20 Ocak 2014 Pazartesi

KARIŞIK

Bugün son günlerde yediğimiz ama tek başına paylaşmanın pek de anlamlı olmayacağı yemeklerden karmakarışık bir şeyler paylaşacağım. Balık mevsimi sönük geçince ara sıra böyle paylaşımlar şart oluyor benim için. İlk önce yer elması. Tam mevsimi, çok da sevilen bir sebze ama soyması yok mu adamı deli eder. Eğer Gülden'den soyma sözü gelirse alınıyor eve. :)) Bu sefer de öyle oldu. Pişirmesi çon derece basit Ben sırf portakal suyuyla pişirdim ve nefis oldu.



Zeytinyağında soğanı, havucu kavurup temizlenip, yıkanmış, süzülmüş yer elmalarını koyuyoruz ve birkaç kez çeviriyoruz.





Sonra pirincini, portakal suyunu, şekerini ilave ediyoruz. Tuzunu da ayarlayıp yer elmaları yumuşayıncaya kadar (çok da yumuşamasın) pişiriyoruz. Ben üzerine nane ve dereotunu çok yakıştırıyorum.



Benim için bu paylaşımın bombası işte bu. Karşınızda bütün endamıyla kuzu kokoreç. Ben çılgınca severim de Gülden'in sofraya oturmadığını, evin her yerini koltuklar, halılar dahil çeşitli parfümlerle yıkadığını, bütün camları saatlerce açık tuttuğunu, hatta aradan üç gün geçtikten sonra bile ev kokuyor diye aynı yöntemleri denediğini de belirtmem gerek. :))))  Ama sevenler için söyliyeyim Migros'larda az pişmiş olarak satılmaya başlandı.



Bakar mısınız nasıl dayanır insan bu manzaraya. :)))) Izgara da yanında domates, acı biber.

Bu da kokoreçin tabak hali. Üzerinde dağ kekiği, pul biber, az kimyon. Avrupa Birliğine kapak olsun. :))




Bu da Karadeniz'in kara lahana çorbası. Kırık mısır, mısır unu falan inanılmaz bir lezzet.







Çorbanın aslı kuru fasülye veya barbunya ile yapılıyor. Karadanizliler bana kızıyor ama benim tezim meksika fasülyesi veya yukarıda görülen siyah fasülye çok daha yakışıyor.


.


İşte kokoreçe karşı Gülden'in bombası. :)) Gerçekten tamamen ona ait. Koca bir tencere yaptı ve hepsini çocuklara götürdü. Bana da kalan yukarıda gördüğünüz on üç adet etli dolmaydı. :((





Facebookta da paylaşmıştım. İstanbul her şeyiyle çok ilginç bir şehir gerçekten. Böyle sokak lezzetlerimiz; kokoreççiler, tavuklu, nohutlu pilav satanlar, Kadıköy İskelesinde seneler önce seyyar bir kahvaltıcı vardı, elliye yakın çeşit malzeme vardı. Yanında çayı, nescafesi falan. Yukarıda gördüğünüz pilavcı Hacıosman metro girişinde. İnanın evde ne böyle pilav yapılabilir, ne tavuk bu kadar lezzetli olur, hatta nohutu bile değişik. Biraz abarttım mı acaba? :)))) Fiyatı da sıkı durun; pilav ( tavuklu, nohutlu ) + sınırsız ayran+ turşular = 2 tl. :)) İnanılır gibi değil.




Dedim ya karmakarışık bir post olacak diye, bu da Baltalimanı Kemik Hastanesinin bahçesindeki muhteşem tarihi bir manolya ağacı. Böyle birkaç tane var bahçesinde. Zaten Eskiden bir saraymış bu hastane. Neyse ki ağaçları korumaya almışlar on beş metreden yakında sigara içmek yasak. Bugünlük bu kadar. Hoşçakalın.

42 yorum:

  1. Ah be kardeşim:))Bu paylaşımın bir bölümü bana göre. Bazılarında ise "U" çizerim:) Yer elması, ehh...Dolma; tencereye yakın oturmalıyım:) Gülden'in ellerine sağlık. Şu kuzuya yapılan işkenceyi almıyayım. Mümkünse aynı çatı altında bulunmayalım. Kara lahana çorbası; bir harika, hemen tabağımı uzatabilirim.:) Tavuklu pilava gelince:)) Ben de bulduğum ve güvendiğim yerde asla affetmem:) Hemen oturur yerim bir tabak:)) Ellerinize sağlık arkadaşım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Türk vatandaşı olarak kokoreç nasıl sevilmez? :)) Kara lahana çorbası gerçekten hele kış ayları için ideal. O tavuklu pilavı nesıl yapıyorlar inanılır gibi değil. Evde tereyağ, et suyu falan çok özendiğim zaman bile o kadar güzel olmuyor. :( Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  2. Merhaba İlhan abi blogumu ziyaret etmiyorsun artık nedendir :D Şaka bir yana iyisindir inşAllah görünmüyorsun pek ..
    Yine güzel mamalarla dönmüşsün özellikle o karalahana çorbası ve etli sarma beni benden aldı :) Gülden ablama sonuna kadar destek veriyorum kokoreç konusunda :D Sevgilerimi ilet kendisine lütfen..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi girmeye çalıştım bloğuna yabancı bir yer çıkıyor. Sorun bende mi acaba? İyi dileklerine ve yorumlarına teşekkür ederim.

      Sil
    2. Abi birkaç kişiye sordum öyle bir sorunla karşılaşmamışlar..Rica etsem müsait olduğunuzda tekrar denermisiniz ? Aynı şekilde açılıp açılmadığını merak ettim..

      Sil
    3. Şimdi gene baktım Fransızca bir moda sayfası açılıyor. :))

      Sil
    4. Çok ilginç yaa :))baska tarayicidan deneseniz ?çok oldum ama..

      Sil
    5. Yarın deneyeceğim. :)

      Sil
  3. Çok güzel, çok hoş bir post olmuş İlhan Bey :) Yer elmasını her gördüğümde ben de kaçıyorum. Ama bir kere olsun pişirilmesi gerekir. Kuzu kokoreç, çorba, hele etli yaprak sarması, yazarken bile insanın ağzı sulanıyor. Ya o pilava ne demeli, bence bir punduna getirip, gidip yemeli :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yer elması ne kadar şekilsiz, çirkin bir sebze değil mi? Ama yemeği güzel oluyor.. Kokoreçi sevmeyenlere hayret ediyorum. :)) Pilav gerçekten çok güzel. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  4. Kokoreç beni benden aldı. Bayılırım, her gün yiyebilirim. Koyun eti ve koyundan elde edilen şeyleri yiyemem, kokoreç hariç :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten kokoreç ya çok seviliyor, ya da nefret ediliyor, ortası yok. Yani olsada olur, olmasa da denmiyor hiç. Madem seviyorsunuz Migrosa doğru bir gidin. Teşekkür yoruma.

      Sil
    2. Evde de olur tabi ama canım kokoreç istediğinde üşenmeyip Kemeraltına iniyorum. Çok güzel kokoreç yapan yerler var. Arada annemleri de alıp gidiyorum. Ailece bayılıyoruz :)

      Sil
    3. Evet en doğrusu istendiği zaman dışarıda yemek. Evde koku sorunu var.

      Sil
  5. Gulden sofraya oturmamakta hakli parfumleri etrafa sIkmaktada:)) hayatimda hic yemedim yiyebilecegimide sanmam kokerec:)) yanliz pilavli tavukta gozum kaldi hangi metro nun oradaki hani bir gun yolum duserse diye:)) yer elmasini bakmam lazim burada varmi, karalahana var salata olarak yiyoruz corbayi deneyebilirim....birde yaprak sarmasi istedim
    yani hersey cok cok guzel paylasimin istah acici(kokerec harici) afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte hiç yenmediği için sevmem deniliyor, halbuki bir tadına bakılsa fikir değişecek. :)) Karalahana salata olarak çiğ mi tüketiyorsunuz? Sert olmaz mı? Yer elması burada bile ancak 15 gün falan bulunuyor, orada zannetmem. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
    2. Emelcim hiç koko sevilmez mi yaa. Sen İzmire gel bak, sana günde 3 öğün koko :)))

      Sil
  6. yerelmasına bayılırım, bu hafta Ömer'e aldırmam lazım bak canım istedi,kokoreç de çoğu kimse ''ıyyy''dese de bayılıldığım bir tat ama Gülden haklı kokusu evde kötü olabilir , sokakta yenilecekler listemde:) Ailece ellerinize sağlık , dolmalar da nefis görünüyor..
    i

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kokoreç güzel de evde bıraktığı koku gerçekten çok kötü, uzun süre de çıkmıyor. İyi dileklerine ve yoruma teşekkür.

      Sil
  7. ben iki sene önce bir arkadaş tarafından zorla tanıştırıldım kokoreçle ama o günden bu yana severek yerim:)) yemekler güzel görünüyor ellerinize sağlık:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten bir kere tadınca insanın sevmemesi mümkün değil. Ama önyargıları kıramıyoruz. Teşekkür ederim yoruma.

      Sil
  8. aklım portakal sulu yer elmasında kaldı, denemek istiyorum:)
    ama kokoreç misss:)) afiyet şeker olsun.
    bir karadenizli olarak kızmak haddime değil elbet ama denemiş olmanızı ilginç buldum meksika fasulyesini:)) buradan hemşehrilerime sesleniyorum, güzel oluyorsa kızacak ne var? :)))
    sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Portakal suyuyla deneyin güzel oluyor. Evet her şekliyle denedim çorbada en güzel Meksika fasülyesiyle oluyor. Ama yöresel yemeklerle fazla da oynamamak gerek. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  9. Allahım gözüm kokoreçten başkasını görmüyor.
    Of her eve lazım sizden :)
    Ellerinize sağılık migroslarda satıldığını bilmek çok güzel.
    Şu yer almasını hiç denemedim. Aslında geçen hafta pazarda rastladım ama alsammı almasammı dedim. Ve almadım :)
    Artık bir yarım kilo denemek adına lmak lazım.
    Her türlü sebzeyi seven ben neden bu kadar uzak kaldım bu sebzeye ben de anlamadım.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Migroslarda artık devamlı satılacakmış et reyonlarının yanında oluyor. Yer elması mevsimi çok kısa sürüyor belki de bu hafta son bilemiyorum artık sebzelerin, meyvelerin mevsimlerini karıştırdım ben. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  10. son zamanlar sizin için ziyafet gibi geçmiş anlaşılan :) kokoreçi bir türlü sevemedim o yüzden uzak dururum hep. Yer elmasını kütür kütür yedim ama hiç zeytinyağlısına rastlamadım. Üşenmeyip yapmalı aslında. Bakalım görürsem denemeyi istiyorum. Güzel bir paylaşım olmuş yine. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aralıklarla yapılan yemeklerdi hepsi aynı zamanda değil. :)) Evet yer elması çiğ de yeniyor limon sıkıp çok güzel oluyor. Amam yemeğini de dene mutlaka. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  11. yer elmasının yemeğini hiç yememiştim ben soyup kıtır kıtır salatalık niyetine yiyorsum mutlaka deniycem

    herşey harika görünüyor
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ seviyorsanız zeytinyağlı yemeğini de mutlaka deneyin. Sağolun yorumunuz için.

      Sil
  12. Yer elmasını Defneyle ben severek yiyoruz (eşim yemez), portakallı pişince limonlusundan farklı ve bence daha hafif oluyor tadı, bezelye de koyuyorum içine yanında sade boncuk makarna :). Kokoreç bana da caip gelmedi kusura bakmayın, sakatata bir türlü alışamadım, kokusu hoş ama tadı ı ıh :(... Tavuk pilav konusunda ben de affetmem, İstanbul'un harika sokak lezzetlerinden biridir değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Defne'nin sebze sevmesi ne güzel. Kokoreç evet biraz riskli bir madde herkes sevmiyor. Tavuklu, nohutlu pilav İstanbul'un önemli sokak lezzetlerinden, ben gördüğüm yerde yiyorum. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Dolmaları nasıl unuttum bilemiyorum, bayılırım ama karalahanaya cesaret edemedim henüz, pazı sarmayla idare ediyoruz. Eşinizin ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kara lahana çorbası, dolması, yemeğiyle çok güzel bir Karadeniz sebzesi. Her zamanda bulunuyor galiba. Teşekkür yorum için.

      Sil
  14. Gittigimde" koko" deneyim bakim..birde bakarsiniz sevdalisi olup cikacam:)) Karalahana sert ama cok ince kiyinca ve guzel bir sirke ile harmanlaninca oldukca guzel oluyor(bana gore)..cok az miktar denersin istersen..sebzelerin cogunu cigden yedigimizden galiba alistik:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla önyargısız yenince bence çok sevilir. Kara lahana çiğ yenebilmesi ilginç. Denenebilir. Teşekkür .

      Sil
  15. Yer elmasını zor soyulmasına rağmen alıyorum ve sadece ben yiyorum İlhan :) elma gibi yiyorum yemeğini yapmayı bilmiyordum tarifi işime yarayacak. Sadece bir şey sormak istiyorum portakal suyunu ne kadar koyucaz acaba?
    Bugün yazında sevdiğim her şey var :) kokoreçe bayılırım migrosta olması çok iyi artık oradan alabilirim. Eşinin ellerine sağlık dolma of of çok severim ya :)
    Pilav ve tavuk ve ayran ve 2 lira? valla çok iyiymiş.
    Ama o ağaç nasıl muhteşem öyle, nasıl olmuşta korumaya almışlar merak ettim. Bizim ülkemizde ağaçları keserler genelde.
    Ellerine sağlık İlhan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğini sevince mutlaka yemeğini de seversin. Portakal suyunu 1 kilo yer elmasına 1 çay bardağı kadar koyuyoruz. Kokoreç geli ve geçti evden bir daha da yapılmaz herhalde evde sevmeyen olunca kokusuna katlanmak zor. :)) Doğru söylüyorsun nasıl olup da o ağaçları kesip ek bina falan yapmamışlar hayret. Teşekkür ederim yorumuna.

      Sil
  16. İlhan, ne zamandır yer elması yapmadığımı fark ettim :)
    En kısa sürede yapmalıyım. Kokoreçe bayılırım ama yemiyorum :))
    Evde yapmak konusunda da Gülden hanıma katılıyorum :))
    Bİr Karadenizli olarak kara lahana çorbası sık sık yapılır. Ben barbunyalı çok severim ama annemin yaptığı gibi olmuyor benimki :)
    ellerine sağlık. Açık büfe bir yazı olmuş :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. Yer elmasının tam da zamanı galiaba o kadar bol ki. Kokoreç yerken iyi de ertesi gün sabah kalkınca hala evin kokması gerçekten dayanılmaz. :(( Evet açık büfe daha doğrusu karmakarışık bir yazı oldu. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  18. İlhan bey ben yorum yazmasam da Nilgünün yorumunu buraya kopyalasam olur mu? çünki harfiyen katılıyorum..:)

    YanıtlaSil
  19. Ben de aynı cevabı yazmış oalyım o zaman. :))))

    YanıtlaSil