22 Nisan 2013 Pazartesi

PAZAR KAHVALTISI (2)



İlk önce Ulusal, Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun. Aslanlar gibi bayraklarımızı astık. Yarın sitemizdeki çocuklara dağıtacağım Mustafa Kemal'li Türk bayrakları, Mustafa Kemal'li balonlar ve şekerler itina ile hazırlandı. Bu millet büyük önderin tırnağı bile olamayacak adamların Cumhuriyet'i yok etme planlarına alet olmayacaktır.

Nedense çoğumuz evde bile otursak pazar günü kahvaltıda insanın canı değişik bir şeyler yapmak, masada daha uzun süre geçirmek ister.Ben de bu pazar iki değişik kahvaltılık yaptım. Teki Lezzet dergisinden. Bu arada Lezzet dergisi bence bu alanda tek. Hem değişik tarifler veriyor, hem de verdikleri bütün tarifler tam tutuyor. Dergiyle maddi, manevi ve de duygusal hiçbir yakınlığım yoktur, yanlış anlaşılmasın. :)))) Kağıtta keçi peyniri aslında bilinen klasik bir kahvaltılıktır. Daha doğrusu şarap ile çok uyumlu olduğunu bilirim. Şarap sevmediğim ve içmediğim için ben bir yorum yapamıyorum, şarap konusunda otorite blogger arkadaşlarımız yorum yaparken fikirlerini söyleyebilirler. :))))




Ben bu klasik tarife pazar günü şerefine sucuk da ekledim. Yağlı kağıdı seriyoruz üzerine irice doğradığımız keçi peynirini, sucuk dilimlerini, dörde böldüğümüz domatesi, dörde böldüğümüz biberi , tuzu, karabiberi, biberiyeyi, çok az köriyi koyuyoruz. Üzerine biraz zeytinyağı gezdiriyoruz ve paket yapar gibi yağlı kağıdı katlıyoruz. Şimdi zeytinyağı yerine tereyağı olmaz mı diye sorduğunuzu duyar gibiyim. Hani diyete uysun diye. :))))



Kağıdın üzerine de folyoyu sarıp her tarafını iyice sıkıştırıyoruz ve önceden 200 dereceye ayarlanmış fırında yirmi dakika pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Şimdi sıkı durun çok bomba bir tarif geliyor. Lezzet dergisinden. Malzemeler arasında jalapeno biberi var. Hep duyardım ama açıkcası ne olduğunu bilmezdim. Meğer şu sıralar çarşıda, pazarda "köy biberi" diye satılan bibermiş. Hani biz böyle yabancı kelimelere meraklı bir milletiz de Lezzet dergisine ne oluyor? Türkçesini  yazsa okuyanı mı azalıyor acaba?




İşte meşhur jalapeno biberi. Şu gördüğünüz biberler kadar havamız yok şu alemde. :))



Baksanıza biberin karikatürü bile var. :))


Malzemeler:
1 adet patates
10-15 adet kuru domates
1 adet soğan
1 adet jalapeno :)) biberi
1 adet domates
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 çay kaşığı kimyon
1 çay bardağı su
2 yumurta
Rendelenmiş kaşar peyniri
Beyaz peynir
Tuz
Karabiber
2 diş sarımsak
Kekik
Zeytinyağı






Tarif:

Kuru domatesi içinde dövülmüş sarımsak, kekik ve zeytinyağı olan kaseye koyuyoruz ve en az iki saat bekletiyoruz. İki saat sonra kuru domatesleri, salçayı, küp doğranmış domatesi, biberi, zeytinyağını, tuz ve baharatları robota koyup çekiyoruz.





Tavaya biraz zeytinyağı koyuyoruz. Patatesi küp küp doğrayıp kızartıyoruz. Domatesli karışımı patateslere ekleyip karıştırıyoruz. Suyu da ekliyoruz ve bir dakika kaynatıyoruz. Beyaz peynir ve kaşar peynirini koyup tekrar iyice karıştırıyoruz ve bu karışımı güvece döküyoruz.




Üzerine yumurtaları kırıp fırında onbeş dakika pişiriyoruz. Üzerine biberiye serpiyoruz. Sıcak olarak yiyoruz. Afiyet olsun.

41 yorum:

  1. nefis görünüyor.kahvaltı için çok güzel bir tarif olmuş.ellerinize sağlık.mutlu bir akşam diliyorum.

    YanıtlaSil
  2. İyi dileklerinize ve yorumunuza teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Arkadaşım illaki taze ekmeğini al gel diyor bu fotoğraflar:) Bak bir gün bu davete icabet edeceğim.:)) ELLERİNİZE SAĞLIK. AFİYETLER OLSUN.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayıp ediyorsun ne zaman istersen. Teşekkür ederim.

      Sil
  4. Müthiş bir kahvaltılık olmuş ellerinize sağlık mutlaka denenmeli diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok güzel oluyor deneyin bence de. Teşekkür ederim.

