20 Nisan 2012 Cuma

Antakya Tepsi Kebabı





Aslında Güneydoğu'nun bütün şehirlerinde ufak farklılıklarla yapılan bir yemek. Şimdi bunu okuyan bu yöreli insanlar burun kıvırıyorlardır, çünkü oralarda mutlaka evde hazırlanır ve fırına götürülerek odun ateşinde pişirilirmiş. Ben bu yörenin bütün yemeklerini çok seviyorum. Bazen olmayacak bir saatte canım bol ekşili, acılı, soğanlı, sarımsaklı hatta bol yağlı yemekler istiyor. :) Çok eskiden üşenmez evdeki malzemelerle yapardım.


Malzemeler:

1/2 kilo orta yağlı köftelik kıyma
1 adet çok ince doğranmış kuru soğan
3 diş sarımsak
1 adet çok küçük doğranmış çarliston biber
1 çorba kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı sumak
1 talı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı biber salçası
Tuz
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı nar ekşisi

Sosu İçin:

2 domates
2 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, Karabiber, Pulbiber

Üzerine:

2domates
2 adet sivribiber
1 adet kuru soğan






Tarif:

Kıymaya soğanı, yeşil biberi, dövülmüş sarımsakları, kimyonu, karabiberi, tuzu, biber salçasını, sumağı, nar ekşisini koyarak iyice yoğuralım. Kıymayı fırına dayanıklı bir tepsiye veya kaba alarak yayalımve üstünü düzleştirelim. Üzerine iri iri doğradığımız domatesleri, sivribiberleri ve kuru soğanı koyalım.








Tavaya çok az zeytinyağı koyarak ikiye böldüğümüz sarımsakları, küçük doğradığımız domatesleri ve salçayı koyarak sosumuzu pişirelim. Suyunu iyice çektirmeye çalışalım, çünkü pişince kıyma da suyunu bırakıyor. En son tuz ve karabiberini de koyup karıştıralım ve sosu köftelerin üzerine dökelim. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında köftenin üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 35- 40 dakika pişirelim.





































8 yorum:

  1. canım çekti şimdi şu saatte hem de : ) ellerinize sağlık - yorum yapabildim :) -

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim. Yorum kısmı bazen açılıyor, bazen açılmıyor.Bende anlamadım.

    YanıtlaSil
  3. gerçekten güzel olmuşa benziyor,iştah açıyor görüntü.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. ellerinize sağlık... ben de bayılırım oraların yemeklerine... blogunuzda arka plan siyah, yazı karakterleri de siyah olunca bazı yazılar okunmuyor... haber vereyim dedim: )

    YanıtlaSil
  5. Yasemin hanım uyarınız için teşekkür ederim. Yanlız bu formatı değiştirince yorum yapılamıyor.

    YanıtlaSil
  6. “Anadolu demek lezzet demek!“ diyebiliriz pekala. :) Ellerine sağlık İlhan Ağabey! :)

    YanıtlaSil
  7. Saol Alahattin, herzaman bekliyorum. Ayrıca bloğa üye olmanı da. :)

    YanıtlaSil
  8. ellerinize sağlık paylaşımlarınız bol olsun inşallah;)

    YanıtlaSil