17 Mayıs 2012 Perşembe

Pastırmalı Madımak




Benim bu ot düşkünlüğüm ne olacak bilmiyorum. Acaba onyedi sene Bodrum'da yaşamanın etkisi mi ? Ayıklaması çok zahmetli ve zaman aldığını bilmeme rağmen pazarda görünce dayanamadım aldım. Satan teyzeye ( Teyze diyorum ama mutlaka benden küçüktür, yüresel kıyafetle öyle görünüyor .:)  ) kalsa bir kilo al diye tutturdu. Yarım kilo aldım o bile büyük bir poşeti tıka basa doldurdu.  İnternette mutlaka saplarını ayıklayın diyordu, bu da bir saate yakın bir zaman aldı. Ama dün akşam USLA'da ( Uluslarası Lezzet Akademisi ) şefim Korhan Büyüksuda'dan müthiş bir tiyo aldım. Bunu sizlerle de paylaşıyorum şimdi. Hakkımı nasıl ödeyeceksiniz bakalım. :)  Böyle ayıklaması zor sebzeleri yıkadıktan sonra kavonoza koyup turşusunu kuruyormuş, sirke ve limonla. Gerektiği zaman da saplarıyla çok kısa sürede pişiriyormuş.
Biraz de madımakın faydalarından bahsedelim. Rahmetli annemin senede bir gün mutlaka yenmesi gerekir dediği yemekler vardı, bu da herhalde onlardan biri. Halk dilinde keçimemesi, kuşekmeği, söğütotu gibi isimlerle biliniyor. Böbrek taşı düşürmede faydası var. Damar büzücü etkisi olduğu, kan şekerini düşürdüğü, idrar söktürdüğü, antioksidan etkisi olduğu ve bitkisel bir antibiyotik olduğu biliniyor. Asıl yeri Sivas, Tokat, Yozgat.







Malzemeler:

1/2 kilo madımak otu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 adet küçük doğranmış kuru soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
150 gram pastırma
1 çay bardağı bulgur
tuz, karabiber

Tarif:

Tencereye zeytinyağını ve soğanı koyup, soğan pembeleşinceye kadar kavuralım. Pastırmayı ve biber salçasını da koyup biraz daha kavuralım. Bir su bardağı kadar su ekleyelim, bulguru içine serpelim. Tuz ve biberini de ayarlayarak tencerenin kapağını kapatalım ve madımak otu yumuşayıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun.

1 yorum:

  1. ÇOK SEVDIĞIM SEBZE SIVASYÖRESI BENDE SIVASLI OLDUĞUM İÇİN ÇOK SEVIYORUM ELINE EMEĞİNE SAĞLIK

    YanıtlaSil