedemem de basit şeyleri yapmaya çalışıyorum. Teşekkür ederim yorumuna.
SilEllerinize sağlık nefis görünüyor....Sevgilerimle,
YanıtlaSilTeşekkür ederim yorumunuza.
Silİlhan ben yemekten başlatıp tatlıya sonra geleyim :)
YanıtlaSilDeniz Börülcesini ilk kez geçen sene aldım ve yaptım, evet soyması biraz zahmetli ama yemesi harika :) Enginar'la birleşince tadı nasıl olur merak ettim inan, ama sen diyorsan güzeldir :)
Şimdi tatlı dendimi ölürüm ben hele elma varsa içinde bayılırım, tarifi iyice bir okuyup denemek istiyorum.
Ellerine sağlık.
Valla hem enginar, hem de tatlı güzel oldu. Tatlı ayrıca çok da hafif oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.
SilEnginar ve deniz börülcesinin renk ahengi harika olmuş, ellerinize sağlık, ilginç bir fikir olmuş. Lezzetlerini düşününce bence yakışır, evet evet denenmeli :)
YanıtlaSilTeşekkürler, sevgiler...
Deneyin bence seversiniz. Renk ve lezzet uyumu çok güzel. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilDeniz borulcesini duyuyorum ama ilk kez gordum resim icin tesekkurler ve burada yok:( Enginar yine enginar baslatacaksin banada pisirmeyi..birde ayiklamayi becerebilsem..yok ama deneyecegim hazir buzlukta olan ayiklanmis olanlardan alipta birgun de ben yemekle bu kadar ugrasamam :)) Alirim hazir simit koyarim makarna ustune al sana yemek:))
YanıtlaSilEllerine saglik diyorum, tatli konusunda mutlaka yaparim diyorum ama tabiki zor degilse once bir sayfayi ziyaret edeyim..goruntusu hos olmus.afiyetler olsun..biraz diet yemegi biraz tatli..olacak okadar dimi:)
Deniz börülcesinin orada olmaması normal. Türkiye'nin de birçok yerinde bilinmiyor. Enginarı sanki ben mi ayıklıyorum. Burada da donmuş değil ama soyup satıyorlar. Evet en güzeli makarna üzeri kandil simidi. :))))
SilTatlı kolay ki ben yapabildim. Teşekkür ederim yorumuna.
enginar faydalı diyorlar ,yetişmesi de pek zor değil ,ama mesela domates gibi bir kökte az verim oluyor buna rağmen bana pahalı geliyor,belki kendim ekmeye başlarsam severim(aslında hiç sevmedim),seçim verilirse ben tatlıyı alayım,size de afiyet olsun .
YanıtlaSilSenin yerinde çok hem oranın enginarları küçük olur ama çok lezzetlidir. Hatta kabuğuyla bile pişireni biliyorum. Ama sevmediğine göre insan uğraşmak istemez. Ben sana tatlıyı göndereyim. :)) Teşekkür ederim.
SilBurada böyle tatlı tarifleri görmek de ayrı bir keyif oluyor İlhan Bey :)
YanıtlaSilDeniz börülceleri çok hoş görünüyor ama hiç yapmadım daha önce. Bu hafta pazarda bakınacağım. Enginarla güzel olacaktır. Ellerinize sağlık.
Evet pek alışılmış bir şey değil tatlı paylaşımı benim blogda. :)) Pazarda bulabilirsin yoksa büyük marketlerde var. Teşekkür ederim yorumuna.
YanıtlaSilelmalı kurabiyede harika görünüyor.ellerinize sağlık.
YanıtlaSilİlhan Bey ellerinize sağlık çok harika görünüyor hem enginar hem börülce sevdiğim lezzetler olunca bu tarifi çok tuttum..
YanıtlaSilMadem seviyorsunuz mutlaka deneyin hazır enginarın tam zamanıyken. Bayrampaşa enginarı da haftaya gelir işte o zaman çiğ bile yenir. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBu yıl enginarlı çok değişik tariflere rastladım.Deniz börülcesini de çok severim ama ikisi bir arada hiç denemedim.Komşuda bu yazın en favori mezesi ise deneyelim,komşuda pişen bizde de pişsin :)
YanıtlaSilElmalı tatlı da güzel görünüyor,tatlı alanında başarılarınızın devamını diliyorum :) Sevgiler.
valla tarif yoktu sadece isim olarak geçiyordu ben yapabildiğim kadar yaptım. Bence çok da güzel oldu. Tatlı konusundaki dileklerinize teşekkür ederim. :)) Sağolun yorumunuz için.
Silİlhan Bey, tatlıyı yapıp da beğenmenize çok sevindim, bende severek yedim bu tatlıyı. Ellerinize sağlık. Ayrıca ikinci tarifinizde gerçekten çok sağlıklı, afiyetler olsun.
YanıtlaSilBen size teşekkür ederim bu güzel tarif için.
SilEe hani sisin de benden kalır yanınız yok.
YanıtlaSilElinize sağlık.
Kesin deneyeceğim bu tarifi.
Meraklı anne
Kenker mayasıyla yoğurt olayı hala kafamda uçuşuyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Siltatlıda enginarda güzel ama benim aklım tatlı da kaldı:)))
YanıtlaSilellerine sağlık
Tatlı hem de hafif olmuştu. teşekkür ederim.
SilMerhaba İlhan Bey! geçen hafta midemde meydana gelen ani bir rahatsızlık nedeniyle hâlâ hafif, yağsız yiyecekler ve çorba ile yetiniyorum. Sayfanız yine çok güzel, iç açıcı olmuş. Ellerinize sağlık, esen kalın :)
YanıtlaSilÇok geçmiş olsun. Zaten sıcaklarda bastırdı ağır şeyler yenmiyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilHer iki tarif için de olsada yesem dedim İlhan:)
YanıtlaSilÇünkü ancak olursa yiyebileceğim türden:)
Elmalı olan herşeye bayılırım. Yanında da taze demlenmiş, ince bellide çay...
Hayat budur:))
Sevgiler...
Doğru söylüyorsun deniz börülcesi biraz zahmetli. Evet çay deyince senin simitler bence şu an süper olurdu. Teşekkür ederim.
Sil