3 Ocak 2009 Cumartesi

Zeytinyağlı Yer Elması



Yer elması benim en sevdiğim kış yemeklerinden biri. Ama kabuklarını soyması çok zahmetli olduğundan çok az yiyebiliyoruz. Halbuki şimdi tam zamanı ve heryerde karşıma çıkıyor. Enginar da öyle ama son yıllarda yemeye hazır vaziyette satılıyor. Yer elması, senede en az bir kere mutlaka yenmesi gereken sebzelerden biriydi anneme göre. Aslında pişirmesi de çok kolay.

Malzemeler:

1 kilo yer elması
2 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Zeytinyağı
Taze nane, dereotu

Tarif:

Yer elmasını soyduktan sonra yıkayalım, zeytinyağında kavurduğumuz soğanlara ilave edelim. Üzerine pirinçleri koyalım. (Pirinci önceden haşlamanız daha uygun, çünkü yer elması çok çabuk pişiyor, pirinçlerin sert kalma riski var.) Tuzu ve şekeri de ekledikten sonra, yarım bardak sıcak su koyalım. Ocağın altını kısalım ve yer elmaları yumuşayıncaya kadar pişirelim. Üzerine taze nane ve dereoyu serpiştirerek servis tabağına alalım.


1 yorum:

  1. Ilhan abi, benim de çocukluğumdan beri en sevdiğim sebzelerden biridir... Geçenlerde ben de internette bulduğum şu tarifle yaptım ve gerçekten çoook güzel oldu, tavsiye ederim.

    Malzemeler :
    1 kg yer elması
    2 adet havuç
    2 adet patates
    1 tepeleme yemek kaşığı un
    1 tane limon
    ½ çay bardağı zeytinyağı
    2 adet kesme şeker
    1 çay kaşığı tuz

    1) Yer elmalarını iyiyice yıkayalım ve soymaya başlayalım. Büyükse ikiye bölerek yarım limon sıktığımız suya atalım ki kararmasınlar. Patates ve havucu da soyup istediğimiz büyüklükte doğrayalım.

    2) Tencereye zeytinyağını, un, tuz, kesme şeker, yarım limonun suyu ve 2 çay fincanı kadar sıcak suyu koyarak iyice karıştırıp bir sos yapalım.

    3) Limonlu suda bekleyen sebzelerin suyunu süzerek tencereye sosun içine alalım. Tenceredeki su miktarı sebzelerin üzerini örtecek miktarda olmalıdır, gerekirse biraz daha sıcak su ilave edelim.

    4) Orta ateşte havuçlar yumuşayıncaya kadar yer elmalarını pişirelim. Kapağı kapalı soğumaya bırakalım. Bir kaç saat dinlendikten sonra kurutulmuş dereotu veya taze dereotu / maydanoz ile tabağı süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil