12 Haziran 2012 Salı

Kavala Usulü Midyeli Pilav

Benim en sevdiğim yemeklerden biridir midyeli pilav. Bizim evde çok seyrek pişer, çünkü midyeleri temizlemesi hakikaten büyük sorun. Ama dün dondurulmuş olarak bulunca aldım, çok da iyi temizlemişler. ( Tabi bu temizleme işinde ne kullandıklarını bilemiyoruz. :)) ) Neyse o kadar ince düşünürsek hiçbir şey yemememiz gerek. Baksanıza enginarların bırakın soyulmuş satılan halini, kabukluyken bir maddeye batırıyorlarmış,  bu madde kabukları yumuşatıyormuş ve enginar kolaylıkla soyuluyormuş. Biz gelelim midyeli pilavımıza. Yaparken bir şeyde ikilem yaşadım, midyeleri haşlıyor muyduk, yoksa kavuruyor muyduk? Çünkü aslında midye çok çabuk pişiyor. Ben kavurarak yaptım, çok güzel oldu. Midye dolmalar hep bol karabiberlidir ya, ben de bundan esinlenerek karabiberi çok koydum.








Fotografta midye ne kadar büyük çıkmış? :)))


Malzemeler:


1 paket dondurulmuş midye
2 su bardağı pirinç
1 adet kuru soğan
1 adet domates
1 paket dolma fıstığı
1 paket kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tarçın
1 tatlı kaşığı toz şeker
Bol karabiber
Tuz
Zeytinyağı
1/2 demet dereotu









Tarif:


Midyeleri çok iyi yıkayıp, süzüyoruz.
Tenceremize 1/2 su bardağı kadar zeytinyağını koyuyoruz, küçük doğradığımız soğanı ve dolma fıstıklarını üç dakika kadar kavuruyoruz. Midyelerimim tencereye alıyoruz, onları da dört dakika devamlı çevirerek soteliyoruz. Domatesimizi rendeleyip bir iki çeviriyoruz. Üzerine pirinci döküyoruz, karıştıra karıştıra kavurmaya devam ediyoruz. Üç bardak sıcak suyu, kuş üzümünü, tarçını, karabiberi , şekeri ve tuzu koyup tencerenin kapağını kapatıyoruz ve pilavımızı pişiriyoruz. Arzuya göre üzerine dereotu serpebiliriz.










Aslında domates konunca dereotu konmuyor ama ben ikisini de kullandım. Pilavımız demlendikten sonra tahta kaşıkla iyice karıştırarak sıcak veya ılık servis yapıyoruz. Afiyet olsun.

28 yorum:

  1. ben bi de üstüne limon sıkıyorum yerken =)
    Ellerine sağlık!

    YanıtlaSil
  2. Doğru söylüyorsunuz ben de sıkıyorum, unuttum yazmayı. :))) Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. İlhan bey bir de Girit'de, tam pilavın pişme aşamasının yarısında parlak ve tane tane olması için içine yarın limon sıkıyorlar. Küçük Asya'ya göç edenler tarafından taşınmamış bir ayrıntı bu. 2-3 yıl önce dağ köylerinde görmüştüm, dikkatimi çekmişti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süper. Sizden çok şey öğreniyorum, notumu aldım. Rahmrtli annem normal pilavda da aynı şeyi yapardı. Sağolun hatırlattığınız için.

      Sil
    2. bu arada yeni sayfa düzeni hayırlı olsun, güzel bir şablon.

      Sil
    3. Erkek olarak bu blog işi çok zor. :))). Biraz renkli olsa olmuyor. Siyah yaptım güzeldi bence. Ama yazıların bazıları da siyah çıkyor ve okunmuyor.

      Sil
  4. Bayıldım eskiden balıkcı arkadaş ayıklardı tertemiz midyelerle rahat ederdik.Dondurulmuşu hayat kurtarır .Çok sevdiğim lezzetlerin başında geliyor .siz de mükemmel yapmışsınız ,ellerinize sağlık olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Evet dondurulmuşu , detayları düşünmeden gerçekten kolaylık.

      Sil
  5. Çok severim nefis olmuş ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Handan hanım teşekkür ederim. Evet gerçekten güszel oldu, tavsiye ederim.

      Sil
  6. Wow delicious!!! take a look on my blog and if you like we can follow each other?
    Besos, desde España, Marcela♥

    YanıtlaSil
  7. Thank you Marcela. I've visited your blog. It is very nice.

    YanıtlaSil
  8. Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor. Sunumu da çok güzel olmuş.
    Esen kalın.

    YanıtlaSil
  9. Teşekkür ederim güzel yorumunuz için.

    YanıtlaSil
  10. ellerinize sağlık. nefis görünüyor. ben de bayılırım midye dolmaya. sanırım ona çok yakın bir lezzet olmuştur.

    YanıtlaSil
  11. Tadı midye dolma gibi. Bir de midye dolma mı yapsak acaba? :))) Yorumunuz için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  12. ellerinize sağılık,21 sene izmirde yaşıyorum midiyenin tadını bilmiyorum,sokakta midiye dolması satıyorlar ,bilmiyorum,sokak satıcısından alıp ta yiyemem,karidesi denedim,beğenmedim.metroda herhalde satılır temizlenmiş midiye,alsam mı acaba ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Metroda var, çok da güzel. İzmir'de oturupda midye yenmez mi? :))

      Sil
  13. PİLAVINIZ NEFİS GÖRÜNÜYOR,SUNUMUNUZ DA ÇOK GÜZEL,ELLERİNİZE SAĞLIK,SAYGILAR..

    YanıtlaSil
  14. ilhan bey pilaviniz cok guzel.benim esim de.hazirini alip midyeli tarator soslu makarna yapmisti.ama su midyelerin temizligi olayi insanin aklina geldikce.....neyse dusunmeyelim boyle seyler.

    YanıtlaSil
  15. Evet çok da düşünmemek gerekiyor. Maksimum hijyen koşullarını oluşturup yapacağız. Yorumunuz için teşekkür ederim. Size ve eşinize sevgi ve saygılar.

    YanıtlaSil
  16. Merhaba. Ne güzel tarifler vermişsiniz böyle. Deniz ürünlerini yemede sıkıntı çeksem de her zaman çok iştah açıcı gelmişlerdir gözüme. Denemek istediğim o kadar çok lezzet var ki bu da girdi listeme. Tabii bunda kuşüzümünün ve tarçının da rolü büyük.
    Görüşmek üzere. İyi bloglamalar :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bir an önce deniz ürünlerine alışsanız. Bir kere en başta adınız "Deniz" :)) Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  17. çok severim midyeyii oğlumla beraber bir güzel yapıp yicez inş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim yorumunuza. Sağlıklı, şanslı bir yeni yıl olsun.

      Sil
  18. BENDE TARIFI DENEDIM USTELIK IS YERINDE VE MUSTERIYE MIDYE SEVEN HERKES BEGENDI GUZEL BIR TARIF

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel. Hem de iş yerinde. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil