28 Mart 2013 Perşembe

LEVREK GÜVEÇ

Bu hafta kütüphane haftası, bu konuyla ilgili    ilhanucer.blogspot.com    adresindeki kitap bloğumda bir paylaşımım oldu, okursanız sevinirim.


Biliyorum artık benden bir balık paylaşımı bekliyorsunuz ama söyleyemiyorsunuz. :)) Aslında çok sık yiyorum gene ama sıkıldınız diye yayınlamıyorum. Ama bugün yaptığım güveç o kadar güzel oldu ki dayanamadım paylaşıyorum. Bu arada yakında muhtaç olacağız levreğe yavaş yavaş da alışalım. Bu tarifi beyaz etli büyük her türlü balıkla yapabilirsiniz. Hatta dondurulmuş fileto mezgitle de mükemmel oluyor.






İstediğiniz sayıda levrek balığını temizliyoruz, yıkıyoruz ve fileto çıkarıyoruz. Bu işlemi balıkçınız da yapar ama ben İstanbul sınırları içinde hiçbir balıkçıya güvenmediğimden kendim yaptım bu işlemi. Balığı seçip alıyorsunuz  temizlemek için tezgah arkasına götürüyorlar ya işte o noktada huzursuz oluyorum. İki defa balıkları değiştirdiler o kazığı yedim huzursuzluğum ondan. :)) Niye insanların gözü önünde ayıklamazlar ki.






Yukarıda gördüğünüz levrekler İstanbul'da aldığım en taze levrekti. Zaten belli değil mi? Balıkların kılçıklarını da çıkarıyoruz bu işlemi çok dikkatli yapmamız gerek. En iyisi balıkçınız çıkarsın filetoyu.







Fileto çıkardıktan sonra küp küp doğruyoruz.
Tavaya sıvıyağı koyuyoruz ısınınca yemeklik doğradığımız soğanları, biberleri, küçük küçük doğradığımız mantarları, bir adet defne yaprağını koyuyoruz ve kavuruyoruz. Soğanlar pembeleşince bir yemek kaşığı kadar tereyağı ilave ediyoruz. Domatesleri küçük doğruyoruz üzerine tuz, kekik, biberiye koyup harmanlıyoruz, tavaya aktarıyoruz.





Biraz karıştırdıktan sonra balıkları tavaya atıyoruz. Tuzunu ayarlıyoruz, birkaç tane tane karabiber koyuyoruz.





Malzemelerimizi tavadan güvece aktarıyoruz, fırınımızı ikiyüz dereceye ayarlıyoruz ve yaklaşık onbeş dakika pişiriyoruz. tavsiye ediyorum mükemmel oluyor. Afiyet olsun.

44 yorum:

  1. Fırında levreği çok severim, ama hiç parça parça yapmadım, değişik :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir deneyin isterseniz değişik bir balık yemeği oluyor. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. Kekik, biberiye falan girince, bu levrek tantuni olmuş:))) Mantar hariç tabii. Ben de yapacağım. Eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Levrek tantuni. :)) Yap gerçekten çok güzel oluyor tek problem kılçıkların iyi temizlenmesi. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  3. güven kalmadı maalesef, ne kötü günlere geldik...
    Balık süper olmuş, tadını hissedebiliyorum, taze soğanlar da çok güzel poz vermiş...görüntü muhteşem...
    ben de aynısını somonla yaparım sık sık...
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben balığın poşete konması ve bana ulaşması arasındaki süreci görmem gerek yoksa o balıktan soğuyorum. :)) Ha evet somonla da güzel olur ama yağ koymamak mı gerek acaba? Somon çok yağlı bir balık ve de yağı çok ağır oluyor. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  4. Elinize sağlık,bir zamanlar çok yapardım bu tür balık yemeklerini ama oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiğinden beri bizim de canımız istememeye başladı,artık pek yapmıyoruz.Canım balık isteyince sizin bloğa uğruyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben balıksız bir yaşam düşünemiyorum. Her gün yiyeceğim de balıkçımdan utanıyorum. :)) Teşekkür ederim yorumunuz için.

