29 Mayıs 2013 Çarşamba

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ GASTRONOMİ FESTİVALİ





Boğaziçi Üniversitesindeki bu etkinlikten önce diyetimin üçüncü gününde yani bu akşamki yemeğimi paylaşıyorum.









Etsiz güveçte pişmiş türlü. Etlisini bile çok fazla sevmezken o kadar güzel oldu ki sık sık yapmaya karar verdim. Az zeytinyağı, soğan, sarımsak, taze fasülye, patates, patlıcan, kabak, sivri biber, taze nane, maydanoz, domates, tuz, az şeker ve karabiber hepsini çiğden güvece koydum ve ilk önce yaklaşık on dakika kısık ateşte, sonra da fırında pişirdim. Ne kadar çok şey koymuşum içine, yani eti de olsa haysiyetli bir güveç olacakmış. :))








Bu da şekersiz elma, ayva kompostosu. Tane tarçın ve karanfilde attım içine ama tatsız  bir şey oldu. Mecburen içtim. :(( Başbakanımız milli içkimizi de değiştirdikten sonra artık böyle. :))








Nişantaşı. Şu güzelliğe bakar mısınız? Sizin de gözünüz, gönlünüz açılsın diye paylaşıyorum. :)) Bakın gene sizi ne kadar çok düşünmeye başladım. :))))

Ben niye son zamanlarda dağıtıyorum konuları anlamıyorum. Ne yazacaktım nerelere geldik.  Geçen hafta Cumartesi günü Sevgi ile beraber Boğaziçi Üniversitesindeki Gastronomi etkinliğinin ilk kısmına katıldık. Konu Yemek  Fotografçılığı idi. Mehmet Ateş ve Erkin Ön anlattılar. Sofra ve La Cucina Italiana dergilerinin yemek fotografçıları. 








Sofra dergisinin tarifleri bana göre skandal derecesinde kötü ( çünkü eksik malzeme veriyorlar veya bir şeyi eksik anlatıyorlar.) ama fotografları inanılmaz güzel. Çok ilginç şeyler anlattılar. Bir kere yemek fotografında ilk şartın tripod olduğunu söylediler. Tripodsuz her türlü resim çekilir ama yemek fotografı asla çekilmezmiş. Flaş, sonradan fotografı düzeltmek falan olacak şeyler değilmiş. En iyisinin gün ışığı olduğunu söylediler. Ve yemek fotografının çekmeden önce titiz bir hazırlık gerektirdiğini ama çekim aşamasının yemek ortaya konduktan bir dakika içinde bitmesi gerektiğini söylediler. Çünkü tabaktaki yemek çok kısa sürede çökermiş ki çok doğru. Üzerine süs diye koyduğumuz nane yaprağındaki damarları fotografta görmemiz gerekirmiş. Daha ayarlarla ilgili falan çok şey anlattılar.

Aynı gün daha sonra Özgür Şef (Özgür Özkan) ve Batuhan Piatti'nin Medyada Yemek konulu söyleşileri vardı. Pazar günü de değişik şekillerde devam etti. Ben bir tek Cumartesi günü oradaydım.
Şimdi biraz da Boğaziçi Üniversitesinin içinden manzaralar paylaşmak istiyorum. Gerçekten olağanüstü.




 



Hisarüstü'nden Güney kapısından girdikten sonraki manzara.












İyi ki böyle bir yerde okumamışım herhalde alkolik olur oralarda bir yerde kalırdım.






 
Ne kadar görkemli değil mi? Acaba ne binası?








Anyı manzara okulun yurdundaki odalarda da var. Oturduğunuz zaman gemide gider gibi hissediyorsunuz. 













Gerçekten burada okuyanlar çok şanslı. Hem kazanılması çok zor bir okulda okuyorlar, hem de şehrin kirliliğinden uzak Boğaz havasını teneffüs ediyorlar.

30 yorum:

  1. Cok dusuncelisin gercekten diyecek birsey yok:) turlu etsiz en guzeli ..hic et olmasada olur. Kompostoya birseyler ilave etseydin birkac damla keske:) Afiyetler olsun. Yemek fotografciligi gercekten cok farkli bazen dergilerde nasil cekildigine kafa yorup inceledigim cok olur .. Bogazici...okuyanlar orada cok sansli ama paylasim nedeni ile bizde cok sansliyiz.Tesekkurler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ya etsiz çok güzel oldu. Şeker olmayınca hadi sakarin türü bir şey de olmasın dedim neyse ben içtim neticede. yemek fotogrfçılığı tamamen farklı. Prensipleri bile değişik. Okulun konumu gerçekten muhteşem. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. :))
    tebrik ediyorum Bir Beşiktaşlı olarak Cimbomu ve GS Camisaını :))

    Rumeli.. Hisar üstü benim en sevdiceğim panoramalardan. harikaydı gerçekten kareler..

    Vee şiddetle destekliyorum istikrarlı diyetinizi..
    :)
    Afiyetle..sevgiler İlhan Bey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bizim bildiğimiz BJK taraftarı sizin gibi centilmendir. ( diğer ezeli rakibimiz için aynı şeyleri diyemiyoruz. :)) ) manzaralar gerçekten nefis. Evet diyete azimle devam ediyorum. Çok teşekkür ederim güzel yorumlarınıza.

      Sil
  3. benim evde et yenmedigi icin bende devmli etsiz yemekler yapmaya calisirim. Bu yemeginizde cok güzel olmus, konudan konuya degindiginiz icin ben yorumumu sadece yemege kullandim :) ama manzaralarda süper.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de etsiz yapmaya çalışıyorum ama bazı yemekler de etle çok güzel oluyor. Güveçte bunlardan biridir bana göre. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Diyetin hayırlı olsun :) Uzun sürüsün inşallah :) Yemek resimlerine bende hayranım çok başarılı blogcularımızda var bu konuda..Ama bu güzel resimler için gizelde bir makina gerekiyor sanırım :)

    Boğaziçi nefismiş gerçekten , gençlerimiz kıymetini bilsinler :)

    Kompostoya çok güldüm kızım doğduğunda ameliyat sonrası gelen kompostoya benzettim :))

    Ellerinize sağlık ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Ayşegül valla şimdilik fena gitmiyor. Makine tamam da admlar diyor ki kurallara uymazsanız iyi makine ile sadece güzel resim çektiğinizi zannedersiniz. Gene sana gelen kompostoda şeker falan vardır, bunda sırf su. :)) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  5. Yemek fotoğrafçılığı harika bir konuya değinmişsiniz, katılmak isterdim doğrusu böyle bir etkinliğe zira bana çok zevk veriyor yemek fotoğrafı çekmek, aslında genel olarak fotoğraf çekmek diyebilirim. Sofra dergisi tarifleri konusunda size :)) kesinlikle katılıyorum rezalet.
    Güveç etsizde olsa, bence süper görünüyor, ellerinize sağlık daha hafif ve sağlıklı olmuş. :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek fotografçılığı zevkli ama çok incelikleri olan bir uğraş. Evet sofra dergisi hakkında demek yalnız değilim. Güveç beklemediğim şekilde başarılı oldu. :) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  6. türlü bence etsizde harika olmuş.ellerinize sağlık.sofra dergisine gelince öneriniz için teşkk.dikkat edecem bende tarif denerken.mutlu huzurlu günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etsizde çok güzel oldu. Bilmiyorum ben sofra dergisinden ne yaptıysam başarısız oldu. :( Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. Ellerinize sağlık İlhan bey...Yemek yapmak ayrı bir şey fotoğraf çekmek apayrı...O konuda çok iyi değilim diye düşünüyorum. (kötü çekmemim tek güzel yani bedavacılar yemek resimlerini çalamıyorlar;) Sofra dergisi evet aynen dediğiniz gibi geçen kurabiye tarifine bakıyorum kesinlikle kabarmış ama kabartmatozu yok diyor ve uyduruyorlar...selamlar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten artık yemek fotografçılığı diye bir meslek var. Sofra dergisi hakkında böyle düşünen tek ben değilmişim demek ki. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. Yemek fotoğrafçılığı çok emek isteyen ,fotoğrafçılığın zor bir dalı sanıyorum.Bir tabak yemek fotoğrafı için bizlerin bile ne kadar uğraştığı düşünülürse :)
    Boğaziçi üniversitesi çok güzelmiş gerçekten ama ben son yıllarda ki icraatlara bakınca paylaşmaktan bile korkuyorum bu güzellikleri görüp de AVM ya da otel yapacaklar diye.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şeyleri oralarda yürürken bende düşündüm. Aynı şekilde Galatasaray Üni. de konumu aynı ve yandı. İnsan ister istemez kötü şeyler düşünüyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Ellerinize sağlık etsiz türlü çok lezzeti görünüyor.Bazen ben de yapıyorum yanında ayranla harika bir lezzet oluyor.Tatlıya biraz bal ekleyebilerdiniz yerken.Diyet yapmayı bende istiyorum ama bir türlü kendimi hazır hissetmiyorum dayanamayacağımı biliyorum belki ondandır size kolay gelsin.Manzara resimleri çok güzel denizi seyretmek insanı dinlendiriyor adeta sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz bal veya pekmez konabilirdi. benim diyetim sebze ağırlıklı olduğu için bende sebzeyi sevdiğimden güzel aslında. Ama ne kadar gider bilmem. Deniz ve yeşillik bir arada muhteşem gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. İlhan bey bizde ailecek türlüyü etsiz yiyenlerdeniz. Afiyet olsun.. Komposto güzel fikir keşke 1 kaşıkcık esmer şeker koyaydınız, yada bal.. Boğaziçi gerçekten muhteşem okul.. Ama fotoları büyük kızıma göstermek için linkinizi gönderdim ona.. Daha doğrusu her ilden güzel manzaraları amatör çekimleri seviyor bende gönderiyorum özlem gideriyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben takıntı olarak türlü örneğin bazı yiyecekleri etli seviyordum. Ama etsiz de süper oldu. Evet bal koyabilirdim aslında. Ama sabah kahvaltı niyetine içtim soğuk soğuk iyi geldi. :)) Yurt dışında olmak iyi de özlem olmasa. teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil
  11. Büyük kızım Boğaziçi üniversitesini bitirdi her yönüyle mükemmel bir okul inşallah öyle de kalır...Yazın diyet yapmak daha kolay oluyor sebze meyve bol...En güzel diyet yiyeceklerinin birisi de balık bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet yazın gerçekten daha kolay. Hem su çok içiliyor, hem terleniyor, hem de dediğiniz gibi sebze bol. Benim diyet programında ilk hafta sırf sebze ve çorba var. Balık 2. hafta. :( Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  12. Sevgili İlhan, yine çok güzel bir paylaşım olmuş...
    Türlüyü çok severim. Ben de toprak güveçte pişiririm. Kuru fasulye ve nohutu da güveçte pişiriyorum. Türlüyü etli yada etsiz her öğün yiyebilirim:)
    Komposto konusuna gelince, keşke biraz toz tatlandırıcı atsaydın:)
    Ama yinede güzel olmuştur... Afiyet olsun...
    Yemeklerin sunumu çok önemli ve siz yemek blogerları için fotoğraflamak da çok önemli gerçekten. Bazen öyle fotoğraflar paylaşıyorsunuz ki, hipnotize olmuş gibi mutfağa gidip o yemeği yapmak geliyor içimden:) Gerçi odadan mutfağa gidene kadar hevesim geçiyor o ayrı konu:))
    Fotoğraflar harika gerçekten...
    Ellerine sağlık, Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende bir ara takmıştım güvece her şeyi güveçte pişiriyordum. Etsiz de bayağı oluyormuş işte. Kompostoya bal veye pekmez biraz olabilirdi aklıma gelmedi. yemek fotografçılığı artık bir meslek ve gerçekten çok önemli. Ben teşekkür ederim güzel yorumun için.

      Sil
  13. Etli türlüyü çok severim. Etsiz de güzel olur ama tok tutmaz. Sık acıkmayı istemiyorum. Abur cubura yöneliyorum. Sonucu iyi olmuyor. Yemek fotoğrafları gerçekten çok önemli. Yemeği rezil de eder, vezir de :)
    Paylaşımlar için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende aslında etli severdim de et yemek istemediğimden böyle oldu. Ama güzeldi tadı. Hatta kalanını bugün yedim daha lezzetli olmuştu. :)) Yemek fotografı başli başına bir iş gerçekten. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Türlü güzel seçim olmuş :)Ayrıca Boğaziçi üniversitesinde okuyanlar çok şanslı.Mis gibi doğa harikası bir yer.Etkinlik sayesinde gözüm gönlüm açıldı :)Çok güzel fotograflar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğden pişmesi de sağlıık için ayrıca önemli. Nasıl bir okuldur değil mi? Teşekkür ederim.

      Sil
  15. herşey güzel de diyet yazık yaaaa.
    hayat zor.
    :)

    YanıtlaSil