28 Mart 2009 Cumartesi

Arnavut Ciğeri



Pişirmesi kolay gibi gözükse de, eğer kıvamını tutturamazsanız sizi rezil eder Arnavut ciğeri. Ben bu konuda iddialıyım, aşağıdaki tarifi aynen yapın yüzde yüz garantilidir. Bir takım püf noktaları var. En başta ciğeri bildik ve güveneceğiniz bir ciğerciden alın. Diğer şartları da tarif bölümünde yazacağım. Aslında bugünkü menüde etli nohut, pilav ve ev yapımı turşu vardı ama Gülden'e yeni doğum yapan kedimiz Çarşı için ısmarladığım ciğer bir kiloya yakın gelince ( 100 gr. almaya utanmış galiba ) menüye dahil ettim Arnavut ciğerini de.

Malzemeler:

500 gram dana ciğeri
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kekik
Kızartmak için un
2 adet kuru soğan
2 adet taze soğan
1/2 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı sumak
Tuz

Tarif:

Zarı güzelce soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış olarak aldığımız dana ciğerinin kanlarını kağıt havlu yardımıyla alıyoruz. Ciğeri kesinlikle yıkamıyoruz. Kabın içindeki bir bardak süte atıp bir saat bekletiyoruz. Bir saat sonra ciğerleri süzüyoruz ve bir yemek kaşığı sirkeyle iyice harmanlıyoruz. (Sirke kokuyu alıyor) Onbeş dakika böyle beklettikten sonra tekrar çok iyi süzüyoruz.
Bir tabağın içine unumuzu döküyoruz, içine kırmızı toz biber, karabiber ve kekik koyup karıştırıyoruz. Ciğerlerimizi una buluyoruz ve süzgeçe alarak fazla unların gitmesini sağlıyoruz. Tavada kızdırdığımız sıvı yağa ciğerleri atarak birbuçuk dakika bir taraflarını, birbuçuk dakika da diğer tarafını pişirerek servis tabağına alıyoruz. Yanında piyazlık doğranmış kuru soğan, ince doğranmış taze soğan, sumak ve ince ince doğradığımız maydanoz karışımıyla servis yapabiliriz. Dikkat ettiyseniz sertleşmesin diye tuz koymadık, tabağımıza aldığımız zaman istediğimiz miktarda serpebiliriz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder