19 Mayıs 2013 Pazar

TAVUKLU, MANTARLI TAZE BEZELYE

Galiba İstanbul'a yaz nihayet geldi. İstanbul'un havasına güven olmaz derler ya gerçekten doğru. Daha iki gün önce kalorifer yakıyorduk bugün sahilde millet denize giriyor. Hava böyle olunca da insanın canı hafif şeyler yemek istiyor. Zaten çarşı pazar da bahar hatta yaz sebze, meyvelerinden yıkılıyor. Bezelye de o kadar bol ki  insan fiyatını görünce inanamıyor. Önce de söylemiştim bu sene sanki daha bir iriler. Bu kadar bolken, tam da mevsimi madem bunu değerlendirmek gerek dedim ve son zamanlardaki takıntım mantarla pişirdim. Zaten genelde sebzelerde eğer zeytinyağlı yapmayacaksam tavuk kullanıyorum.






Malzemeler:

1 kilo taze bezelye
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
1 adet patates
1 adet kırmızı etli biber
1 yemek kaşığı salça
7-8 adet mantar
3 adet kemiksiz tavuk but
1/2 demet dereotu
Zeytinyağı
Tuz
Karabiber





Tarif:

Tencereye zeytinyağını, soğanı, kırmızı biberi ve parçaladığımız tavuk etlerini koyup kavuruyoruz. Küçük doğradığımız havuçları, mantarları da ilave edip kavurmaya devam ediyoruz. Küp küp kestiğimiz patatesleri katıyoruz biraz daha kavuruyoruz. Sıcak suda erittiğimiz salçayı üzerine döküyoruz. Biraz karıştırdıktan sonra bezelyeleri koyuyoruz.Birbuçuk su bardağı sıcak suyu ekliyoruz, tuzunu ve karabiberini ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz ve sebzeler yumuşayıncaya kadar pişiriyoruz. Ocağı kapatmadan önce üzerine dereotu serpiyoruz. Afiyet olsun.

31 yorum:

  1. Yine her zaman ki gibi nefis bir yemek tarifi. Hafif ve leziz. Hem de doyurucu. Biliyorsunuz, yediklerimizin uzunca bir süre bizi tok tutması gerekiyormuş ki abur-cubura yönelmiyelim.
    Paylaşım için teşekkürler.
    Esen kalın :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir de ben bezelye yerken nedense çok ekmek yiyorum. :( Abur cubur benim en büyük sorunum özellikle diyet falan yapıyorsam. İyi haftalar olsun. Teşekkür ederim.

      Sil
  2. İlhan, iç bakla yemeğinden sonra şimdide bezelyeyi mutfağıma tam anlamıyla sokacaksın gibi görünüyor.
    Senin tariften sonra sürekli iç bakla yapar oldum hatta buzluğa bile attım.
    Gerçi bezelyeyi sık sık yaparım. Yalnız biz bezelyeyi taze fasulye gibi yeriz. Yani içi henüz çıkarılmadan çok tazeyken yaparız yemeğini. Üzerine de bol sarımsaklı yogurt ve dereotu.
    Bu şekilde tane bezelyeyede araka denir bizim oralarda. Annem bahçesinde yetiştiriyor. Şu sıralar toplayıp buzluğa atıyor benim için:)
    Ellerine sağlık. Sayende bezelye sezonunu açacağız sanırım:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne güzel iç baklayı sevmende etkim varsa ne mutlu bana. İstanbul'da bitti galiba.Araka bezelye burada o kadar az kaldı ki piyasada yapmak nasip olmadı. Annen ne kadar huzurludur o ortamda. Bahçe gibisi yok. Bezelye sezonunu aç bence de bu sene çok güzeller.

      Sil
  3. Bezelye yada araka ayiklanmismi satiliyor taze olarak? Burada yesil var ama ic olarak sadece buzlukta satiliyor. Onlarida kullanmayi cok sevmiyorum ama bu yemekte cok lezzetli gozukuyor. Cook uzun zamandir yapmadim. Donmusta olsa alip yapayim gece yarisi insanin canida istiyor soyle ekmek batirip yemeyi:) ellerine saglik...iyi haftalar olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstersen ayıklanmış da var. Aslında buzluktan da fena olmuyor. Evet ya ekmek banmak süper bir olay. Teşekkür ederim sana da iyi, şanslı haftalar olsun.

