19 Mart 2009 Perşembe

Somon Şiş




Somon, 20 yüzyılın gastronomisine damgasını vuran ve bütün dünya mutfaklarına dahil olarak ünlenen çok faydalı bir balık. 70'li yıllarda gelişen çiftlikte balık yetiştirme teknolojisi sayesinde özellikle Norveç'te ciddi miktarlarda üretiliyor. Türkiye'de üretilemiyor çünkü denizlerimizin ısısı buna uygun değil. Başta sağlıklı beslenme adına ve biraz da moda olarak mutfağımıza giren somonu vazgeçilmez yapan lezzeti kadar, çabuk pişirilip sofraya getirilebilmesi. Bu özelliği, çalışan insanlar için önemsenecek bir avantaj. Omega 3 yağ asidi daposu olduğundan haftada en az bir kere yenmesi öneriliyor. Kalp sağlığını korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek, stresi önlemek gibi birçok faydaları olduğu biliniyor. Marketlerde taze ve bütün olarak, dilim olarak, fileto ve fümelenmiş olarak yıl boyunca bulunuyor. Bence fiyatı da makul, bugün iki dilim aldım, altı lira. Şişini yaptım, verde sos eşliğinde yanında salatayla yedik ve aslında doyduk da ama Gülden bir de pilav yedi üzerine. :)) Pilav kısmı galiba sigarayı bırakma sendromuyla ilgili.

Malzemeler:

2 dilim somon balığı fileto
2 adet domates

2 adet sivri biber
1 adet limon
4 adet defne yağrağı (Bodrum'cası Tanen)

Marine Etmek İçin:

1/2 çay bardağı sıvı yağ
1 adet defne yaprağı
1/2 adet limonun suyu
Tuz

Karabiber

Sos İçin:

Verde sosun malzemeleri ve yapılışı çok farklı. Ben 3-4 kök ıspanağı iyice yıkadıktan sonra robotta çektim, tuz ve karabiberele biraz ovdum ve mayonezle karıştırdım. Tavsiye ederim et ızgara ve balık yanında nefis oluyor. Varsa kapari de ilave edebilirsiniz, biraz daha verde sosa benzer.





Tarif:

Somun balığı filetoları şişe takılacak şekilde, kuşbaşı et büyüklüğnden biraz daha büyük doğrayalım. Sıvıyağ, limon suyu, defne yaprağı, tuz ve karabiberle marine edelim ve bir saat kadar buzdolabında bekletelim. Bu arada domates, limon ve sivribiberleri balıkların büyüklüğünde doğrayalım. Şişlere balıklarla beraber eşit bir şekilde aralarına domates, limon, yeşilbiber ve defne yaprakları takarak fırının ızgara kısmında bir tarafı piştikten sonra diğer tarafını çevirerek üzerleri kızarıncaya kadar pişirelim. Servis tabağına aldıktan sonra yanında ıspanaklı sos ve istediğimiz mevsim yeşillikleriyle beraber servis yapabiliriz.
Afiyet olsun.






1 yorum: