21 Nisan 2014 Pazartesi

FIRINDA PEYNİRLİ ENGİNAR

Enginar hem çok lezzetli hem de sağlık için çok önemli faydaları olan bir sebze. Çok eskilerden hatırlıyorum da evin önüne kamyonla gelir, annem alır sonra da onları soymak için saatler harcardı. Şimdi hazır soyulmuş olarak satılıyor. Gene de özellikle kabuklu arayan, bu konuda titizlik gösterenler de var. Aslında haklılar da çünkü enginarları soyup içine attıkları o suyu çok merak ediyorum. Sorunca limonlu su diyorlar ama mutlaka enginarları diri tutan, beyazlaştıran bir madde daha var içinde. Bir de son iki senedir enginar sezonu çok uzadı. Mart ayından itibaren yerlilerden önce Kıbrıs enginarları geliyor. Bu faydalı sebzeyi bol bol tüketmemiz gerek. Bu değişik tarifi görünce hemen yapmaya karar verdim. Çok da güzel oldu.


Enginarları soyulmuş olarak hazır aldıysak mutlaka iyice yıkamak gerekiyor yoksa yemeğe ekşi bir tat veriyor.


Tencereye çok az su koyup kaynatıyoruz ve içine enginarlarımızı diziyoruz. Üzerine tuz serpip biraz da zeytinyağı gezdirip, enginarlar çok ezilmeyecek şekilde haşlıyoruz.


Derin bir kasede beyaz peyniri çatalla eziyoruz. Bir yumurta kırıyoruz, ince ince doğradığımız dereotunu da içine atıyoruz. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp iyice karıştırıyoruz.


Fırın kabımızın dibine enginarları haşladığımız sudan biraz gezdiriyoruz, üzerine enginarlarımızı diziyoruz. Enginar çanaklarının içine hazırladığımız peynirli harcı bölüştürüyoruz.


Önceden 180 dereceye ısıttığımız fırında yaklaşık yirmi dakika tutup çıkarıyoruz ve üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini serpip tekrar fırına koyuyoruz,  kaşarın üzeri kızarıncaya kadar tutuyoruz.

38 yorum:

  1. Enginar tariflerinin çeşitlenmesi çok güzel. Fotoğraflara bakarken, canım enginar istedi. Ellerinize sağlık:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden bir zeytinyağlısını bilirdik bloglar sayesinde ne kadar çok şey öğreniyoruz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  2. peynır ıkı kat lezzet katmıstır elınıze sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peynir çok lezzet kattı anginar zaten süper bir sebze her şeyle uyum sağlıyor. Teşekkür yoruma.

      Sil
  3. lezzeti resime yansımış sanki.harika görünüyor.ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  4. Mutlaka deneyeceğim. Ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyin umarım seversiniz. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  5. Değişik enginar tarifleri görünce çok hoşuma gidiyor. Biz genellikle iç baklayla pişiriyoruz ve bir kaç sefer pişirdikten sonra haliyle bıkıyoruz. Peynirlisi, çok hoş olmuş. Sanki, mis gibi kokusu bizim eve kadar geldi :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rabia hanım teşekkür ederim yorumunuza. Evet iç baklalı da çok güzel oluyor, peynir de yakıştı. Bir deneyin isterseniz.

      Sil
  6. Resimde nefis gozkuyor..hic denemedigim bir sebze ayiklanmis sanirim konserve olarak var ayni lezzeti verirmi bilmem ama denemek lazim..Afiyetler olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindiba olan yerde enginar da vardır bence. Konservesi de fena olmuyor aslında. Burada konservesi çok pahalı satılıyor. Hem de sezonu bayağı yayıldı. Teşekkür yorumuna.

      Sil
  7. Oldukça lezzetli görünüyor... Eline sağlık İlhan ağabey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakkı teşekkür ederim. Bloğun yok herhalde giremedim error veriyor.

      Sil
  8. Ellerinize sağlık, enginar çok severim.Peynirli hiç denemedim, bi de böyle deneyecem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peynirli güzel oldu tam mevsimiyken deneyin bence. Teşekkür ederim.