      Sil
  5. Oldukça güzel görünüyor :)Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  6. Tam da bu yazdığınızın altına imzamı atarım diye yorum yazacakken cheesecake'ime yaptığınız yorumunuzu gördüm, teşekkür ederim.. "Bu millet büyük önderin tırnağı bile olamayacak adamların Cumhuriyet'i yok etme planlarına alet olmayacaktır." Bu cümleyi inanın her yerde görmek ve göstermek istiyorum.
    Değişik kahvaltılık tariflerine gerçekten çok ihtiyacım vardı sayenizde o açığımı kapattım, teşekkürler İlhan Bey. Malum ben tatlıları çok seviyorum :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yarın çok önemli bir bayramımız ve bu önemi idrak ediyoruz. pazar günleri için özellikle değişik iki tarif. Ben teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  7. 23 Nisan için gösterdiğiniz duyarlılıktan ötürü sizi gerçekten kutluyorum. Hiç kimse Atatürk'ü unutturamaz asla olmayacak böyle bir şey.
    İlhan valla söyleyecek sözüm yok nasıl güzel tarifler yapıyorsunuz inanın ben olsam sucuğu kesip kızartırım ki öyle yapıyorum :) sizin gibi uğraşmayı ve keyifli hale getirmeyi çok isterdim. Üşengeçlik benimkisi biliyorum :)
    Dediğiniz doğru havalı kelimeleri pek severiz bibere bile Jalapeno deriz :)
    Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman uğraşmıyorum kahvaltıyla hatta hafta arası bazen bir çay o kadar. Amaq dediğim gibi pazar günleri insan bir değişiklik istiyor. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  8. AMAN ALLAHIM KAHVALTI DEĞİL ATOM BOMBASI OLMUŞ BU
    İKİ TARİFDE HARİKA
    HAFTAYA PAZAR ÇOCUKLARIMA Bİ ZİYAFET ÇEKEYİM
    ELLERİNİZE SAĞLIK

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl bomba senin çiğ köfteydi. Dene bunları değişik ve güzel oluyor gerçekten. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  9. Pazar kahvaltısı denince akan sular duruyor benim için :) Sucuk olmazsa olmazımız zaten ama senin şu güveçte yaptığın nefis gözüküyor :)

    Ellerinize sağlık , afiyetle yemişsinizdir inşallah ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayşegül bence sen ikisini de dene ama senin son paylaşım mükemmeldi. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. bu tarifler ilerde çok işime yarıcak :) özellikle fırında yaptığınız sucuklu karışımı mutlaka denicem :)) ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sucuklu karışım dediğim gibi hem kahvaltıda hem de şarap yanında falan güzel. Teşekkür ederim.

      Sil
  11. Sucuklu tarifini çok beğendim :)
    demek o biber köy biberimiymiş yaa,böyle dergilerde değişik değişik sebze isimleri kullanıyorlar tariflere bakıp geri çeviriyorum,normal düz isimlerini yzsınlar bencede.

    YanıtlaSil
  12. Doğru söylüyorsun insan bilmediği bir terimle karşılaşınca tarifte morali bozuluyor. Ne kadar gereksiz değil mi? Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  13. Merhaba İlhan Bey,

    Sucuklu tarifinize bayıldım, diğeri benim için biraz zor gözüküyor malum 28 aylık durmayan bir kız böcekle :) Yarın bayram sabahı, erkenden kalkacağız kahvaltımızı edeceğiz (hatta tarifinizi deneyeceğim) ve tüm günü sevinç içinde geçireceğiz, bize bu bayramı armağan ve emanet eden atalarımıza minnet duygularımızla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne'nin bayramını kutluyorum. Bunu ona armağan eden Mustafa Kemal'i de saygıyla anıyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Dünya cocuklarinin bayrami kutlu olsun ve yüzleri hep gülsün....
    Keci peyniri,sucuk,domatesin yaninda tereyagi cok kalorili olacagindan,zeytinyagi ideal bir secim olmus,yani diyet acisindan:)))
    Güvecde ki yumurta olayini görmemezlikten geleyim,hatta gördügüm ani beynimden sileyim:))
    Eeeee bu yesil biberler Urfa,Antep,Adiyaman taraflarinda hep vardi zaten,hele bir kurutmaligi yapilir ki,offfff harika bir lezzettir....
    Güzel bir hafta gecirmeniz dilegiyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeytinyağı konusunda hak verdiniz siz de bana değil mi? :)))) Yumurta zaten diyette var. Gerisi de domates, biber falan. :)) Size de güzel ve şanslı bir hafta olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. Oy oy diyesim geldi :)) Sucuklu pazar kahvaltısına. Güveç de lezzet bombası galiba. Ellerinize sağlık. 23 Nisan kutlu olsun!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kutlu olsun bayramımız. Bir pazar günü kahvaltı ediyoruz zaten 2 parça sucuktan ne olur? :)))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  16. Çocukların ve ruhu çocuk kalanların bayramı kutlu olsun.
    Gerçekten jalapeno biberinin adı bile kahvaltıya ayrı bir hava katmış :) Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Kutlu olsun. Evet bundan sonra yazdım adını bir kenara ben de "jalapeno" diyeceğim bibere. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  18. sağılıklı,mutlu çocuklar dünyada olsun ....
    kahvaltı ise ...süper,ellerinize sağılık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geleceğimiz için çocukların mutlu olması gerek. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  19. Sevgili İlhan, öncelikle bayramımız kutlu olsun. Büyük bir heyecan ve gurur var bugün içimde...

    Bu arada karikatüre bayıldım, çok hoş:)
    Pazar kahvaltısı demek, benim için hücrelerimin yenilendiği ve mutluluk çığlıkları attığı zaman dilimi demektir. Çok severim. Tek sıkıntı kahvaltıdan sonra birinin masayı toplaması gerek ve o kişi de ben olmak istemem:)
    Çünkü, genellikle haftaiçi hafif kahvaltılar yaptığımdan, pazar kahvaltıları da enine boyuna olduğunda ağır geliyor ve sonrasında parmağımı bile oynatmak istemiyorum:)
    Yalnız pazar kahvaltısı ile de içim doluymuş, dedim rahatladım:))
    Sevgiler sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimize kutlu olsun bayramımız. Doğru söylüyorsun pazar kahvaltısı apayrı bir olay. Sonrasında dediğin gibi insan rehavete kapılıyor hemen uyumak gerek. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  20. Hmmm acaba yorum yazinca gondermeyimi unutuyorum acaba??

    YanıtlaSil
  21. Güveçteki kahvaltılık şahane görünüyor. Pazar kahvaltısının yıldızı olmuş gibi görünüyor. Yiyenlere afiyet olsun. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel ouyor gerçekten. sadec kahvaltıda değil yemekte bile yenebilir. teşekkür ederim.

      Sil
  22. İnanılmaz güzel görünüyor. Şöyle uzanıp, ekmeğimi daldırasım geliyor o yumurtalara. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  23. Yorum yaziyorum birde mektup gibi birde bakiyorum sayfanda yok:( diyorum yoksa caktirmadan spam a mi atiyorsun cevaplamamak icin hahaha..
    Neysem bu kahvalti olayin super ..nefis..bizde hic olmaz boyle seyler ..hafta sonu sucuk alimina cikacagim bulursam guvec olani yapacagim kendime ozel..Yanliz sucukla sarap hmmm bence sucuk sarabin tadini oldurur cIK ben almayim..ve keci peyniri sarap ikilemesi..cIk onuda almayim..tabiki renkler ve damak zevkleri tartisilmaz kisilerde ama ben keci peynirinle uzaktan yakindan iletisim kuramiyorum..ama tum diger peynir cesitlerini ..hatta beyaz peyniri bile sarabimla afiyetlen yiyor, sarabimida yudumlayip tadini cikariyorum..
    ellerine saglik diyorum guzel kahvaltin icin..ha birde senin resimdeki jalapeno biber le bizim buradakiler cok farkli..yetisme yerinden olsa gerek..sende biliyorsun tek ozelligi koyu yesil, orta buyuklukte, cok aci biber olmasi ve daha cok Ispanya ile Mexico dan unlenmis(gibi biliyorum yanlisimda olabilir) ama Lezzet dergiside ayip etmis yani..illede bir yabanci kelime, yaziver Turkcesini..sana katiliyorum bu konuda:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla gelmiyor yorumun spamlara da baktım birkaç tane çok eski var senden.Zaten şarapla olunca sucuk olmuyormuş. Valla dedim ya jalapenoyu çok duyuyordum ama bilmiyordum. İnternette Türkçe arayınca köy biberleri gibi çıkıyor. Ama doğrusu senin dediğindir. Dur bunu bu hafta pazarda benim bir amca var 80 yaşlarunda Laz. Ayaklı ansiklopedi gibi her şeyi biliyor. Ona sorayım. :)))) Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  24. Öncelikle blogunuzu çok beğendimi belirtmek istiyorum. Ne kadar sıcak ve içten ve bir o kadar damat çatlatan lezzetler. Bundan sonra sıkı takipçiniz olacağım kaçarı yok..

    Bu pazar hemde bir diyetisyen arkadasım kahvaktıya geliyor. Aldı mı beni bir telaş , börek çörek yapmam yasak harıl harıl kahvaltılık tarifleri arıyorum ölçülü yağ ve ölçülü kalori ile :)
    Sanırım tam diyetlik olmasada tariflerinizi uygulayacagım sonuçları yazarım.
    Emeğinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cevap biraz geç oldu özür dilerim çünkü o zaman görmemişim. Diyetisyen arkadaşınız için daha düşük kaloriye indirebilirsiniz. Güzel sözleriniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil