9 Temmuz 2012 Pazartesi

Biber Salçası ( Sosu ), Tahin Soslu, Nohutlu Semizotu Salatası

Bu sene kış hazırlığına erken başladık galiba. Ramazanda fiyatların iki misline çıkacağını düşünerek bu hafta biberden başladım. Evde yapılmış biber salçasını aynı zamanda sos olarak, hatta kahvaltıda ekmeğe sürerek de yiyebiliyorsunuz. Mutlaka başka yapılış biçimi vardır ama iki senedir bu şekilde yapıyorum ve çok başarılı oluyor. Yarın da bezelye , barbunya stoğuna başlayacağım.












Malzemeler:


5 kilo kırmızı etli biber
3 çorba kaşığı tuz
3 adet kesme şeker
1/2 çay bardağı sirke
Kavanoz


Tarif:


Kırmızı biberlerin baş kısmını kesip atıyoruz, ortadan keserek iç kısmındaki çekirdeklerini tamamen temizliyoruz ve  teker teker iyice yıkıyoruz.
Yıkadığımız ve iyice süzdüğümüz biberleri mutfak robotunda çekerek püre haline getiriyoruz. Robottan çıkararak tel süzgeçe koyuyoruz, süzgecin altına bir kap koyarak sularını bu kapta biriktiriyoruz.













Sonra biriktirdiğimiz bu biber sularını yukarıda görüldüğü gibi pet şişelere koyarak derin dondurucuya koyacağız ve kışın gerektiği zaman yemeklerimizde kullanacağız.
Biber pürelerimizi tekrar tencereye alıyoruz ve ara sıra karıştırarak yaklaşık bir saat kaynatıyoruz.















 Ocağın altını kapatmadan önce tuzumuzu koyuyoruz. Eğer sos olarak da kullanacaksanız şeker ve sirke de koyun. Ocağı kapattıktan sonra tekrar ince delikli bir süzgeçe aktarıyoruz ve yarım saat kadar burada bırakıyoruz.
Kavanozlarımızın içi temiz ve kuru olmalı, buna özellikle dikkat ediyoruz. Salçayı kavanozlara koyduktan sonra kapaklarını çok sıkı kapatıyoruz ve ters çevirerek bir saat kadar bu şekilde bir yere koyuyoruz. Daha sonra ileriki aylarda tüketilmek üzere buzdolabımıza yerleştiriyoruz. Şimdiden afiyet olsun.




TAHİN SOSLU, NOHUTLU SEMİZOTU SALATASI ( USLA'DAN ŞEF İDİL ŞANAL'IN TARİFİDİR )




İlk önce şef İdil Şanal'a bu güzel tarif için çok teşekkür. Bu sıcak yaz günlerinde rahatlıkla bir öğlen yemeğine tek başına yeterli bence. Hele benim gibi nohut, semizotu ve tahini seviyorsanız, sizin de başucu yemeklerinizden biri olabilir.





Malzemeler:




1 bağ semizotu
1 su bardağı haşlanmış nohut
5-6 adet taze soğan
1/2 demet dereotu











Sosu İçin:

Tahin ( İstediğiniz miktar )
Bal veya Agave veya Açcağaç şurubu ( Ben bal kullandım ) İsteğinize göre miktarı ayarlayın.
1 limonun suyu
3-4 diş dövülmüş sarımsak
Tuz










Tarif:


Semizotunu temizliyoruz, çok iyi yıkıyoruz ve süzerek iri iri doğruyoruz. Derin bir kaseye semizotunu, haşlanmış nohutu, temizleyip yıkayıp ince ince doğradığımız taze soğanları koyuyoruz ve iyice karıştırıyoruz.










Sos için sarımsakları tuz ile havanda dövüyoruz. Tahin, sarımsak, agave, limon suyu ve tuzu iyice karıştırıyoruz ve salatamızın üzerine dökerek güzelce harmanlyoruz. Afiyet olsun.

31 yorum:

  1. ev yapımı gibi olmuyor hazırlar ne güzel yapmışsınız sizinde dediğiniz gibi ramazanda herşey iki katına çıkacak,kışlık hazırlamak zor olacak.salatada nefis görünüyor elinize sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Salata dediğim gibi yazın çok iyi oluyor. Hem hafif, hem de doyurucu.

