4 Haziran 2012 Pazartesi

Kiraz Yaprağı Sarması







Son günlerde bloglarda tariflere rastlıyordum ama İstanbul'da kiraz yaprağı bulacağımı düşünmediğimden yapmayı aklımdan bile geçirmedim. Meğerse ne çok kiraz ağacı varmış İstanbul'da. :)) Cumartesi günü Etiler'de hem de trafiğin olmadığı bir yerden doyasıya topladık. (Trafik yoktu yani yapraklar egzoz gazlarından nasibini almamıştı. ) Topladık da normal sarmadan çok değişik bir şekilde yapıldığını biliyorum. Tamamen Malatya'ya özgü yöresel bir yemek onu da biliyorum. Uzun süre internette araştırdım. Ama emin  olun oradaki tariflerle başarılı olmak mümkün değil. Kesinlikle küçümsemiyorum onları yazanları, aksine çok takdir ettim. Bir kere hemen hiç biri yaprakları haşlamıyor. Ben yarım saat haşladım, ancak oldu. Yarma veya ince bulgurdan yapılıyor. Hadi bulguru anladım da yarmayı da haşlamadan yaprağa sarıyorlar, gerçekten eğer pişiyorsa sihirbazlık gibi bir şey. Yarma önceden ıslatılmasına ve düdüklüde haşlanmasına rağmen kırk dakikada pişti. Başka bir nokta da sarmayı tencereye dizdikten sonra konan suyun miktarı. Devamlı kontrol etmek gerekiyor, inanılmaz su çekiyor. Ama herkese tavsiye ediyorum, gerçekten muhteşem oldu. Yaprak sarmayı herkes sever ama bu bambaşka. Olmazsa olmazlarından biri de erik ekşisi. Ben vişne, nar, erik bütün ekşileri aldım ve limonun girebileceği her yerde kullanıyorum.


Malzemeler:


1/2 kilo kadar kiraz yaprağı
1.5 su bardağı yarma
1/2 su bardağı un
1/2 su bardağı su
Tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı erik ekşisi
1 yumurta
Zeytinyağı



Üzeri için:



1 su bardağı yoğurt
1 yumurta
1 adet kuru soğan
1 tatlı kaşığı erik ekşisi
Tuz
Zeytinyağı
1 yemek kaşığı biber salçası









Tarif:


Yarmayı bir gece önceden ıslatıyoruz. Ertesi gün haşlıyoruz, süzüyoruz, yumurta, un ve suyla yoğurarak yapışkan suluca bir hamur elde ediyoruz. Tuzunu ayarlıyoruz.
Kiraz yapraklarını kaynayan suya atıyoruz, arada kontrol ederek yarım saate yakın haşlıyoruz. Çıkarıp süzüyoruz.
Tencerenin altına kiraz yapraklarını yayıyoruz. Haşlanan yaprakları tek tek alarak içine harçtan koyuyouz ve ince ince sarıyoruz. Tencereye muntazam şekilde diziyoruz. Üzerine zeytinyağı gezdiriyoruz. Sarmaların üzerini iki parmak geçecek kadar su koyuyoruz En üste bir tabak koyarak tencerenin kağağını kapatıyoruz ve yaklaşık otuzbeş dakika yapraklar yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz.

Derin bir kasede yoğurdu, yumurtayı,erik ekşisini,tuzu ve biraz da su koyarak iyice karıştırıyoruz. Küçük bir tencereye alarak kaynayıncaya kadar ocakta tutuyoruz.
Tavada zeytinyağını ısıtıyoruz, yemeklik doğradığımız soğanı koyuyoruz ve iyice kavuruyoruz. Biraz da biber salçası koyup iki dakika daha kavuruyoruz.
Sarmayı servis tabağına alınca üzerine yoğurtlu sosu, onun üzerine de kavrulmuş soğanı koyuyoruz. Afiyet olsun.

38 yorum:

  1. Valla bravo.Maşallah ellerinize sağlık..afiyet olsun.bahçede ayva yapraklarını gördükçe sarma yapmak için içim gidiyor ama ne yazık ki 120 yaprak kadardan ancak iki kişilik çıkıyor diye okuduğumdan beridir gözüm kesmiyor.
    Tadı nasıl gerçekten merak ediyorum.tanımlanabilir mi? neye benziyor kiraz yaprağı sarması?

    YanıtlaSil
  2. Hakikatan müthiş oldu. Şaşıracaksınız ama zeytinyağlı sarmayı pek de sevmeyen biri olarak bunu da sevmeyeceğimi düşünmüştüm ama şimdi her yerde kiraz ağacı bakıyorum. :)))

    YanıtlaSil
  3. denemeyi çok istediğim bir lezzet gerçekten çok merak ediyorum tadını ama ne yazıktır ki hala bulmuş değilim bir kiraz ağacı:) muhteşem görünüyor ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alıcı gözüyle bakarsanız çok var. :)) Teşekkür ederim.

      Sil
  4. İlk defa öğrendim kiraz yaprağı ile yemek yapıldığını çok güzel gözüküyor denemek isterim :)

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Deneyin bence. Çok seveceksiniz. Yorumunuza teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. ismini okudum bir yaşıma girdim. Tarifi okuyunca bir yaş daha attım:)) Taze fasulye yapragını duyup daha sindirememişken kiraz yapragı sarmasıyla şok oldum yalan değil. Ellerine sağlık ve tebrik ediyorum gerçekten. izmirde kiraz ağaçları nerdedir acaba...

    YanıtlaSil
  8. Doğru geçen günlerde ben de okuduğum zaman aynı duyguları yaşamıştım. :) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  9. Daha dün yedim bu nasıl bir lezzettir Allahım! Ellerine sağlık... Çok çok zahmetli tebrik ediyorum çabana sağlık arkadaşım:)

    YanıtlaSil
  10. Teşekkür ederim. Aslında çok zahmetli değil. Şimdi etli nasıl olur acaba? onu merak ediyorum. Pirinç yerine ince bulgurla örneğin?

    YanıtlaSil
  11. Azminize hayran kaldım...sonucun görüntüsüde çok güzel.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. ETeşekkür ederim. Ben de hayret ettim sonuca.

    YanıtlaSil
  13. Ellerinize saglik,bende bir tanidikta sararken görmüstüm tadamamstim,ama o kurutulmus kiraz yapragindan sariyordu hayretle izlemis ,sabrini takdir etmistim,deniycem merak ettim .

    YanıtlaSil
  14. Ben de kalan yaprakları dondurdum, bakalım nasıl olacak. Sağolun yorumunuza.

    YanıtlaSil
  15. BU ARALR KİRAZ'DI,DUT'TU BİR SARMA ÇILGINLIĞI VAR AMA HAYIRLISI,SIRA BENDE GALİBA:)
    ELLERİNİZE SAĞLIK..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yani şimdi dut yaprağı mı arayacağız? :)) Yok bu konuda benden bu kadar çılgınlık. Teşekkür ederim.

      Sil
  16. elinize sağlık demek kiraz yaprağı,yenilikleri bloglarda keşfetmenin sınırı yokmuş dut yaprağı sarmasınıda yeni öğrendim .asma yaprağı topladım sarma yapmak için demekk ki ne kadar banel kalaçağım.blog arkadaşım kiraz yaprağı sarmış.bu arada siyahdan beyaza dönmeniz iyi olmuş gece vardiyası gibiydi.siyah renk giyside güzel sayfada pek güzel durmuyor benim kanımca ayol cenem düştü saygılarımla

    YanıtlaSil
  17. Haklısınız, bayanların blogları rengarenk insanın içini açıyor ama erkek olarak sade olsun diye siyahı seçmiştim ama bazı yazılar okunmadı. Teşekküe ederim ikazınıza ve yorumunuza.

    YanıtlaSil
  18. 300 ağaç kirazımız var ve hiç duymadım kiraz yaprağı sarması ve hafta sonu kirazlarımızı toplamaya gidecektim ve benim ilk işim yapraklarından toplamak olacak:)) çok merak ettim doğrusu annem de çok şaşıracak ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  19. Madem çok ağacınız var , mümkün olduğunca .körpelerini toplayın. Ve çok toplayıp derin dondurucuya koyun bence. Yorumunuza teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  20. Ellerinize saglik, ben hicbirzaman yapip deneyemeyecegim icin sizlere afiyet olsun diyorum :))

    YanıtlaSil
  21. Ellerinize saglik, ben hicbirzaman yapip deneyemeyecegim icin sizlere afiyet olsun diyorum :))

    YanıtlaSil
  22. Merhabalar İlhan Bey;

    Bloguma bıraktığınız yorum ardından sayfanıza bir göz atayım derken gördüm ki tarifleriniz ve blogunuz tam benlik. İzmir'li ama İzmir'den uzakta yaşayanlar gibi özlem dolu içim. Bundan sonra sık sık uğrarım...

    Selamlar

    YanıtlaSil
  23. Teşekkür ederim. Ben İzmir'li değilim ama o yöre yemek kültürünü çok seviyorum. Evde de buna uygun yemekler pişiyor genelde.

    YanıtlaSil
  24. Merhaba,
    dut yaprağından sarmayı bloglardan duyup şaşırmıştım, kiraz yaprağını duyunca artık anladım ki bu işin sonu yok. Ellerinize sağlık. Harika görünüyor.
    Zeytinyağlı sarma sevmeme rağmen tadını merak ettim.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
  25. dutu da çok merak ediyorum, çünkü kiraz yaprağıyla hearika oldu. Teşekkür ederim yorumunuza.

    YanıtlaSil
  26. ellerinize sağılık,fasuliye yaprağını duymuştum,ama bunu...düşünüyorum da, memleketimizin yemeklerini bile keşfetmek için hepsini bir ömür yetmez .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru söylüyorsunuz. Memleketimize ait birçok şeyi bilmiyoruz. Hem de inanılmaz bir lezzet. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  27. gerçekten çok değişik olmuş, çabanızdan dolayı kutluyorum sizi, yeni şeyler bulmak çok güzel, ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.Tavsiye ederim, deneyin. Çok değişik ve lezzetli.

      Sil
  28. of ya of:)))görüntüsü bile ağız sulandırıyor:)elinize sağlık, yaprak dolmalarını çok severim, sarımsaklı yoğurtlu ya da limonlu zeytinyağlı..kedim olduktan sonra, hayvan sevgim daha da depreşip, et yemekten vazgeçince içlerine kıyma koymadan yapıyorum..bana yine de güzel geliyor, yalnız kiraz yaprağını herhalde bulamam ben pazıyla da yapıyorum..bir de bir ay kadar önce Real'de bir yaprak türüyle dolma yaptım ama et yemediğimden b12 eksikliğim var ya ne yaprağıydı unuttum:)))o da güzel oldu..pazının daha ufağıydı..haşlamaya gerek kalmadı..sıcak suya iki dakika batırdım çıkardım yetti..afiyet olsun size:)

    YanıtlaSil
  29. Dolaşırken alıcı gözüyle bakarsanız kiraz yaprağına rastlarsınız bence. O yaptığınız yaprak " Labada" olabilir mi acaba? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  30. canım ellerine sağlık çok güzele benziyor..
    ben malatyalılara evlendim.Kayınvalidem kiraz yaprağı sarmasını her sene bir kaç kere yapar önceleri kurutulmuşunundan yapardı onları suda haşlardı..şimdi 2 senedir salamurasından yapıyor..internette tüm tariflere bi göz attım seninkide dahil hiç biri bizim yaptığımız gibi değil..öncelikle biz yarma asla kullanmayız ilk defa sende gördüm :) ama eminim lezzetli olmuştur..
    şimdi biz yaparken yarma kullanmayız kayınvalidem bulgur yaptıktan sonra değirmende (adını tam bilemiyorum) bulguru irmikten dahada ufak parçalı un halinde çektiriyor.. biz sdece bundan yaparız bahsettiğim unu su ve tuzla hamur kıvamına getiriyor.
    daha sonra biz onları serçe parmağından daha ince bi şekilde sararız..tencereye dizerkende önceden tavada yumuşatılmış salçalı, soğanlı yağlı karışımı eşit bi şekilde üzerine paylaştırırız..sonra pişmme işlemi başlar piştikten sonra erik ekşili su hazzırlanıp tencereye boşaltılır..bbirazda öyle pişer..
    sosuna gelince..internetteki tarifler gibi içine yumurta falan koymuyoruz aynen kavrulmuş hafif salçalı sos yaparız içine ayranını ve ununu ekler iyice pişiririz.daha sonra sarmanın üzerine dökeriz..
    biraz fazla uzun oldu sanırım..gecenin bu saaatinde konuyu tam toparlayamamışta olabilirim :) eminim anlata bilmişimdir..birde böyle bir tarif denemeni isterim emin ol bu daha lezzetli olucak :) iyi geeceler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz için çok teşekkür ediyorum. Malatya'lı olmadığımdan internetten ve sağdan soldan duyduğumuza göre yapıyoruz. Sizin tarif muhteşem. Notumu aldım bir dahaki sefere öyle yapmaya çalışacağım ama becerebilir miyim bilmiyorum.

      Sil
    2. Bu yemegi yapabileceginize eminim.Tekrardan ellerinize saglık :)

      Sil
  31. Teşekür ederim, deneyip size neticeyi bildirmek isterdim ama "adsız" olarak yorum yapmışsınız. :))

    YanıtlaSil