Aslında bu bizim bildiğimiz Selanik tatlısı değil. Çocukluğumda ara sıra bizim evde piştiğini ve muhallebiye benzediğini hatırlıyorum. Bunu geçenlerde USLA'da Maria yapmıştı ama onbeş kişiye falan yapıldığı için bende ki malzeme miktarları da ona göre. Tabi evde yaparken ayarlamak zorunda kaldım, bu da açıkcası biraz sıkıntı yarattı. Örneğin kakao miktarı fazla geldi, tatlının rengi çok koyu oldu. Ama Yunan mutfak kültüründen güzel bir örnek bence. Kullanılan bol tarçın ve karanfil, ( Ben bunların miktarını azalttım ) Yunan tatlı, hatta yemeklerinin vazgeçilmeleri arasında. Görüntüsü Maria'nınki kadar olmasa da tadı çok güzeldi.
Malzemeler:
4 adet yumurta
3/4 su bardağı toz şeker
3/4 su bardağı galeta unu
1/2 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
3 adet dövülmüş karanfil
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kako
Ceviz
Tarif:
Yumurta ve şekeri derin bir kapta çok uzun süre, krema kıvamına gelene ve kabarana kadar çırpıyoruz. Bu aşama çok önemli.
Bir tasa galeta ununu, kabartma tozunu koyup karıştırıyoruz. Tarçın ve karanfili de koyup tekrar karıştırıyoruz. Sütümüzü ilave ediyoruz. İstediğimiz miktarda cevizi iri olarak ekliyoruz.
Yumurta şeker karışımına, galeta unlu karışımı döküp mikserle karıştırmaya devam ediyoruz.
Borcamı yağlıyoruz, tatlımızı içine döküyoruz. Üzerinde kabarcıklar oluşacak, borcamı iyice sallayarak bunu yok ediyoruz. Fırına koyuyoruz ve 170 derecede otuz dakika pişiriyoruz.
Yukarıda galeta unlu karışım görülüyor.
Şerbeti:
2 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı su
1/4 limon suyu
1 adet çubuk tarçın
Suyu ve şekeri beş dakika kadar kaynatıyouz. Tarçını koyuyoruz. İki dakika daha tutup limon suyunu ekliyoruz ve ocağı kapatıp ılınmasını bekliyoruz. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine döküyoruz. Tatlının sıcak, şerbetin ılık olması gerekiyor. Afiyet olsun.
ellerinize sağlık ,ayrıca teşekkürler ricamı kırmayıp tatlı tarifini, yayınladığınız için mümkünse tarifin 15-20 kişilik şeklinide yazarsanız seviniriz malum biz bayanların günleri oldukça kalabalık oluyor :)
YanıtlaSilRica ederim. Mailinizi bildirirseniz oraya yazayım, burada tekrar olmasın. Teşekkür ederim.
Siljulide@bogaziciithalat.com.tr
SilEllerinize sağlık İlhan bey. Ama adı ceviz tatlısıyken, neden ceviz koyulmuyor? =(
YanıtlaSilGözünüzden kaçmış herhalde galeta un karışımın en son konuyor. Teşekkür ederim yorumunuza.
Silevet evet şimdi gördüm. tamamdır =)
SilEllerinize sağlık hiç denemediğim bir tatlı inşallah ben deniyecem.
YanıtlaSilTavsiye edrim, çok güzel oluyor. Yorum için teşekkür.
YanıtlaSilTatlı nefis görünüyor. Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilYok görünüş o kadar iyi olmadı ama tadı güzeldi.Teşekkür ederim.
SilYok görünüş o kadar iyi olmadı ama tadı güzeldi.
Silmerhaba guzel görunuyor ılhan beyelınıze sağlık
YanıtlaSilTeşekkür ederim. Hala şu tatlı konusunda tam ustalaşamadım. :)
Silgaletalı tatlı,ilgimi çekti,not aldım,ellerinize sağılık.
YanıtlaSilteşekkür ederim,deneyin bence de.
SilBu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSilEllerinize sağlık. Lezzetli olduğu içinde ki malzemelerden belli. Miktarı azaltıp çoğaltmak istediğimde tarifi gram olarak almışsam kolay oluyor ve lezzette farklılık olmuyor. Ama bardak ve kaşık ölçülerinde kullanılan malzemenin boyutları yada kişinin elinin ölçüsü sonucu değiştirebiliyor. Sizin tarifinizi aldım. Mutlaka deneyeceğim.
YanıtlaSilMaria Alaçatı da ki Maria ise yemekleri çok lezzetlidir. Gitmek için sabırsızlanıyorum.
Teşekkürler.
Evet Alaçatı'da da yeri var. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilBiz de Selanik göçmeniyiz. Babaannemin yaptığı Selanik Tatlısı sizin çocukluğunuzda hatırladığınız tatlı gibi ve ben de o şekilde yapıyorum.Maria bunu farklı yorumlamış ve çok hoş bir tarif olmuş ya da bu da başka bir Selanik tatlısı bizim bildiğimiz Selanik tatlısısı değil.Maria'yla tanışmıştım yemeklere farklı dokunuşları var ve çok güzel şeyler yapıyor. Bu tatlıyı galeta tatlısına benzettim ben daha çok.Ellerinize sağlık.Sizin de tatlınız gayet başarılı görünüyor.Paylaşım için teşekkürler bunu da denemek isterim.
YanıtlaSilEvet Maria'ya özel bir tarif olabilir. Yunan mutfağında önemli bir yer tutan ceviz, karanfil özellikle de tarçını ben de çok seviyorum. Bence de deneyin,Selanik göçmeni olduğunuza göre mutlaka seversiniz. Yorumunuz için teşekkür ederim.
YanıtlaSilİçerik ilginç geldi.Denemek lazım da bu çok az değil mi?Ölçüyü artırıp büyük bir kapta yapmak daha iyi olacak galiba.Elinize sağlık.
YanıtlaSilİki kişi yedik. :)) Tabi arttırabilirsiniz. Teşekkür ederim.
YanıtlaSilofff nefis, yapak da yiyek gari :)
YanıtlaSilHadi gari.Yapında yiyin gari. :)) Sağolun yorumunuz için.
YanıtlaSil