19 Mayıs 2012 Cumartesi

Çiriş Salatası

 


17 sene Bodrum'da yaşayan bir olarak çarşıda pazarda ot görünce dayanamıyorum. Çirişi de pazarda görünce ilk önce resmini çektim, sonra adını öğrendim ve de tabi ki aldım. :) Eve gelince internete girip detayları öğrendim. Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yetişirmiş. Sivas'ta kuzu kulağıyla beraber yağlı ve soğanlı pişirirlermiş." Çirişli bulgur" Bayburt'ta çok ünlüymüş. Yanında kavurma ile yiyorlarmış. Doğunun ünlü otlu peynirinin ana otu çirişmiş. Zaten yerken tanıdık gelmişti. :)) Doğuda çiğ olarak da yiyorlarmış. Salatası, pırasa gibi pirinçle yemeği, yumurtayla kavurması pişirme şekilleri. Tabi biz bunlar arasında rakıya en uygun olarak salatasını seçtik. :) Gerçekten çok değişik bir kokusu ve tadı var. Sarımsak çok yakıştı.







Çirişin tezgahtaki hali efendim. Bu aşamada daha hakkında bir şey bilmiyorum. hatta pırasayı ayıklamışlar da çöpleri falan diye düşündüm. :)

Malzemeler:

1/2 kilo çiriş
2 diş sarımsak
1 limonun suyu
zeytinyağı
Tuz, karabiber
Yoğurt ( olmasa da olur bence )


Tarif:

Ayıklaması çok kolay. Dıştan bir sırayı atıyoruz, ( pırasa ayıklar gibi ) iki santimetre boyunda doğruyoruz. Çok iyi yıkıyoruz.
Tencerede suyu kaynatıyoruz, içine biraz tuz atıyoruz, çirişleri de koyup haşlıyoruz. Üç dakikada falan haşlanıyor. Çıkardıktan sonra hemen buzlu suya atıyoruz. On dakika kadar bekletiyoruz.












Buzlu sudan çıkardıktan sonra iyice süzüyoruz ve servis tabağına alıyoruz.









Bir kasede ezilmiş sarımsak, zeytinyağı ve limon suyunu karıştırıyoruz ve salatamızın üzerine gezdiriyoruz. İstersek yanında yoğurt ile servis edebiliriz. Afiyet olsun.








22 yorum:

  1. Bu otu pazarlarla bu aralar bende cok görüyorum.Hiç yapmışlığım yok hatta sadece adını bılıyordum.Burada salatası güzel görünüyor ama tad ve lezzeti için nasıl bılemıyorum.Sıze afiyet Olsun.

    YanıtlaSil
  2. Bence deneyin. Tadı ve kokusu değişik.

    YanıtlaSil
  3. BENDE HER TÜRLÜ OTU YEŞİLLİĞİ ÇOK SEVERİM.ÇİRİŞİ DUYMUŞTUM AMA YAPILIŞINIDA ÖĞRENMİŞ OLDUM.TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  4. Ben de pazarda görmüştüm bu otu. Üç yıl önce gittiğim Ege gezisinden ot tutkunu olarak dönündüm. Bu yüzden her türlü yenebilir otu denemek istiyorum. Tekrar görünce mutlaka alıp sizin tarifinizi deneyeceğim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Dün yapmıştım, bugün artanını yedim. Daha da güzel olmuş durunca. :)

    YanıtlaSil
  6. Hello from France
    I am very happy to welcome you!
    Your blog is accepted in the TURKEY section in a minute!
    Exchange for the service we ask that you follow the blog "Directory" Follow our blog gives you twice as likely to visit your blog! thank you for your understanding
    On the right side with the books of green! You will find the country with the names of blogs by Country
    The creation of this new blog "directory", allow a rapprochement between different countries, knowledge of different cultures and share traditions.et us different passions, fashion, paintings, crafts, cooking, photography, poetry and so be able to find in different countries in other people with similar passions.
    We are fortunate to be on the Blogspot platform that offers the opportunity to speak to the world.
    The more people and more opportunities that will, yes, I confess, I need people to know this blog!
    You are in some way the Ambassador of this blog and your Country.
    This is not a personal blog, I create for all to enjoy
    It is you also have to make known after your contacts and friends in your blog domain, the success of this blog, depends all Participants.
    So during your next comments with your friends ask them to come in the 'Directory' by joining in joining in our comments:
    *** I am in the directory come join me! http://world-directory-sweetmelody.blogspot.com/ ***
    You want this directory is more important? help me to make it grow
    Your blog is in the list TURKEY and I hope this list will grow very quickly
    Regards
    Chris
    We ask that you follow our blog and place a badge of your choice has to know the "directory" to your friends to put on your blog
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/19/120319072128505749603643.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/24/1203240217091250289621842.png
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/26/1203260602581250289633006.gif
    http://nsm05.casimages.com/img/2012/03/28/120328020518505749640557.gif

    If you wish to know the blog of your friends, send me their urls
    I see that you know many people in your country, you can try to get them in the directory?

    YanıtlaSil
  7. ben bu otu Ağrı'da görmüştüm. ama nasıl pişirilir nasıl yenir bir bilgim yok. güzel görünüyor yemek lazım. nede olsa sebze

    YanıtlaSil
  8. Pazarlarda hep görürüm ama nasıldır, nasıl pişer hiç bilmiyordum. Tarifini vermenize çok sevindim, denemek isterim. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  9. Yeşilliklerin bu şekilde salatasını yemeyi ben de çok seviyorum.Buz da renklerini çok güzel koruyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  10. Yorumlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  11. hiç duymadım tabi yemedim de güzel bir lezzete benziyor..sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Bende hic duymadim. Yazlarimizi Bodrumda gecirdigimiz cok oluyor ama pazarda da hic gormemisim demekki. Kanada da hic bu gorunumde bir sebze gozume carpmadi ama bir dahaki marketlere gidisimde dikkatle bakacagim. Denemek isterim

    YanıtlaSil
  13. ziyaretiniz için teşekkürler. Çiriş otunu daha önce bende pilav yaparak kullanmıştım değişik bir tadı var. bu arada ben kapıya gelen sütlerden kullanıyorum ama internette arama yaptığımda pastörize süt kullananlarıda gördüm ben denemedim. Ama asıl peynir hayvandan sağılan ve çiğ sütle yapılıyor ben güvenemediğim için kaynatmayı tercih ettim

    YanıtlaSil
  14. hoşgeldiniz demek iiçin uğramıştım. Ben de sizi izlemeye aldım. Çiriş benimde gözüme hiç ilişmedi. bakalım buralarda nbulabilecekmiyiz. denemek isterim.

    YanıtlaSil
  15. Yorumlarınız için teşekkür ederim. Şule hanım Bodrum'da yok, daha doğrusu Ege otu değil. Doğu ve Güneydpğu Anadolu'da yetişiyormuş. Pilavı da ilginç olabilir.

    YanıtlaSil
  16. Ziyaretiniz için çok teşekkür ederim!Revani ben kesinlikle bunu deneyeceğim!

    YanıtlaSil
  17. daha evvel denemediğim bir ot,bende çok severim otları,yeşillikleri,elinize sağlık..

    YanıtlaSil
  18. Merhaba,
    çirişi duydum ama henüz tatmadım. Yeşillik seven biri olarak görüntüsü çok güzel.
    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil
  19. Merhabalar,
    iadeyi ziyaret yaptım ama sizin bir erkek olarak aramızda olmanıza çok sevindim.2o yıldır hobi olarak mutfakla ilgilnmenize ve bildiklerinizi paylaşmanıza ve arşivlemize de tabiiki bayıldım.Umarım yemek yapma aşkı içinizden hiç gitmez...Hep savunurum en iyi aşçılar erkeklerdir diye...eşimde girince mutfağa harikalar yaratır.aslında bu ara ona yaptırıpta görüntüleyim...iyi fikir.Çiriş otunu çok merak ettim...sebzeyi ve otu bende çok severim...zonguldak çaycumadayım burda da otlar var ama buna bir bakayım...elinize sağlık...sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  20. Öncelikle bloğunuzun ismine bayıldım. "Festigan" hem değişik hem de otantik bir isim. Tarifleriniz çok güzel. Çirişi de salatasını da ilk defa duydum ve gördüm. Ben de pazarda görsem pırasanın çöpleri sanırdım. Bulursam alıp tarifinizi uygulayacağım. Ellerinize sağlık..

    YanıtlaSil
  21. Balıkersir tarafında da çiriş otunu zeytinyağında bekletirler. Yanıklara sürerler. Hiç iz bırakmadan geçirimiş. Hatta bir ara bizim evde de vardı.
    Bloğunu çok sevdim
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  22. ben mi cok cahilim adini bile duymadim diyordum ki yorumlari okuyunca anladim ki kimse bilmiyormus.bilgi icin tesekkur ederiz.ellerinize saglik.

    YanıtlaSil