      Sil
  5. Balık mevsimi bitmek üzere diye bende aslında sıkça balık alıyorum. Levrek gerçekten çok sevdiğimiz bir balık. Güveçte denememiştim ama süper bir fikirmiş.
    Bu arada senin balık tariflerden hiç sıkılmıyoruz. :)
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ankara'da çok güzel balık olurdu hala öyle mi? Sakarya cad. de küçük şirin balıkçı lokantaları vardı. Ankara'lılığım tuttu bu saatte. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. Evet hep öyle söylerler Ankara için. Sakaryaya daha çok öğrenciyken giderdik, bakıp bakıp dönerdik.:)
      Şimdi Ümitköyde oturuyorum ve orası merkeze uzak kalıyor. Burada çok balıkçı var, Dalyan balıkçısı diye biryerden alıyoruz. Taze olduklarını düşünüyorum. Her çeşit balık da bulunuyor.
      Bekleriz Ankara'ya:))

      Sil
    3. Tavukçu meyhanesi vardı ortada hiçbir şey yok ama ne istersen anında gelirdi. Arkadaşlarla iddiaya girerdik olmayacak bir şey isterdik şip şak gelirdi. Hafta sonu sırf O.D.T.Ü lüler giderdi. Ankara'lılar bunu bilir hafta sonu oraya gitmezlerdi. İçkimizi içer memleketi kurtarırdık nasıl olacaksa.:)) Gençlik işte.

      Sil
  6. Balik tariflerinden sikayetim yokda balik isimlerini bir turlu aklimda tutamiyorum. Her seferinde sozlukden bakiyorum burada bulacagim bir balik mi diye. Bu tarifi denemek isterim. Guvecim yok. Bir daha Turkiyeye geldigimde guvec getirecegim buraya ama firinda da olur diye dusunuyorum. Ne dersiniz olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki güveç şart değil. Ama ben güveç yemeklerini çok seviyorum. Bir fırın kabına koyarak fırında pişirebilirsin. Teşekkür ederim.

      Sil
  7. Daha önce hiç balık güveç yemedim değişik ve hoş bir yemek olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice hanım balık seviyorsanız deneyin seveceğinizi düşünüyorum. Teşekkür ederim.

      Sil
  8. Aaa harika bir tarif. Bunu mutlaka deneyeceğim. Ben seviyorum sizin balık tariflerinizi. Görmek hoşuma gidiyor. Bu arada farkettim, gün ışığında çekilmiş fotoğraflar bambaşka oluyor :) Çok güzel çıkmış fotoğraflar. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deniz fotograflar gece çekildi. :) Oğlum fotolar karanlık çıkıyor biraz itina göster dedi bende spot kullanmağa başladım. Güzel yorumun için teşekkür ederim.

      Sil
  9. Nefis olmuş elinize sağlık tarifi aldım en yakın zamanda mutlaka denemeliyim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel oluyor seveceğinizi umarım. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. Güveç hiç denemedim Nefis görünüyor İlhan bey notumu aldım deneyeceğim, ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  11. Burada lezzet olarak çok başarılı olabları paylaşıyorum, bu da onlardan biri tavsiye ederim. Umarım beğenirsiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  12. Eğer kendiniz filetosunu çıkarabiliyorsanız harika :) biz maalesef balıkçıya yaptırıyoruz o işi ama şimdi benimde içim huzursuzlandı :)
    İlhan gerçekten nefis olmuş, kullandığınız malzemelerle harika bir görüntüsü var. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla zor oluyor çok zaman alıyor ama kendim yapmğağ çalışıyorum üstelik solak olduğumdan fileto çıkarmak çok zor. Teşekkür ederim yorumun için.

      Sil
  13. İlhan bey balık harika ama yanındaki soğanlar daha da harika. Aşırı iştah açıcı görünüyor. Ellerinize sağlık..
    NOT: Balığı ayıtlama konusunda yerden göğe kadar haklısınız.. Çok çirkin hareket bu değiştirme. Bende hep tedirgin oluyorum..Fleto dışında ayıtlatma yapmıyorum..Kendim ayıklıyorum..İyi hafta sonları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla insan açken her şeye imreniyor. :)) Ben gece yarısı yemek bloglarını gezerken çılgınlar gibi saldırıyorum buzdolabına. :)) Benim burada yıllardır balıkçım ama hala tedirginim. En iyisi kendimiz yapması veya ayıklarken yanında durmamız. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Yok yok siz hep balık pişirin bu ne ya....balık bilgimiz yemek çeşidimiz çoğalıyor ben memnunum....geçen hafta eşim geldi sizin şu içi dolgulu peynirli levrekten yapacaktım ama mezgit kızarttırdık artık başka zamana....buda süpermiş elinize sağlık....sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aa iyi ki hatırlattınız yarın peynirli levrek yapabilirim. :)9 Mezgitte çok güzel olur ama. Güzel yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  15. levrek çok severim.güveçte eminim tadı daha güzeldir.ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten çok güzel oluyor, tavsiye ederim deneyin. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. Kuzu gibi yatmışlar. Ne de güzeller. Gerçekten, levrek güzel balık. Bazı balıklar korkutucu olabiliyor.
    Güveçte, domatesli biberli hafif sulu bu yemeği Üsküdar sahilinde Harem'e doğru bir balıkçıda yemiştik. Tadı damağımızda kalmıştı. Kılçıkların temizlenmesi gözümde büyüdüğü için evde denemedim. Afiyet olsun :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiftlik balığı tabi ama nasılsa uzun süre bunlara muhtaç kalacağız. Hala var mı o balıkçılar acaba? Çok severim oraları. Evde ayıklamayın zaten balıkçınız yapsın. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. Balıkçılara bende hiç güvenmiyorum o yüzden normal balıkçılar yakın olmasına rağmen onlardan almıyorum..Alışveriş merkezinden alıyorum çokta memnunum..Antalyada başka türlüsü senin yediğin kazıklardan işte :)

    Nefis gözüküyor abi..Eşim buğulama sevmiyor hiç..Bu şekilde yer belki :)
    Ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet alışveriş merkezlerinde biraz pahalı ama bahsettiğimiz kazıklanma olayı yok hiç olmazsa. Eşine bir yap bakalım umarım beğenir. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
    2. Bu arada tema değişmiş yazmayı unuttum hayırlı olsun ..Başlık resmi tamda blog içeriğine uygun olmuş :) Nacizane görüşüm yazının çok büyük olduğu ..Tabii zevkinize saygılarımla :)

      Sil
    3. Teşekkür ederim daha yapım aşamasında değişiklikler olacak.

      Sil
  18. İlhan Bey deniz ürünlerini çok seviyorsunuz ve güzel tariflerde buluşturuyorsunuz yine bu tarifiniz çok güzel ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok seviyorum ve hep değişik şekillerde yapıp yemek istiyorum. Güzel yorumunu için sağolun.

      Sil
  19. ENFES GÖZÜKÜYOR
    BU DEĞİŞİK BİR TARİF OLMUŞ
    SAYENİZDE HER GEÇEN GÜN BALIK KÜLTÜRÜM BİRAZ DAHA GENİŞLİYOR
    YENİ TEMANIZDA HAYIRLI OLSUN
    TARİFLERİNİZE YARAŞIR BİR BAŞLIK
    HAYIRLI AKŞAMLAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet biraz değişiklik olsun bakalım. Bu kadar balık paylaşımı yapınca başlık da balıklı olsun dedik. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  20. Изглежда много вкусно! Много добра рецепта, браво! Поздрави!

    YanıtlaSil
  21. Günaydın İlhan Bey, cumartesi gelecek misafirlerim için bir balık güveç tarifi ararken blogunuza rastladım. Damak tadıma uygun, farklı tarifleriniz var. Haftasonu özellikle deneyeceğim. Resimlerle desteklemeniz de çok keyifli olmuş.Kolay gelsin.

    YanıtlaSil
  22. Beyendiyseniz ne mutlu. Gerçekten güzel bir tariftir deneyip neticeyi bildirirseniz sevinirim. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil