Genelde kırmızı ve yeşil mercimeği kullanırız ama siyahı, sarısı ve de kahverengisi var. En bilinmeyeni kahverengi olanı galiba ama en lezzetlisi ve faydalısı da oymuş. Sarısını geçen gün aldım çok uzun süredir pişirmemiştim ama kırmızı mercimekle lezzet olarak çok yakın. Bir de mercimek deyince aklıma Taylan Kümeli'nin, " Bir kase mercimek çorbası içerseniz beş kilometre koşmanız gerekir." sözü gelir. Taylan Kümeli'yi eskiden beri sevmediğim ve kendisine inanmadığım için bu sözü de doğru bulmuyorum. :)))) Ama şu gerçek ki en çok ekmek yediren çorbadır. Bodrum'da otele gelen Amerika'lı guruptaki bir zencinin kaşık kullanmadan her öğün mercimek çorbasıyla bir ekmek yediği gelir hep aklıma. :))
Bugün paylaşacağım tarif oldukça değişik. İçinde mısır kırığı var. Mısır kırığı çoktandır listemde var ama yolum üstündeki yerlerde bulamıyordum. Dün sitemizin önüne kurulan pazarda Karadeniz'li bir teyzede (teyze dediğime bakmayın sorsam benden gençtir. :)) ) gördüm ve aldım. Ama aşağıya resmini koyuyorum bembeyaz ve kabuğu soyulmuş vaziyetteydi. Acaba değirmende falan mı o hale geliyor ? Ve de herhalde bir gece önceden ıslatılması gerektiğini düşünüyorum çünkü tenceredeki inatlaşmadan sonra düdüklüye attım ve kırkbeş dakikada haşlandı. Ha şimdi diyebilirsiniz ki konsrve haşlanmış mısır kullansaydın. Sakın demeyin çünkü çok yanlış. Karadeniz'liler duymasın. Salata harici yemeklerde kullanılan mısırın mutlaka kırık mısır olması gerekiyor. Yöresel bir kural olsa gerek.
Sağdaki kırık mısır. İlginç değil mi?
Malzemeler:
1.5 su bardağı sarı mercimek
1 havuç
1 kuru soğan
3 çorba kaşığı mısır unu
1 su bardağı et suyu ( Ben tablet kullandım)
4 su bardağı su
Karabiber
Tuz
Üzerine:
3 çorba kaşığı kırık mısır
1 çorba kaşığı tereyağı
Toz kırmızı biber
Kekik
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Bayat ekmek
Tarif:
Yıkayıp süzdüğümüz mercimeği, iri iri doğradığımız havucu, soğanı, mısır ununu, et suyunu, tuzu, karabiberi ve suyu tencereye koyup mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirelim.
Ekmekleri küp küp doğrayıp içinde zeytinyağı, toz biber, kekik olan kaseye alalım ve iyice karıştıralım. Fırında ekmekleri kızartalım.
Çorbamızı robotta pütürsüz bir hal alana kadar çekelim ve tencereye aktaralım.
Mısır kırıklarını yumuşayana kadar haşlayalım.
Haşlanan mısırları çorbamız katalım. Ekmekleri de koyalım. Küçük bir tavada tereyağını eritelim, toz biber koyup karıştıralım ve çorbanın üzerine dökelim. Çorbayı çok seven ve her durumda, her şartta arayan biri olarak iddia ediyorum içtiğim en lezzetli çorbalardan biriydi. Tavsiye ediyorum mutlaka yapın. Ben üzerine acı biber sosu dökerek içtim. Afiyet olsun.
bir kase mercimek içince 5 km koşmak mı??? hiç duymamıştım ..Mercimek çorbası en sevdiğim çorbalardan ve en sık pişirdiğim.Ama hep tercihim kırmızı mercimektir.Karadeniz usulü çorba nefis görünüyor, denemeli..Elinize sağlık.
YanıtlaSilBen duydum da inanmamıştım zaten. :)) Evet Karadeniz usulü demeyelim. Çünkü o zaman yöresel eleştiriler oluyor. Mısırlı mercimek çorbası. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silgerçekten değişik ve güzel bir tarif olmuş.ellerinize sağlık.iyi geceler.
YanıtlaSilÇok değişik ve inanılmaz lezzetli oluyor. Teşekkür ederim.
Silmercimeğin o kadar çeşidi olduğunu bilmiyordum .Bir de 5 km .koşacaksın ,o zaman yine açıkacaksın ki ....bu adamın mercimek fabrikası vardım ,daha çok satılsın diye öyle demiştir .Mercimek başlı ,başına hafif yemek ki.Mısır unu ilk burada gördüm,aklımda bulunsun ....ellerinize sağılık,yine yeni bir şey öğrendim.
YanıtlaSilÇok doğru söylemişsin koşarsak gene acıkırız. :)) Mısır unu özellikle küçük balık kızartmalarında çok güzel olur. Hatta un kullanılan her yerde kullanılabiliyor. Çok da lezzetli olur. Teşekkür ederim yorumuna.
SilEvvela, ellerinize sağlık. Çok da güzel anlatmışsınız. Çorbanın tadını damağımda hissettim :))
YanıtlaSilZenci turistin çorbayı ekmekle içmesi enteresanmış.
Evet ya bir ekmek yiyordu çorbayla. Deneyin bence Rabia hanım gerçekten çok lezzetli oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilSEVİNDİM
YanıtlaSilTAYLAN KÜMELİ'Yİ SEVMEYEN TEK BEN DEĞİLMİŞİM
MISIR KIRIĞI HİÇ DUYMAMIŞTIM
AMA SARI MERCİMEK ÇORBASINI ÇOK SEVERİM
HELE O KITIR EKMEKLERLE HARİKA OLUR
ELLERİNİZE SAĞLIK
HAYIRLI AKŞAMLAR
Mısır kırığı aktarlarda oluyor, bir de işte semt pazarlarında. Ama çok inatçı pişmek konusunda. :)) Ekmekler süper oluyor. Teşekkür ederim yorumuna.
SilSifa olsun yeriz sporda yapariz.
YanıtlaSilElinize saglik mmmmmm.
Kahrolsun Kümeli ve onun gibi düşünenler der çorbamızı içeriz. :)) Teşekkür ederim.
SilBence kadın uydurmuş 5 kilometreyi ;))) ellerinize sağlık mis gibi olmuş...
YanıtlaSilBence de uydurmuş ya. Zaten ona kalsak açlıktan ölürüz.:)) Teşekkür ederim.
Silbende hep kırmızı pişiriyordum,ama şu lokantalarda pişenlere ne koyuyorlarsa artık sapsarı dupduru nasıl bir lezzetli oluyor :)
YanıtlaSilellerine sağlık kıtır ekmeklerle nefis bir bütün olmuş :)
Lokantalarda kırmızı mercimekle yapıyorlar ve mutlaka süzgeçten geçiriyorlar. Evlerde kullandığımız robotlar işi biraz bozuyor. Kıtır ekmek zaten her çorbaya yakışıyor. Teşekkür ederim.
SilMısır yarmalı mercek benim bile aklıma gelmezdi abi :) çorbalık mısır deriz biz ona çorbası yapilir hem yağsız pişip yoğurtla yendiği için diyete uygundur..Bunun normal mısır rengi olanıda var..Nasıl piştiğine gelirsek aksamdan tercihen düdüklüde biraz kaynatıp kapagini açmadan sabaha kadar durur sabah açtıgınızda o sıcaklikla piştigini ve suyunu çektigini görursünuz..ÇOrbasini pişirip denemek isterseniz mail atin tarif yazarim :)
YanıtlaSilMercimek çorbasi nefis gozükuyor o ekmeklerle :) BENDE inanmadım 5 km yalanina ..Afiyetle yemişsinizdir inşallah ..
Dediğin pişirme yöntemi çok akılcı. Tarifi yazarsan çok sevinirim.
Sililhanucer@yandex.com adresim. Benim Taylan Kümeli'ye göre 10 km. koşmam gerek çünkü 2 kase içtim. :)) Teşekkür ederim yorumuna.
Tariften ziyade isterseniz yapayım aşamalı resimlerini ekleyeyim o zaman daha iyi anlaşılır..Biraz değişik pişme süreci çünkü olurmu ?
SilTabi daha da iyi olur.
Silİlhan bey çorba harika olmuş kırık mısır fikri çok hoş olmuş ellerinize sağlık.
YanıtlaSilMısır kırığı Karadeniz'lilerin çok kullandıkları bir ürün. Lezzetli de aslında. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilKırmızı mercimek çorbası bizde her hafta pişer asla 5 kilometre koşmayız ve gayet de inceyiz.. Çok saçmaymış doğrusu... Paylaşımınız yine çok leziz görünüyor :)
YanıtlaSilO hanıma kalsa patates, bezelye, havuç yemek de cinayet. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.
SilBahsedilen hanim kim bilmem ama mercimek corbasi icip 5 km.kosmaya hic niyetim yok ustelik o zenci arkadas gibi 1 ekmek olmasada 1-2 dilim ekmeklen missler gibi yer kaseyide sigiririm ekmekle:) en cok sevdigim corba mercimek ama bu cok farklu.. bulursam misir kirigi alirim -sari mercimek te listeye eklendi yanliz siyah ve kahverengisini gormedim..belki bakmadim...ellerine saglik diyorum afiyetler olsun.bu arada ilk resimdeki kirmiziliklar ne dedim ama aci biber sosu oldugunu anladim:)
YanıtlaSilBahsedilen hanımı nasıl bilmezsin? Sosyetenin diyet hocası. :)) Mısır kırığını oralarda bulman zor sanki. Ama sarı mercimek almaya değer. Evet kahvaltıda bile masa acı soslarla dolu oluyor. Ne olacak sonu bilmiyorum. Teşekkür ederim yorumuna.
SilDeğişik her çorbaya varım İlhan bey..Artık hep aynı şeylerden sıkılmıştık. Çok iyi olduu. Birde bizim ev yaz kış çorbanın eksik olmadığı bir ev olduğundan çok iyi oluyor küçücük farkları dahi olsa yeni bir çorba..Ellerinize sağlık..Selamlar..
YanıtlaSilBen de 45 derece sıcakta bile Ege'de gittiğim yerde çorba ararım. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilNefis bir görüntü. Sarı mercimeği daha önce görmüştüm ama mısır kırığını ilk kez gördüm. Kurutulmuş mısır haşlama ile ilgili bilgi ararken görmüştüm, bir gece önceden ıslatmak gerekiyormuş bu tür mısırı pişirmeden önce.
YanıtlaSilÇorba çok lezzetli olmuş gördüğüm kadarıyla :) Ellerinize sağlık.
Mısır kırığıyla ben de yeni tanıştım sayılır. Kesin önceden ıslatmak gerekiyor veya Ayşegül'ün dediği gibi gece düdüklüde kaynatıp kapağını açmadan bırakıyormuş. Sabaha kadar pişer diyor, bence de çok mantıklı. Teşekkür ederim yorumuna.
SilHarika görünüyor, elinize sağlık, mercimek çorbasına bayılırım, üstelik çok besleyici:)
YanıtlaSilHerkesin sevdiği ender yemeklerden biridir. Özellikle çocuklar için mükemmel. Teşekkür ederim yorumunuza.
SilDaha bugün işyerinde mercimek çorbası vardı ve bir kase içtim :) bende çorbayı sabah-öğle-akşam içebilirim her çeşidini gerçekten severim.
YanıtlaSilGerçekten mısırın rengi ne kadar beyaz böylemi oluyormuş hiç bilmiyordum. Ama çorban cidden nefis ellerine sağlık.
Ayrıca Taylan Kümeli'yi sevmeyen birini daha bilmek güzel, bende hoşlanmıyorum ondan :)
Kuru fasülye gibi milli yemeğimiz bence mercimek çorbası da. Mısır kırığının sarısı ve beyazı oluyormuş ama çok zor pişiyor. Taylan Kümeli'nin konuşması bir kere itici. Teşekkür ederim yorumuna.
SilMercimek çorbası, çorbaların şahıdır bence. Gerekirse koşarız ama yemeden de olmaz. Ben protein olarakda güçlü olduğunu biliyorum. Benim hayat anlayışıma göre, şu zararlı bu faydalı gibi artık kafaları iyice karıştıran bilgileri dinlemiyorum bile. Ben vücudumun isteklerini iyi tanıyan biriyim ve önceliğim dengedir. Hayat denge üzerine kuruludur bende. Aktif yaşayıp, gerekli herşeyden de dengeli yedik mi yeterli. Öyle büyük sırlar falan yok bu işte.
YanıtlaSilEllerine sağlık İlhan, mis gibi çorba kokuları geldi senn blogdan bugün:)
Sevgiler gönderiyorum...
Çok doğru söylüyorsun. İnsan sevdikleri arasında, sevdiği yerlerde ne yerse yesin, ne içerse içsin dokunmuyor. Yoksa 1 kase çorba için acaba ne kadar koşmamız gerekir diye düşüneceksek yanmışız. Bu güzel yorumun için teşekkür ededrim.
SilEşimin en sevdiği çorbadır,nasılda can çektiren bir görüntüsü var.
YanıtlaSilNefiss görünüyor.
Sevgiler.
Zaten sevmeyen yoktur herhalde. Sabah bile içiyorum ben bazen. Teşekkür ederim yorumunuza.
Sil