      Sil
  9. Uuuu çok güzel bir tarifmiş bu. Enginarlı tarifler gerçekten kısıtlı, o yüzden pek elim gitmezdi eskiden. Ama artık yeni yeni tarifler çıkması güzel. Çok lezzetli olmuştur eminim. Bunu deneyeceğim ben de. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet enginarlı az tarif var gerçi bloglar sayesinde bu sene bayağı paylaşım çıktı. Çok lezzetliydi tavsiye ederim. Umarım seversin. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. almancada ''das Auge isst mit'' diye bir değim vardır, yani göz de yemeğe eşlik eder diyor. gerçekten tariflerinizi sunuş şekliniz çok güzel! en kısa zamanda denemek isterim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel düşünceniz ve yorumunuz için teşekkür ederim.

      Sil
  11. Ilhan Bey, siz de yazinizda "bu konuda ikircikli" oldugunuzu belirtince, bir sure once okudugum su yaziyi sizinle paylasmak istedim. Bence de icinde kimyasal bir madde olma sansi yuksek gibi... http://www.gidahareketi.org/Enginar-Nasil-Secilir,-Nasil-Pisirilir--1105-haberi.aspx Bu arada bir enginar sever olarak bu tarifi de en kisa zamanda deneyecegim, tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıya ulaşamıyorum ama tahmin ediyorum içeriğini. Teşekkür ederim uyarınız ve yorumunuz için.

      Sil
  12. ilhan bey yorum için çok tesekkür ederim.dediğiniz gibi marketlerde çok çeşit ar.bu dibek dömesi kahrengi haşhaş.tatlılara kullanılan değil yanii.iyi akşamler diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de öyle düşünmüştüm, teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  13. Enginarın peynirli hali hiç deneyimlemedim, oldukça hafif olmalı fikir şahane, ellerinize sağlık İlhan bey, tam zamanı bolbol tüketip, depolamak lazım şu sıralar :)) sevgiler kocaman..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denemenizi öneririm peynirler çok yakıştı. Bir da fırında olunca güzel oldu.Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  14. Ay süper olmuş İlhan Bey. Enginarı sevmeyene bile yedirtir valla. Peynire bayılırım. Enginarı da severim. İlk fırsatta deniycem söz. Ellerinize sağlık. (Bu arada haşlarken üzerleri taşmayacak kadar su konulacak değil mi?)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enginar sevmeyenler var gerçekten ben onları anlayamıyorum. Deneyin seveceğinizi düşünüyorum. Postumda vardı çok az su ve zeytinyağı ile haşlıyoruz. Çok teşekkür yorumunuz için.

      Sil
  15. ilhan bey tek kelime ile muhteşem. Ben enginarı çiğ bile yerim dermişim. O kadar çok severim yani. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çiğ yeniyormuş alıp o temizlenmişlerinden ısıra ısıra yiyorlar. Tabii yıkamadan falan nasıl oluyorsa artık. Teşekkür ederim yorumlarınıza.

      Sil
  16. Enginara bayılırım. Deneyeceğim bu hafta, blogumda da yayınladım tarifinizi. Teşekkürler bu güzel paylaşım için.

    YanıtlaSil
  17. Bloğunuzda gördüm şimdi çok teşekkür ederim hem paylaştığınız için , hem de yorumunuz için. Akşam daha detaylı gezeceğim bloğunuzda.

    YanıtlaSil
  18. Yanıtlar
    1. Güzel düşüncenize ve yorumunuza teşekkür ederim.

      Sil
  19. Ben nasıl kaçırmışım bu tarifi:)Ellerinize sağlık görüntüsü herşeyi anlatıyor..Hafif ve lezzetli..Mutlaka deneyeceğim..Sevgiler..

    YanıtlaSil
  20. Alternatif bir enginar yemeği. Hem de çok lezzetli oluyor tavsiye ederim. Yorum için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  21. İlhan Bey yarın akşam eski çocuklarıma bunu yapıcağım. İlham verdiğin için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu eski paylamımımı sayenizde hatırladım tam da enginar mevsiminde. Yarın da ben tekrar yapacağım. :) Teşekkür ederim yorumunz için.

      Sil