      Sil
  4. Yemek nefis görünüyor. Bezelyeyi tavuklu seviyorum ben de. Ama hiç mantarlısını yemedim. Yakışmıştır. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantarı sebzelere çok yakıştırıyorum. Bezelyeyle de çok iyi oldu. Teşekkür ederim. Güzel, şanslı bir hafta olsun.

      Sil
  5. havalar o kadar değişken ki kendimizi hastalıklardan korunmalıyız.Bol ,bol meyve ,sebze yiyin diyorlar ,sizin tam o yemeklerden biri,ellerinize sağılık,bizde bezeliye seviliyor(çok şükür).

    YanıtlaSil
  6. Çok doğru. Daha 2 gün önce kaloriferi yaktık, 2 gündür de acayip sıcak. İnsan sokağa çıkarken ne giyeceğini şaşırıyor. Teşekkür ederim yorumuna.

    YanıtlaSil
  7. Ellerinize sağlık İlhan Bey,benim de mantarsız olarak çok sık yaptığım bir yemektir. Yanına bir cacık bir turşu dediğiniz gibi de bol ekmekle malesef harika oluyor :)) Ellerinize sağlık,harika...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turşuyu iyi ki hatırlattınız. kurmuştum bir zamanlar herhalde olmuştur.:)) Bir de ekmek sıcak olursa. Şu an karnım aç da olsa 1 ekmek yerdim herhalde.Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  8. mantar yemesemde bezelyeyi çok severim.ellerinize sağlık.mutlu huzurlu günler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı insanlarda mantar alerji yapıyor. Bne de aksine çok seviyorum ve özellikle şu sıralar çok tüketiyorum. Teşekkür ederim, size de güzel, şanslı bir hafta olsun.

      Sil
  9. lezzet deposu bir yemek olmuş
    ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten lezzetliydi. Bezelyeler bu sene çok güzel. Teşekkür ederim.

      Sil
  10. havalar rayına oturmadı daha ama bizim içimiz sabırsız artık yaz sebzelerini yemek istiyoruz işte onlardan bir tanesi bezelye yanına pilavda gider ama gdo suz olsun mümkünse yada bulgur ,elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık herhalde yaz geldi İstanbul'a. Çok sıcaktı bugün. Valla gdo ya bakarsak hiç bir şey yememek gerek. :( Ama doğru bulgur da güzel olur. Teşekkür ederim yorumunuza.

      Sil
  11. Arkadaşım senin bu sebze kombinasyonlarına hayran olmaya başladım:) Şu bezelyenin nam-ı değer "top top mamamızın" içine mantar koymayı hiç akıl etmemiştim. Dur bakayım sıra ben de :) Sevgiler ve Afiyetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya dedim ya mantara takmış durumdayım son zamanlarda. Ama inanılmaz yakışıyor. Hele kuru fasülyeye süper oldu. :)) Teşekkür ederim. İyi ve şanslı haftalar olsun.

      Sil
  12. Elinize sağlık nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
  13. Bezelye bizim mutfakta da en çok tüketilen sebzelerdendir.Tazesi,konservesi,sultanisi :) Mantarlısını hiç denemedim ama güzel görünüyor,elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantar beklenmedik şekilde yakıştı. Bir deneyin isterseniz. Teşekkür ederim.

      Sil
  14. tam bir besin deposu olmuş. denemek gerek. ellerinize, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba İlhan Bey bezelyeyi pek severim ama yaratıcılığınıza hayran kaldım. İçine Mantar koymak ha?..Ellerinize sağlık. Hergün 1tabak sebze 1 tabak etli yemek yemek zorunda olan eşime güzel bir alternatif. Tekrar ellerinize sağlıkkkk..İyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mantar çok yakıştı bence. Eşinizin mantarla sorunu yoksa bir deneyin umarım beğenir. Çok teşekkür ederim güzel yorumunuza.

      Sil