      Sil
  2. Salça için biberleri önce kaynatıp sonra püre haline getiriyoruz biz. Belki bu daha kolay olabilir, biberler tencereye bir seferde sığmadığı için tekrar tekrar kaynatıyordum (şimdi salça yapamıyorum artık iki yıldır, işe başladıktan sonra yani...)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız çok zaman alıyor, yıkaması, temizlemsi, kaynatması süzmesi falan yaklaşık üç saatte oldu. Yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  3. Ellerinize sağlık.
    Bu biberlerin zamanımıdır şimdi. Alayımmıdır kapakları, yapayımmıdır ben de.

    Hamarat anne Çiğdem

    YanıtlaSil
  4. Aslında tam zamanı bir ay sonra falan galiba. Ama dedim ya ramazan gelince zamanı falan dinlemez biliyorsunuz bütün fiyatlar uçar. :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  5. bu nasıl güzel bir semizotu salatası olmuş..ellerinize sağlık..tarfinizi bende deniycem..

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederim. İçindeki malzemeleri de ayrı ayrı çok sevdiğim için benimde hoşuma gitti.

    YanıtlaSil
  7. bu salata tam benlik,hepsini severim içindekilerin:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tam yaz salatası, hatta yemeği de diyebiliriz. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  8. felaket güzel bir salata, bayıldım!
    evet fiyatlar fırlamadan doğru diyorsun, hazırlıklara başlamak lazım.

    YanıtlaSil
  9. Geçen sene öyle olmuştu, daha erken falan derken biber 5 tl., domates 4 tl ye fırladı birden. :)) Bence şu sıralar tam zamanı. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  10. dün limon aldım, 5 lira/kg
    inanamadım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet şimdiden başladı. Nedir bu fırsatçılık ya?

      Sil
  11. Ev yapimi biber salcasini kiskandim, ev ler yakin olsa 1 kavanozu benimdi ama neysem :))tahinli,nohutlu,semizotu salatanizda afiyet olsun diyorum..yok semiz otu yok :(( ama baby ispnakla denerim belki??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında yapımı çok zaman alıyor ama çok kolay. Semizotuda heryerde ve her şarta yetişen bir bitki. Saksılardaki salon bitkilerinin kenarlarından bile çıkıyor. Bodrum'da terasta yer karolarının aralarından çıkıyordu. :)) Işınlama işini halletsinler hemen size bir kavanoz göndereyim. :)))

      Sil
  12. salata harika görünüyor.ellerinize sağlık.afiyet şeker olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görünüşü gibi tadı da güzeldi Dün bir arkadaşımla konuşuyorduk, diyet deyip durma dedi .Tahin sırf kalori, susam ve yağ imiş. O öyle söylüyor ama ben inanmadım tabi. :))) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Kış hazırlıklarına erken başlamışsınız İlhan bey. ellerinize sağlık.kışın güle güle yemeniz temennisiyle.
    Semizotunu çok severim bu şekilde salatasını ilkkez gördüm not aldım tahin alıp denemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene öyle oldu, biberi, domatesi ucuz bulunca ( ucuz mu acaba? ) yapayım dedim. Bu aslında ısınma turları, daha çok yaparız. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. tahinli semizotunu hiç denemedim merak ettim doğrusu deneyeceğim
    ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tahini seviyorsanız mutlaka deneyin derim. Teşekkür ederim.

      Sil
  15. ne iyi yapmışsınız darısı başıma bir tembellik çöktü ki sormayın ama her şeyin bol olduğu bu mevsimde karınca misali çalışmalı biraz değil mi : ) ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, çoktandır yoktunuz galiba. Tembelliğin sebebi sıcaklar. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. İLHAN BEY İADEİ ZİYARETE GELDİM.
    BLOĞUNUZU İNCELEDİM ÇOK HOŞ ELLERİNİZE SAĞLIK.
    SALÇAYI ERKENDEN YAPMANIZ ÇOK HOŞ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun. Sizin bloğunuzdan çok şey öğreniyorum. Yapdık da yiyoruz bile. :))

      Sil
  17. Una excelente ensalada muy saludable me encantan los garbanzos,abrazos y abrazos.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Thank you for your commend and visit my blog.

      Sil
  18. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  19. yemek tarifi bloglarına açık söyleyim pek ilgim olmaz ama sizinki değişik tam benlik .

    YanıtlaSil
  20. Güzel düşünceniz için çok teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil